foto

András Bálint

  • nar. 26.4.1943 (76 let)
    Pécs, Maďarsko

Biografie

Bálint András, maďarský herec, pedagóg, riaditeľ divadla Radnóti Szinház. Divadelnú a filmovú akadémiu navštevoval v rokoch 1961-1965. S čerstvým diplomom nastúpil do Národného divadla v rodnom meste. Od r. 1969 pôsobí v Budapešti v divadle Madách. V roku 1980 sa stáva členom filmového štúdia MAFILM. Od r. 1983 je pedagógom na Divadelnej akadémii a od r. 1985 riaditeľom divadla Radnóti. K filmu sa dostal už ako študent v r. 1964, keď si ho vybral István Szabó do jednej z hlavných úloh filmu "Álmodozások kora" (Čas snenia). Odvtedy sa stal pravidelne obsadzovaným v režisérovych filmoch. 1966 "Apa" (Otec), 1970 "Szerelmesfilm" (Stávka na ilúzie), 1973 "Tűzoltó utca 25" (Hasičská ulica 25), 1976 "Budapesti mesék" (Budapeštianske poviedky), 1984 "Redl ezredes" (Plukovník Redl).

Na divadelných doskách si zahral v rôznych žánroch: Edgar v Kráľovi Learovi, Antonio v Juliovi Caesarovi, Henryho Higginsa v Shawovom Pygmalione, Helmera v Ibsenovej hre Nora a Serebrjakova v Čechovovom Ujovi Váňovi. Za svoju herckú a pedagogickú činnosť bol viackrát ocenený :
1977 – cena Jászai Mari 1977 – cena Filmových kritikov 1987 – cena Divadelných kritikov 1988 – Zaslúžilý umelec 1989 – cena TV-kritikov 2003 – cena Pro Urbe 2003 – Kossuthova cena 2004 – Radnótiho cena

Cicis

Herecká filmografie

Filmy

2019 Hármasban
Winter Journey
2015 Az elmenetel
2012 Aglaja
2010 Apacsok (TV film)
2009 Budapest
2007 Měsíc a hvězdy
2004 Il tunnel della libertà (TV film)
2003 Všechno nejlepší k narozeninám
2002 Chacho Rom
2000 Film...
1999 Smutná neděle - Píseň o lásce a smrti
1995 Családi nyár (TV film)
Občan X (TV film)
Ébredés
1994 Tajný agent Royce (TV film)
1993 Licence na vraždu (TV film)
1992 Stalin (TV film)
1991 The Gravy Train Goes East (TV film)
1990 Eszterkönyv
God afton, Herr Wallenberg - En Passionshistoria från verkligheten
1989 Horoskop Ježíše Krista
1988 Doktor Ignác Semmelweis (TV film)
Küldetés Evianba
1987 Csinszka (TV film)
Hajnali háztetők
Sezóna příšer
1985 A vörös grófnő
Plukovník Redl
Vonzások és választások (TV film)
1984 Milenci na odpoledne
Torquato Tasso (TV film)
1983 Egymilliárd évvel a világ vége elött (TV film)
Hungarian Dracula (TV film)
1982 Csata a hóban (TV film)
1981 Pohádkový princ Lala (TV film)
1980 Ezer év (TV film)
Temné slunce
1979 A kisfiú meg az oroszlánok (TV film)
1978 BUÉK!
Mednyánszky (TV film)
1977 Budapešťské povídky
Galilei (TV film)
Volt egyszer egy színház (TV film)
1976 Hedda Gabler (divadelní záznam)
Zrcadlové obrazy
1975 Ciklámen (TV film)
Konec poplachu (TV film)
Kopjások
Nedokončená věta
Szellemidézés (divadelní záznam)
1974 12 egy tucat (TV film)
Átmenő forgalom (TV film)
1973 ...és a holtak újra énekelnek (TV film)
Akát barvy lila
Hasičská ulice 25
1972 Aranyliba (TV film)
Gránátköves karék (TV film)
Lid dosud prosí
1971 Az édenen innen és túl (TV film)
Baron Trotta
Drahá Šáriko
Staféta
Vasárnapok (TV film)
1970 A szerető (TV film)
Holnap reggel (TV film)
Kedd, szerda, csütörtök (TV film)
Sázka na iluze
1969 Az ember tragédiája (TV film)
Imposztorok
Két nap júliusban (TV film)
Svěží vítr
1968 Kira Georgievna (TV film)
1967 Temná ulička
1966 Otec
Szentjános fejevetele
1965 Antigoné (TV film)
Čas snění
1958 Jaká to noc!

TV seriály

1996 Deutschlandlied (TV seriál)
1985 Kémeri (TV seriál)
Stella (E04)
1984 Einstein (TV seriál)
1982 Faustus doktor boldogságos pokoljárása (TV seriál)
1981 Verflucht und geliebt (TV seriál)
1973 Pirx kalandjai (TV seriál)
Terminusz, a koronatanú (E04)
A Galilei-állomás rejtélye (E02)
Diplomavizsga (E01)

Dokumentární

2001 Mannovi - román století (TV film)

Producentská filmografie

Filmy

2010 Apacsok (TV film)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky