foto

Erik Skjoldbjærg

  • nar. 14.12.1964 (52 let)
    Tromsø, Norsko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Erik Skjoldbjærg (1964, Tromsø, Norsko) na sebe sice upozornil už krátkým snímkem Spor (1996), o rok později však do mezinárodního povědomí rázem pronikl pozoruhodně stylizovaným mrazivě temným kriminálním thrillerem Insomnie (Insomnia, 1997) se Stellanem Skarsgårdem v hlavní roli. Ten se o pět let později dočkal americké verze v režii Christophera Nolana. V americko-německé koprodukci realizoval Skjoldbjærg v USA zajímavé psychologické drama Prozacový národ (Prozac Nation, 2001) s Christinou Ricciovou, v hollywoodské kariéře však nepokračoval. Vrátil se do rodného Norska, kde se realizoval především v televizi (seriál Skolen, 2004; minisérie Størst av alt, 2007). Natočil však také volnou adaptaci dramatu Henrika Ibsena Nepřítel lidu, drama En folkefiende (2005).

46. MFF Karlovy Vary

Režijní filmografie

Filmy

2016 Pyroman
2013 V hlubinách
2010 Nokas
2005 Nepřítel lidu
2001 Prozacový národ
1997 Insomnie
1996 Spor

TV seriály

2017 Okupace (TV seriál)
Epizoda 3 (S02E03)
Epizoda 2 (S02E02)
Epizoda 1 (S02E01)
2015 Okupace (TV seriál)
Květen (S01E02)
Duben (S01E01)
2007 Størst av alt (TV seriál)
2004 Skolen (TV seriál)

Scenáristická filmografie

Filmy

2013 V hlubinách

TV seriály

2015 Okupace (TV seriál)
Prosinec - 2. část (S01E10)
Prosinec - 1. část (S01E09)
Listopad (S01E08)
další epizody (9)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace