Reklama

Reklama

Poslední samuraj

  • Česko Gohatto: Tabu samurajů (více)
Trailer

Obsahy(1)

Příběh samuraje pro všechny milovníky bojových umění a akčních filmů. V roce 1865, ve dnech blednoucí slávy japonských vládců, je ještě hodně mladíků v tradičních školách pro samuraje s tvrdou disciplínou. V tréninkových místnostech bojových umění i mimo ně se odehrává mnoho příběhů. (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

Videa (1)

Trailer

Recenze (52)

Amarcord_1 

všechny recenze uživatele

60% - Musím čtenáře varovat před koupí tohoto DVD od HCE. Nekvalitní české titulky a rádoby dabing (ve skutečnosti velmi tupé čtení oněch titulků, kde pouze viditelné gramatické chyby střídá slyšitelná neznalost výslovnosti) mě jako diváka při sledování zrovna nepotěšily. O velmi nelogickém českém názvu filmu raději pomlčím. Gohatto je film o homosexualitě v samurajském "dojo". Je udělán velmi poutavě a k celkově přesvědčivé atmosféře velkou měrou přispívá i pěkná Sakamotova hudba. Styl vyprávění je však poněkud chaotický, a divák se s žádnou postavou pořádně neseznámí. Těžko říci, zda-li je to chladnou povahou dané kultury, nebo umělecký nezájem o propracování postav. Každopádně zde určitá hloubka, vzhledem k citovým ambicím filmu, dost chybí. Pro milovníky digitálního sekání asi málo krvavé, a pro milovníky ostrých emocionálních gulášů zase příliš povrchní... Gohatto má však parádní dynamiku, kratší epizody si navzájem pěkně kontrastují, a vůbec se na to "dobře kouká". S lepšími titulky bych asi hodnotil lépe. Pointa závěru mi totiž, přiznám se, docela unikla… ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

Tak jsem si přečetl vaše hodnocení a divím se jedné věci: vám vadí, že tam chybí emoce? Ale tohle není žádná telenovela. Samurajové svoje city nedávají najevo. Ti znají jenom kuchat kuchat, kamenná tvář. A že si navzájem neprojevovali lásku (krom toho mrdu), to asi těžko, když to bylo tenkrát tak trochu tabu. Tohle ožehavý téma homosexuálních samurajů mi přišlo jako originální nápad a nějaké souboje, to byl jen vedlejší produkt toho příběhu, protože se odehrával v prostředí samurajů (kuchat kuchat). Viděl jsem to se strašným slovenským dabingem, ale přesto jsem si film užil. - A jinak ten českej distribuční název taky nechápu. ()

Reklama

seeker23 

všechny recenze uživatele

Ten film má opravdu zvláštní vyprávěcí postupy, nejde jen o klasicky japonskou pomalost, ale díky (mimo jiné) snaze o dost nefilmovou naraci se trochu rozpadá do jednotlivých scén. částečně jde asi o záměr. Ovšem úžasné nasnímaní, práce s barvami a hypnotická Sakamotova hudba se starají o názvuky mistrovství přítomného ve starších Ošimových filmech (Obřad...) naplno. Navíc Kitano, výborný jako vždy (vím hraje stále dost podobně, ale mě jeho herecký projev opravdu dostává...). Některé scény jsou opravdu silné, na druhou stranu souboje působí dost nudně, je otázkou jestli díky režisérově nezkušenosti s tímto typem filmů nebo jde o nepovedenou snahu dekonstruovat žánr. Neodvažuji se hodnotit film jako celek, protože moc neznám japonské prostředí, ve kterém byl vždy provázán sex s politikou a mám z filmu pocit, že mi v něm mnohé uniklo. Je to mezi 3 a 4 hvězdami, ale jde o silně subjektivní hodnocení. ()

pijavica 

všechny recenze uživatele

7,0/10 Zvláštny filmový hybrid - podľa úvodných scén by malo ísť o jeden z ďalších samurajských filmov, ktorý sa však postupne mení na ľúbostnú drámu (so štipkou komédie) a ku koncu sa zvrhne na (nedopovedaný) detektívny thriller. Čo je však najdôležitejšie, žánrové zmeny sú úplne plynulé. Formálna a aj vizuálna stránka je na veľmi slušnej úrovni. Záhadou je pre mňa český distribučný názov "Posledný samuraj", ktorý nemá s príbehom absolútne nič spoločné - pokiaľ viem,v zahraničí sa používa "Tabu" (čo by mal byť viac-menej doslovný preklad). ()

willis 

všechny recenze uživatele

Jediný Oshimův film, který jsem viděl je Veselé Vánoce, pane Lawrenci s D. Bowiem a už ten se mi moc nelíbil. Nějak jsem nepřïšel na chuť ani filmu o teplých samurajích. A není to ani námětem nebo nedostatkem akčních scén, ale spíš naprostou emoční sterilitou.(18.5.2005) ()

Galerie (17)

Reklama

Reklama