foto

Geoff Murphy

  • nar. 12.10.1938
    Wellington, Nový Zéland
  • zem. 3.12.2018 (80 let)
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Geoff Murphy je novozélandský režisér, producent, herec a scénárista. Narodil se 13.června 1946 na Novém Zélandu. Svoji režisérskou kariéru zahájil v roce 1977 komediemi DAGG DAY AFTERNOON a WILD MAN. K oběma snímkům si Geoff napsal i scénář. V osmdesátých letech pokračoval v práci režiséra, ale jeho snímky nebyly příliš úspěšné, a tak zkusil párkrát i režii pro televizi.

Jako herec se objevil v roce 1983 ve filmu UTU, který také produkoval, režíroval a navíc byl autorem scénáře. Jako herec se objevil ještě ve dvou filmech z roku 1988 a naposledy v roce 2004 ve svém vlastním snímku SPOOKED. Největším úspěchem je pro tohoto novozélandského chlapíka akční thriller UNDER SIEGE 2: DARK TERRITORY se Stevenem Seagalem v hlavní roli. Poté režíroval Geoff Murphy řadu dalších filmů, ale žádný z nich už nedosáhl výrazného úspěchu, a tak se občas uchýlil i k práci pro televizi.

Je ale nutné zmínit, že se Geoff podílel jako second unit režisér na všech částech velkofilmu LORD OF THE RINGS, který tak můžeme řadit k vrcholům jeho kariéry u filmu.

ssfan

Režijní filmografie

Filmy

2004 Spooked
2000 Závod s časem (TV film)
1999 Věznice Fortress
1996 Rukojmí (TV film)
1995 Přepadení 2: Temné území
1993 Hra naslepo (TV film)
Poslední psanec (TV film)
1992 Freejack
1990 Mladé pušky II
1989 Red King, White Knight (TV film)
1988 Never Say Die
1985 The Quiet Earth
1983 Utu
1980 Goodbye Pork Pie
1977 Daggovo odpoledne
Wild Man

TV seriály

1998 Sedm statečných (TV seriál)

Dokumentární

2001 Blerta Revisited

Scenáristická filmografie

Filmy

2004 Spooked
1988 Never Say Die
1983 Utu
1977 Daggovo odpoledne
Wild Man

Producentská filmografie

Filmy

2004 Spooked
1988 Mauri
Never Say Die
1983 Utu

Herecká filmografie

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace