foto

Nagisa Óšima

  • nar. 31.3.1932
    Okajama, Honšú, Japonsko
  • zem. 15.1.2013 (80 let)
    Fudžisawa, Japonsko

Biografie

Nagisa Oshima se narodil v Kjótu roku 1932. Svou kariéru u filmu započal roku 1953, když začal natáčet filmy pro studio Šóčiku. První výrazný úspěch přišel s filmem JE TO PRŮLOM (1958), ve kterém kritizoval humanistickou tradici japonského poválečného filmu a také varoval před technicismem (v Japonsku bylo téměř nemožné točit nezávisle, protože filmový trh ovládala studia, a proto mnoho nadějných režiséru bylo nakonec pohlceno studiovým systémem, který jim nedovolil naplno rozvinout svou poetiku).

Na přelomu 50. a 60. let si velkou popularitu získávala nastupující nová generace japonských filmařů a Oshima se řadil mezi ty nejhlavnější tvůrce (jako v jiných zemích i zde proběhla renesance filmu, která se v Japonsku nazývá nuberu bagu). Mnohá studia stála před krachem, a proto dávala hodně prostoru mladým filmařům, kteří byli poměrně radikální a do filmu dostali dosud tabuizované věci, což do kin přilákalo mladé publikum. Mezi takové režiséry samozřejmě patřil i Oshima. Ten v roce 1960 natočil svoje stěžejní dílo a také jeden z hlavních filmů japonské nové vlny. Jedná se o film KRUTÝ PŘÍBĚH MLÁDÍ, jež vypráví o mladistvé delikvenci a je v něm ukázán na tehdejší dobu hodně otevřený pohled na sexualitu. Po tomto snímku následovala NOC A MLHA V JAPONSKU (1960).

Roku 1965 odešel Oshima od Šóčiku a vytvořil si vlastní produkční společnost Sozoša. Následně natočil SLASTI TĚLA (1965), NÁSILÍ ZA BÍLÉHO DNE (1966), SMRT OBĚŠENÍM (1968) nebo CHLAPEC (1969). V sedmdesátých letech se prezentoval filmy KORIDA LÁSKY (1976) a VESELÉ VÁNOCE PANE LAWRENCI (1983), kde si zahrál David Bowie. Roku 1999 pak natočil samurajský film TABU.

Nagisa Oshima se řadí mezi politické autory, zvláště sem spadá jeho tvorba v době nuberu bagu. Oshima byl levicově zaměřený, což se také snažil dostávat do svých filmů. I proto bývá srovnáván s Jean-Lucem Godarden. Oshima však na rozdíl od něj nebyl cinefil a film chápal hlavně jako možnost, jak prezentovat svoje politické názory.

Stylisticky si Oshimovy filmy nejsou vůbec podobné, jelikož pro každý film použil jinou techniku a postup (to platí opět hlavně pro ranou tvorbu). Krutý příběh mládí se svou poetikou hodně blíží filmům francouzské nové vlny (hlavně U konce s dechem a Nikdo mne nemá rád), protože zde Oshima pracoval s ruční kamerou, nebo natáčel výhradně v exteriérech. Záběry postavil hlavně na polodetailech a detailech. NOC A MLHA V JAPONSKU pak zase obsahuje pouhých 45 stylizovaných záběrů. NÁSILÍ ZA BÍLÉHO DNE je naopak postaveno na naturalistické inscenaci, ale střihová skladba obsahuje téměř 2000 záběrů.

Spolu s klasiky Ozuem, Mizoguchim nebo Kurosawou se Oshima řadí k těm nejdůležitějším a nejvlivnějším japonským filmařům.

Rondon

Režijní filmografie

Filmy

1999 Poslední samuraj
1986 Max, má láska
1983 Veselé Vánoce, pane Lawrenci
1978 Ai no bórei
1976 Korida lásky
1972 Nacu no imóto
1971 Obřad
1970 Tokyo senso sengo hiwa
1969 Shinjuku dorobô nikki
Shônen
1968 Kaettekita jopparai
Trest smrti oběšením
1967 Muri šindžú: Nihon no nacu
Nihon šunkakó
Ninja Bugeicho
1966 Hakučú no torima
1965 Ecuraku
1964 Aisurebakoso (TV film)
Aogeba totoshi (TV film)
Asia no akebono (TV film)
Chiisana boken ryoko
Chita Niseigo taiheiyô ôdan (TV film)
Gimei shojo (TV film)
Watashi wa Bellett
1962 Amakusa Širó Tokisada
1961 Šiiku
1960 Krutý příběh mládí
Nihon no joru to kiri
Pohřeb slunce
1959 Ai to kibó no mači
Asu no taiya

Dokumentární

2008 Byl jednou jeden film: Korida lásky (TV film)
1994 100 Years of Japanese Cinema (TV film)
1991 Kyoto, My Mother's Place
1977 Shisha wa itsumademo wakai (TV film)
Yokoi shoichi: guamu-to 28 nen no nazo o ou (TV film)
1976 Denki mo-taku-to (TV film)
Ikiteiru gyokusai no shima (TV film)
Ikiteiru umi no bohyo (TV film)
Ogon no daichi Bengal (TV film)
1975 Battle of Tsushima, The
Ikiteiru nihonkai-kaisen (TV film)
1973 Bengal no chichi laman (TV film)
1972 Goze: Momoku no onna-tabigeinin (TV film)
Joi! Bangla (TV film)
Kyojin-gun (TV film)
1969 Mo-taku-to to bunka daikakumei (TV film)
1968 Daitoa senso (TV film)
1965 Gyosen sonansu (TV film)
Yunbogi's Diary
1964 Aru kokutetsu-jomuin (TV film)
Hankotsu no toride (TV film)
Seishun no ishibumi (TV film)
1963 Wasurerareta kogun (TV film)
1962 Kori no naka no seishun (TV film)

Herecká filmografie

Producentská filmografie

Filmy

1968 Trest smrti oběšením
1967 Ninja Bugeicho

Dokumentární

1965 Yunbogi's Diary

Střihačská filmografie

Filmy

1969 Shinjuku dorobô nikki
1964 Aogeba totoshi (TV film)

Dokumentární

1964 Aru kokutetsu-jomuin (TV film)

Fanoušci tvůrce