foto

Thom Hoffman

  • nar. 3.3.1957 (61 let)
    Wassenaar, Zuid-Holland, Nizozemsko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Thomas Antonius Cornelis Ancion , známý pod pseudonymem Thom Hoffman, je holandský herec a fotograf.

Hoffman hraje především vážné role, speciálně ty, s komplikovaným charakterem. Jeho filmovým debutem byl holandský snímek LUGER /1982/, režiséra Theo van Gogha. Od té doby hrál ve více než šedesáti filmech a televizních seriálech od režisérů jako Sally Potter, Harry Kumel, Lars von Trier, Paul Verhoeven až po kontroverzního jihoafrického režiséra Iana Kerkhofa. Sám sebe spíš považuje za hereckého dříče než nadaného herce, poněvadž on sám nikdy herectví nestudoval. Od roku 1991 se úspěšně věnuje fotografování a to opět bez patřičného profi vzdělání. 

V jeho rané herecké kariéře hrál postavy potížistů a ztracenců jako třeba ve filmu DE WITTE WAAN /1984/ nebo ve snímku ZOEKEN NAAR EILEEN /1987/, kde hrál zoufale zamilovaného hlavního hrdinu. Ve filmu DE AVONDEN /1989/ hrál postavu Fritse van Egterse. Za tuto roli získal cenu na Ženevském filmovém festivalu v kategorii nejlepší herec /1990/. Za tento film obdržel i cenu Golden Calf na Nederlands Film Festival /1990/. Verhoevenův film BLACK BOOK /2006/ popisující události z druhé světové války jej vrátil zpět na mezinárodní scénu. Na Chicago International Film Festival /1993/ získává cenu Silver Plaque pro nejlepší art dokument DE DOMENIEN DITVOORST /1992/ a za tentýž dokument vyhrál cenu poroty na Nederlands Film Festival. Na Miami Latin Film Festival /2002/ vyhrál cenu Golden Egret pro nejlepšího herce za film LE BIRDWATCHER /2000/.

Na udílení cen Rembrandt Awards /2011/ byl nominován na cenu pro nejlepšího holandského herce za film DE EETCLUB /2010/. Nicméně na udílení cen Golden and Platin Film Netherlands už vyhrál cenu Golden Film za předchozí snímek spolu s dalšími čtyřmi tvůrci tohoto filmu. Hoffman také režíroval několik dokumentů o filmových tvůrcích, které uznává a svým způsobem obdivuje. Je ženatý s herečkou Giam Kwee.

Lukáš "gatuso" Častulík

Herecká filmografie

Filmy

2019 Emperor
2017 Agent 327: Operation Barbershop
2010 De eetclub
De overloper (TV film)
2009 Carmen van het noorden
Kom niet aan mijn kinderen
2006 Černá kniha
2004 Birth of the Western, Holland 1903
2003 Dogville
Klem in de draaideur
2002 Bella Bettien
Everzwijn, Het
2001 Vrah duší
2000 Birdwatcher, Le
De omweg
1999 Molokai: The Story of Father Damien
Retour Den Haag (TV film)
Shabondama Elegy
Unter den Palmen
1998 Glinsterend pantser, Het (TV film)
Panter en de pissebed, De (TV film)
Sentimental Education
1997 Biblické příběhy: Šalamoun (TV film)
1996 Naar de klote!
Studené denní světlo
1995 Mykosch
1994 Wildgroei
1993 Hoffman's honger
Vals licht
1992 Bunker, De
Orlando
1991 Eline Vere
Provincie, De
1990 Dilemma
1989 De avonden
De kassière
Force majeure
Rituelen
1988 Přízrak
1987 Odyssée d'amour
Zoeken naar Eileen
1986 Als in een roes...
Gezin van Paemel, Het
1985 Pervola, sporen in de sneeuw
1984 De witte waan
1983 Čtvrtý muž
1982 Luger

TV seriály

2012 Beatrix, Oranje onder Vuur (TV seriál)
Dokter Tinus (TV seriál)
2007 De co-assistent (TV seriál)
2006 Boks (TV seriál)
2001 Rozengeur & Wodka Lime (TV seriál)
2000 Russen (TV seriál)
1992 Wolffův revír (TV seriál)
1988 Rivier waarin ik zwom, De (TV seriál)
1986 Het wassende water (TV seriál)
1983 Transport (TV seriál)
1981 De Lemmings (TV seriál)

Dokumentární

2011 Hlava duše šok
2010 Parradox
2007 Schau mir in die Augen, Kleiner - a.z.
1992 Domeinen Ditvoorst, De

TV pořady

2001 Sinterklaasjournaal (TV pořad)

Režijní filmografie

Filmy

2002 Dennis Hopper: The Decisive Moments (TV film)

Dokumentární

1992 Domeinen Ditvoorst, De

Scenáristická filmografie

Dokumentární

1992 Domeinen Ditvoorst, De

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace