foto

Louis Jourdan

  • nar. 19.6.1921
    Marseille, Francie
  • zem. 14.2.2015 (93 let)
    Beverly Hills, California, USA

Biografie

Francouzský herec Louis Jourdan, vlastním jménem Louis Gendre, pochází z dobře situované rodiny, jeho rodiče vlastnili síť luxusních hotelů na Riviéře, v Cannes, Marseille a Nice. Louis se narodil v Marseille, různé prameny uvádějí odlišná data narození v rozmezí let 1919-1921. Vzdělání získal v Turecku a Británii, hereckou průpravou prošel v rámci proslulých hereckých kurzů René Simona. K filmu se dostal poprvé jako asistent režie a pod vedením významného režiséra Marca Allégreta pracoval na dramatu VCHOD PRO UMĚLCE (Entrée des artistes, 1938).

Filmový debut si odbyl nevelkou úlohou ve filmu KORZÁR (Le corsaire, 1939), hned v následujícím roce zahájil úspěšnou sérii postav elegantních a temperamentních mladíků. První větší příležitost mu přinesl film KOMEDIE ŠTĚSTÍ (La comédie du bonheur, 1940), který byl pořízen i v italské verzi a ve své době byl uveden i v českých protektorátních kinech. Další, tentokrát již velké až hlavní role mu nabídl zmíněný Marc Allégret ve svých filmech natočených v období druhé světové války; těžká doba si žádala odlehčený žánr a Louis Jourdan zazářil v nenáročných melodramatech a komediích. Z jeho tehdejší filmografie připomeňme tituly jako ROZKOŠNÁ PŘÍHODA (Le belle aventure, 1942) nebo HOLČIČKY Z KVĚTINOVÉHO NÁBŘEŽÍ (Les petites du quai aux fleurs, 1943).

V roce 1943 odmítl Louis Jourdan hrát divadlo pod německým dohledem, načež mu bylo zakázáno další filmování, jeho otec byl navíc zatčen gestapem. Jourdan potom spolu se dvěma bratry aktivně působil v ilegálním odboji proti nacistické okupaci. Krátce po skončení války se oženil s Berthe Frederique, s níž měl později jednoho syna (Louis Jourdan, 1951-1981, spáchal sebevraždu po předávkování drogami). Po osvobození byly uvedeny v kinech dva filmy natočené ještě za okupace, další práce ve Francii se ale dočkal až po několika letech. V roce 1947 byl totiž pozván do Spojených států, kde téměř výhradně působil až do konce 50. let. Jourdanovy biografie dnes poukazují na to, že jeho hollywoodské angažmá se odehrávalo v mírně stereotypních úlohách elegánů z Evropy s francouzským přízvukem, je ale nutno přiznat, že na rozdíl od řady jiných francouzských herců měl Louis Jourdan v Americe úspěch.

Poprvé se v Americe objevil ve vedlejší roli Hitchcockova justičního dramatu PŘÍPAD PARADINEOVÁ (The Paradine Case, 1947), první velkou roli hrál ve filmu DOPIS NEZNÁMÉ (Letter from an Unknown Woman, 1948). Následně se objevil v americké adaptace Balzacova románu MADAME BOVARY (1949), v některých filmech hrál i s dalšími francouzskými herci, vidět jej bylo možno i po boku slavné Grace Kelly (THE HAPPY TIME, 1954), příležitostně se vracel i do Francie a se začínající Brigitte Bardot natočil film NEVĚSTA JE PŘÍLIŠ KRÁSNÁ (La mariée est trop belle, 1956). Sám Louis Jourdan se později s odstupem času ke své kariéře v Americe stavěl spíše skepticky a podle vlastního vyjádření by raději byl dobrým charakterním hercem než jen hvězdou v nenáročných filmech.

