Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Vítejte v Japonsku, pane Bonde. Sean Connery v hlavní roli britského akčního filmu. Americká raketa je na oběžné dráze Země pohlcena neznámou nepřátelskou raketou. Američané podezřívají z napadení Rusy, zatímco britská tajná služba má informace, že útočící vesmírné plavidlo přistálo v oblasti Japonského moře. Britové proto vyšlou do Asie svého nejschopnějšího muže, agenta s číslem 007 Jamese Bonda. Ten je v Hongkongu zabit během milostných hrátek s čínskou agentkou, avšak je to jen kamufláž pro oklamání nepřátel: po fingovaném pohřbu se „oživlý" 007 vydá do Japonska. Ve spolupráci s šéfem tamní tajné služby Tanakou Bond zjistí, že chemický koncern boháče jménem Osato zpracovává nezvykle velké množství chemikálií, které se používají pro cesty do vesmíru. Od Osata vede stopa do vyhaslé ostrovní sopky, v jejíchž útrobách se skrývá raketová základna Bondova úhlavního nepřítele Ernsta Stavra Blofelda... (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (415)

Marigold 

všechny recenze uživatele

Po masivním úspěchu podmořského Thunderballu se Bond definitivně vydal ke hvězdám, a to v přímém i přeneseném slova smyslu. Bondovští tátové Saltzman a Brocolli obměnili pro v pořadí již patý 007 film skoro celý tvůrčí tým – režisérskou sesli zaujal Lewis Gilbert, za kameru se postavil Freddie Young, držitel dvou Oscarů (za Lawrence z Arábie a Doktora Živaga), namísto byvších převážně "západních" lokací se příběh odehrává celý na Dálném východě... Výsledkem je plnokrevný skvost, který jsem jako malý kluk hltal se zatajeným dechem, nechal se unášet skvělou imaginací scénáře a výtečným vizuálním pojetím. Prostě esenciální diváckou manou všech bondovek, kterou se zde podařilo vykondenzovat v až magickou "čupršpiónskou" atmosféru. A magie funguje i po letech. Zmiňovat Conneryho virtuozitu je zbytečné, jen připomenu, jak se do ní začínají vkrádat sebeparodické tendence, které pak rozvedl Roger Moore. Akční scény jsou jedním slovem výtečném, zejména honička ve vrtulnících, podbarvená notoricky známou Bond theme, mě dodnes elektrizuje. Škoda, že střih občas sklouzavá do přílišné monotónnosti (patrné je to zejména v automobilových honičkách) a filmu ubírá na tempu. Lewis Gilbert není tak dobrý stylizátor jako Hamilton nebo Young, zato má pifku na davové scény – a ta v kráteru opravdu stojí za to a v klidu trumfne i obdobnou scénu z jeho pozdější bondovky Špion, který mě miloval. Jedinou hořkou kapkou je fakt, že po natočení páté bondovky se Connery ze série vytratil a vrátil se až po čtyřech letech a jednom Bondovi s Georgem Lazenbym... Jenže pak už to prostě nebylo ono. Zlatá éra conneryovek končí tímhle majstrštykem. ()

sharky 

všechny recenze uživatele

Bond: Mohu si zápálit? Blofeld: Klidně, nikotin příčinou vaší smrti nebude, pane Bonde! James Bond je tentokrát vybaven smrtícími cigaretami, skládacím vrtůlníkem a rafinovaným vulkánským převlekem:), ovšem na proradného Blofelda, který poprvé ukáže svou tvář, to nestačí. Nezapomenutelné jsou souboj ve vzduchu s Malou Nelie a se zabijákem Hansem nad nádrží s piraněmi. Donald Pleasence je v roli Blofelda výborný, nechápu proč ho v dalších dílech vyměnili. A pokud vám bude povědovmá tvář zrádné agentky SPECTRE vzpomeňte si na Vinnetua:) ()

Reklama

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Tak a je hotovo. Dokonce ani Japonci nedokázali uchránit své ženy před britským krajně invazivním agentem a mnohdy je tak možno na jejich ostrovech narazit na občany, jejichž japonština má silný skotský akcent. Posun k sci-fi filmům už nemůže být jasnější a přesto, že je děj přitažený za vlasy takovým způsobem, až z toho má Connery šikmé oči, má film určité kouzlo, takže si svoje 4* v pohodě drží. ()

Lucasion 

všechny recenze uživatele

Pokud „Thunderball“ byl podvodní Bond tak „You only live twice“ je zaručeně Japonský Bond. Hned v úvodní scéně 007 umírá, aby se mohl zrodit znovu a pokračovat v pátrání po Ernstu Blofeldovi (tentokrát mu poprvé vidíme do obličeje), který má tentokrát velmi promyšlený plán. Plán týkající se poštvat dvě supervelmoci proti sobě. Sean Connery jako James Bond cestuje až do Japonska, aby se z něj stal japonec a spolu s armádou Nindžů se pokusí svému úhlavnímu nepříteli zničit plány. Žiješ jenom dvakrát opět předvedla slušnou Bondovku ke konci Conneryho účasti. Jen Bond žije věčně a tentokrát i dvakrát. (75 procent) ()

choze 

všechny recenze uživatele

Nějak starým bondovkám nemůžu přijít na chuť. Všechny conneryovky mi zatím přišly dějově nepříliš záživné, zdlouhavé, naivní a nudně natočené. Ta naivita má jistě svoje kouzlo, ale ne pro mě. Tenhle díl napsal Roald Dahl, odehrává se v Japonsku a je to esenciální bondovka - Blofeld s kočkou na klíně, záporácká základna v kráteru sopky, bazének s piraněmi, you name it. Z akčních scén stojí za zmínku letecká bitva, při níž Bond v legrační helikoptérce s kulomety, raketomety a plamenomety vyřídí pět regulérních vrtulníků. ()

Galerie (177)

Zajímavosti (80)

  • Robbie Williams pro svoji píseň "Millenium" využil hudební motiv z tohoto filmu. Píseň se pak v Británii stala jeho prvním sólovým hitem (září 1998). (džanik)
  • Venkovní scény firmy u “Osato Chemicals“ se točily na tokijském hotelu New Otani. (džanik)

Související novinky

James Bond se vrací do Čech

James Bond se vrací do Čech

01.04.2024

Barbara Broccoli a Michael G. Wilson, kteří jsou zodpovědni za směřování bondovské značky, se v minulosti nechali slyšet, že netouží po příliš mladém herci, který by se chopil role agenta s povolením… (více)

Reklama

Reklama