Reklama

Reklama

Detektivové Will Dormer (Al Pacino) a Hap Eckhart (Martin Donovan) vyšetřují případ nedovoleného přistání, avšak jsou odvoláni, aby pomohli objasnit brutální vraždu středoškolské studentky, která se stala na Aljašce. Tam se setkají s místní mladou detektivkou Ellie (Hilary Swank), která podivínského Dormera obdivuje už od dob, kdy chodila na Policejní akademii. Má ještě schovanou školní práci, ve které analyzovala jeho geniální postupy.
Vypadá to, že rutinní metody budou k nalezení vraha stačit, ale hlavním podezřelým je chytrý a manipulativní spisovatel Walter Finch (Robin Williams), který Dormera deptá a stane se jeho noční můrou. A pak je Hap zastřelen... (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1 013)

akisha 

všechny recenze uživatele

Ten film mě zaujal čistě jen svou formou a vůbec takovou dobře ohlídanou a zpracovanou vizuální stránkou. Kamera, hudba, lokace, pěkný atmosférický scény v mlze a podobně. Ale viděla jsem originál a ten ho co do obsahu v mnohým předčí. Líbilo se mi na něm právě to, že detektiv nebyl klaďák (a to Pacino JE, ten jeho "prohřešek" v podstatě prohřešek ani není) a byl na stejný úrovni s vrahem. Navíc to celkový vyměknutí taky nic moc, hodně lidí už to tady zmiňovalo a já se přidám se stejným názorem - Insomnia remake je uhlazenej film udělanej tak, aby se líbil širšímu spektru lidí. Neříkám, že to je špatně a kdybych ten originál neznala, asi by se mi to líbilo trochu víc a dala bych obligátní 4*. Je ale pravda, že i když zbožňuju Pacina, tak tady mě jeho role vůbec nevzala (nekritizuju herectví, ale charakter postavy), takže bod navíc jde Williamsovi, kterej byl jako záporák trochu lepší. Nehledě na to pomalý tempo a tisíc záběrů na Alův otupělej obličej, no měl si pustit tenhle film a do pěti minut by vytuh. Snad jediný plus proti originálu co se týče příběhu je konec, protože v původní Insomnii nebyl nic moc, zato tady je celkem uspokojivá přestřelka v chatě. Ze všeho, co jsem od Nolana viděla, je Insomnie zatím nejmíň oblíbená, ale i tak nadprůměrná záležitost. ()

Lynn 

všechny recenze uživatele

Výborný film se skvělým Al Pacinem. Jen ten Robin Williams mi do podobného žánru nesedl, pro tuhle roli by se hodil naprosto jiný typ herce. Jinak ale není Insomnii co vytknout, zápletka je velice zajímavá, moc se mi líbil vývoj hlavního hrdiny z celkem zásadovýho poldy, který jen jednou trochu "uklouzl" v jakéhosi spolupachatele. Plné 4*. ()

Reklama

monolog 

všechny recenze uživatele

Kvalitní hutná, dusnou atmosférou prostoupená předělávka ještě kvalitnějšího a hutnějšího Stelanova snímku. Ne, že by se mi to nelíbilo, ale pár věcí mi vadilo. Třeba hlavní ženská herečka nebo fakt, že po šesti dnech bez spánku by hlavní hrdina nejen neviděl na špičku vlastního nosu, ale mnohem spíš by upadl do bezvědomí či rovnou umřel. Robin Williams mi tu ani vlastně nepřipadl jako záporný hrdina. Spíš jako člověk, jehož okolnosti dohnaly do nepěkné situace, ze které se dostane jen dalším jejím zhoršováním. Myslím, že hodně z nás by se zachovalo úplně stejně, jak on. Trochu mi i vadilo, že režisér nepodtrhl vnímání Al Pacina. Vypadalo to skoro pořád normálně (kromě rozsvícení světla v hotelu). Myslel bych, že to bude braný ostře a hodně kkontrastně, tak aby kontury věcí vystupovaly jako bradavice na tváři, jako je to v prvních scénách Zachraňte vojína Ryana. Ale celkově je to zábavný snímek, který však podle mě neměl být natočen už jen kvůli tomu, že je remakem jen pět let starého skvělého filmu. Když je to remake padesát a víc let starýho nebo němýho, dovedu to pochopit. Ne sice ocenit, ale pochopit ano. Co už jednou fungovalo, bude podruhé zase (a i zde se to potvrzuje). ()

Arachneuss 

všechny recenze uživatele

Se7en tak trochu jinak. Při sledování filmu jsem si vzpomněl na Jima Carreyho či Adama Sandlera. Je to naprostá ironie osudu, že zrovna herci, jenž se proslavili díky často pitomým komediím, naprosto excelují v mnohem vážnějších rolích (Carrey má Věčný svit, Sandler Volání o pomoc a Williams Insomnii či Express Foto). Jinak co se týče filmu, tak v něm se mi často zdálo, že Nolan se omylem připletl až moc na Fincherův píseček. Neříkám, že atmosféru měl film špatnou, byla vynikající. Problém je, že thriller podobného ražení již jednou vznikl a byl dokonalý. Al Pacino a jeho padoušký protivník můžou hrát sebelépe, ale trojici Pitt - Freeman - Spacey neporazí. I přesto se jedná o velmi nadprůměrnou žánrovku. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Temný thriller je ve své podstatě zejména o tom, co s vámi udělá polární noc, nejste-li na ni zvyklí. Al Pacino tu podává opravdu skvělý výkon a jeho duševní roz-po-lo-že-ní je tu přímo hmatatelné. Hillary Swank jako obvykle parádní, navíc v další spíše mužské roli. Nejvíce si z filmu pamatuji honičku po plovoucích kládách, a napínavý konec. Nicméně i tak jde o zatím Nolanův nejslabší snímek. ()

Galerie (133)

Zajímavosti (25)

  • Náklady na výrobu byly zhruba 46 milionů amerických dolarů. (NIRO)
  • Příjmení postavy Willa Dormera (Al Pacino) pochází z latinského slova "dormire" – spát. (becki_tu)
  • Insomnie je v lékařské terminologii označní pro chorobnou nespavost (DominikV)

Související novinky

Oppenheimer bude nečekaně eRko

Oppenheimer bude nečekaně eRko

02.06.2023

Nový snímek režiséra Christophera Nolana (Temný rytíř, Počátek) Oppenheimer se oficiálně stává jeho prvním eRkem za posledních 21 let. Naposledy mu byl tento rating udělen u filmu Insomnie. Důvody… (více)

Zemřeli Robin Williams a Lauren Bacall

Zemřeli Robin Williams a Lauren Bacall

13.08.2014

Dvě hollywoodské legendy během dvou dnů? Smutnější týden letos filmový svět ještě nezažil a snad už ani nezažije. Nejdříve jsme přišli o třiašedesátiletého komediálního génia Robina Williamse, který… (více)

Renée a její „OKO“

Renée a její „OKO“

04.10.2005

Obliba v předělávání klasických hororů země vycházejícího slunce a jejího blízkého okolí neustala. Renée Zellweger si zahraje hlavní roli v připravovaném remaku úspěšného hong-kongského hororu Oko,… (více)

Reklama

Reklama