K největším úspěchům Louise Jourdana patřil oscarový muzikál GIGI (1958), který mu vynesl nominaci na Zlatý glóbus, podobného ražení byl také film KANKÁN (Can-can, 1960), v němž hrál po boku Franka Sinatry a Shirley MacLaine. Krátce nato ztvárnil hlavní roli Edmonda Dantèse v jedné z dnes již méně známých adaptací Dumasova románu HRABĚ MONTE CHRISTO (Le comte de Monte Cristo, 1961) natočené ve francouzsko-italské koprodukci. Při tomto natáčení se seznámil s Denise Le Mentec, s níž pak žil sedm let a z jejich vztahu se narodil syn Eric Le Mentec (dnes žije v Paříži). Tehdy Louis Jourdan již točil spíše v Evropě, nikoli však pouze ve Francii, ale několikrát i v Itálii. V britské produkci vytvořil spolu s Elizabeth Taylor a Richardem Burtonem ústřední trojlístek v dramatu VLIVNÍ LIDÉ (The V.I.P.s, 1963) nominovaném na Oscara.

V dalších letech střídal Louis Jourdan pobyty v Americe a ve Francii, hrál divadlo, několikrát se objevil na slavné Broadwayi, své aktivity rozšířil také o televizi, znovu točil též filmy. I u nás je dobře známá televizní adaptace MUŽE SE ŽELEZNOU MASKOU (The Man in the Iron Mask, 1977), kde ztvárnil slavného mušketýra d´Artagnana. Z jeho další filmografie připomeňme bondovku CHOBOTNIČKA (Octopussy, 1983), v této době se však před kamerou objevoval spíše již jen výjimečně. Jeho filmografii uzavírá akční dobrodružná romance ROK KOMETY (Year of the Comet, 1992).

V současnosti žije Louis Jourdan v soukromí v jižní Francii. Významnou osobností francouzského divadla a filmu byl také jeho mladší bratr Pierre Jourdan (1932-2007).

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

1992 Rok komety
1989 Návrat muže z bažin
1988 Escuadrón
1987 Lupič z povolání
1986 Beverly Hills Madam (TV film)
1984 Cover Up (TV film)
The First Olympics: Athens 1896 (TV film)
1983 Chobotnička
1982 Escape to Love
Gamble on Love
Msta přichozího z močálu
1981 Double Deal
1977 Bankéři
Count Dracula (TV film)
Muž se železnou maskou (TV film)
Plus ça va, moins ça va
1975 Hrabě Monte Christo (TV film)
1973 Great American Beauty Contest, The (TV film)
Piange... il telefono
1970 Ritual of Evil (TV film)
1969 Fear No Evil (TV film)
Run a Crooked Mile (TV film)
1968 Brouk v hlavě
To Die in Paris (TV film)
1967 Cervantes
Peau d'espion
1966 Les Sultans
Made in Paris
1963 Sladká Irma
Vlivní lidé
1962 Il disordine
Leviathan
Matyáš Sandorf
1961 Hrabě Monte Christo
Vergini di Roma, Le
1960 Kankán
1959 The Best of Everything
The Timex Show (TV film)
1958 Gigi
1957 Dangerous Exile
Escapade
1956 Julie
La Mariée est trop belle
The Swan
1954 Three Coins in the Fountain
1953 Decameron Nights
Rue de l'estrapade
String of Blue Beads, A (TV film)
1952 The Happy Time
1951 Anne of the Indies
Bird of Paradise
1949 Madame Bovary
1948 Dopis neznámé
No Minor Vices
1947 Případ Paradineová
1945 Félicie Nanteuil
Život bohémy
1944 Les petites du quai aux fleurs
1943 Věčný nepřítel
1942 Arlésienne, L'
Rozkošná příhoda
1941 Parade en 7 nuits
Premier rendez-vous
1940 Komedie štěstí
1939 Corsaire, Le

TV seriály

1979 French Atlantic Affair, The (TV seriál)
1978 Columbo (TV seriál)
Smrt ve sklence vína (S07E02)
1955 Paris Precinct (TV seriál)

Dokumentární

1987 Grace Kelly: The American Princess
1985 Kennedy Center Honors: A Celebration of the Performing Arts, The (TV film)
1984 Salute to Lady Liberty (TV film)
1983 James Bond in India
1970 Billy Wilder (TV film)
1963 Hollywood: The Great Stars (TV film) - a.z.
1959 Premier Khrushchev in the USA
1948 Some of the Best

Host

TV pořady

1980 Stars (TV pořad)
1966 Gala de l'Unicef (TV pořad)
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace