Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Děsivý portrét ruského diktátora, za kterým zůstaly milióny mrtvých. Strhující příběh o nekontrolované moci. Film, u jehož zrodu stál český režisér Ivan Passer a který byl natočen na autentických místech v době, kdy se jen o dvě pracovny dál snažil Gorbačov udržet pohromadě Sovětský svaz. Vynikající Robert Duvall o titulní roli řekl: „Až poznáte Stalina, bude vám to připadat, jako by se stal prezidentem USA samotný Al Capone.“ Po tři generace měla smrt jméno Stalin. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (61)

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Na to, že má film stopáž přes dvě a půl hodiny, v něm strašně moc věcí chybí. Samozřejmě dokážu pochopit, že jde o televizní produkci, takže tu těžko čekat nějaké velké zobrazení bitev, revoluce. Až na pár scén je to všechno o interiérech a dialozích. Ale i tam se daly nějak zachytit dost podstatné záležitosti. Namátkou: jak se Džugašvili vůbec do té komunistické party dostal, co dělal během revoluce a (hlavně) během občanské války + války s Polskem, jak si tam vydobyl postavení. Jak jednal před velkou válkou s leckým - včetně Němců, jak svojí agrární politikou úmyslně vyvraždi na Ukrajině kolem deseti milionů lidí... V podstatě se tu řeší jen zabíjení v rámci samotné party vedoucích komunistů, kterých člověka tak nějak není líto. Stalin tu tím pádem má o dost laskavější tvář, než jakou ve skutečnosti měl. Velká promarněná příležitost. ()

Stanley 

všechny recenze uživatele

Jako stručná Stalinova biografie to ujde, jako pokus o zfilmování historických reálií je to však strohé a nepříliš uspokojivé. Jedna z věcí, co mi zde vadila, byla nedotaženost mnoha podstatných událostí, např. takřka opomenuto zůstalo období 2. svět. války, které zabralo jen asi 2 minuty z filmu. Dále scény, které měly být velkolepé, vyzněly dost lacině - zplácány nástupem řídkých řad statistů oblečených do dobových kostýmů před kameru, aby zahráli křoví a mohli jít zase domů. I skomírání milionů lidí hladem díky Stalinově krutovládě bylo bokem ukázáno jen jako vyhazování pár mrtvých těl z vagónů vlaků a k tomu přihlížení několika houfů nešťastných občanů. Tímto typicky televizním zpracováním na mě obrazy, které měly znázorňovat mnohamiliónové Rusko, tamější mega-události a mega-problémy nepůsobily příliš věrohodným dojmem. Skromnější scenérie, kde šlo zejména o vztahy představitelů vládních špiček jeden k druhému, politické machinace, zákeřné intriky a neskutečné hrůzy, k jakým byli lidé dohnáni šíleným a později až paranoidním útlakem pod Stalinovými křídly, už se zde povedlo vcelku dobře nastínit, i když ve skutečnosti to bylo nepochybně ještě hrůznější. ()

Reklama

spiritus 

všechny recenze uživatele

Kvalitní TV film, který poměrně věrohodně mapuje vzestup, vrchol a konec jednoho z nejkrvavějších diktátorů moderních dějin. Jasná ukázka zrůdnosti komunistického zřízení, resp. jejího zneužití pro své vlastní zvrácené cíle. Stalin coby prachprostý kriminálník, lupič a vrah, se shodou různých okolností dostává na vrchol mocenské hierarchie, kde si svojí pozici upevní nekompromisní čistkou ve vlastních řadách, kdy ještě jeho včerejší kamarádi, dnes putují na oprátku. Tuhle psychoticko paranoidní úchylku po té převedl na celý Svaz, který po několik desetiletí trpěl pod jeho absolutní krutovládou. To celé je ve filmu poctivě ztvárněné. Účel není zde šokovat milionama obětí, ale nakouknut pod slupku tohoto muže a nepochopit proč to vlastně celé dělá. Ono to nelze pochopit. Dnes je jasné, že ten člověk byl nemocný. Velmi psychicky narušný, ale nadruhou stranu inteligentní, vypočítavý a záludný. Robert Duvall odvedl dobrou práci, stejně tak celý štáb, který film pojal velmi seriozně a n výsledku je to znát. Doporučuji... ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Veľmi dobrý pokus o monografiu vládnutia Stalina, ale nie je to dokonalá verzia. Dobre ukazuje archívne zábery, dobre ukazuje historické udalosti, výroky Oceľového muža. Avšak jedno tu nie je dobré ukázané. Povaha Stalina. Častokrát je zobrazovaný aj ako váhajúci, s citmi, že ho niečo trápilo a dokonca že sa naňho niekto dokázal osopiť. To už po odstránení politických nepriateľov určite nebolo možné. Stalin bol oveľa tvrdí, než vidíme v tomto snímku. O tom svedčia mnohé výroky, ktoré sme tu ani nepočuli: „Na svete nie je nič príjemnejšieho ako vybrať si obeť, dôkladne všetko pripraviť, uhasiť smäd po pomste a potom ísť spať.“ Duvallov výkon je v tomto filme ale maximálne dobrý. ()

nevermore 

všechny recenze uživatele

Ve filmu to nemůže působit tak drasticky jako ve skutečnosti. Ale líbila se mi výpravná stránka snímku a osvětlení a velice dobří herci. Já mám prostě ty nepropagované nehollywoodské filmy rád. "Obviňuje nás všechny z konspirací....Mistr Konspirace...." 90% ()

Galerie (3)

Zajímavosti (3)

  • Robertu Duvalovy vynesla role Stalina Zlatý globus pro nejlepšího herce v televizním filmu. (Rugero)

Reklama

Reklama