foto

Tomáš Vrána

  • nar. 1977
    Prostějov, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Tomáš Vrána se narodil roku 1977 v Prostějově, kde i maturoval na SOU Strojírenském, obor montáž a opravy přístrojů a zařízení. Od roku 1995 se ale raději věnuje praktické činnosti v oblasti amatérského divadla - je hercem, režisérem, v letech 2002-03 pak externistou dramatického oboru v prostějovské ZUŠ Vladimíra Ambrose, kde také vzniká autorská inscenace Balada o kůrním zpěváčkovi, praktické ověření vlastních teorií výstavby syžetu a fabulace příběhu.

Od roku 1999 je studentem oboru teorie a dějiny dramatických umění na Filozofické fakultě v Olomouci, kde se teoreticky zaobírá filmem, zejména studiem jeho narativních a strukturálních postupů (např. bakalářská práce Westernové schéma ve scénářích Jiřího Křižana). V roce 2003 spolupracuje na dramaturgii a střihové skladbě studentského dokumentárního filmu Rodinné rituály o Bílém divadle Ostrava.

Během půlročního studijního pobytu v Mnichově na Ludwig Maxmilians - Universität připravuje diplomovou práci Chronotop dobrodružného filmu a v roce 2004 dokončuje svůj první film - Dopis v produkci skupiny duracfilm, u kterého je autorem scénáře, režisérem i střihačem. V témže roce je přijat ke studiu na katedru střihové skladby Filmové a televizní fakulty pražské AMU, kde nyní působí druhým rokem.

Věnuje se černobílé analogové fotografii, práci s filmovou kamerou formátu 8 SUPER a 16mm; píše drobná dramata, filmové povídky a scénáře; experimentuje s klasickými filmovými animacemi.

www.duracfilm.com

Střihačská filmografie

Filmy

2018 Na krátko
2016 Jsme přece lidi (studentský film)
2015 Laputa
2012 Praho, má lásko (studentský film)
2006 Láska (studentský film)

Dokumentární

2017 Jak se fotí... (TV seriál)
Praha (E06)
Barcelona (E05)
Londýn (E03)
další epizody (4)
Člověk, to je věda (TV seriál)
Mozek, hra molekul (E03)
Toxoplasma: řídí nás parazit? (E02)
2016 Můj pokus o mistrovský opus (TV seriál)
Ivo Kahánek versus Balada g moll F. Chopina (S02E02)
2015 Kmeny (TV seriál)
Tuning (E09)
Skinheads (E07)
2012 Trojmezí (studentský film)
2007 Domácí násilí ve filmovém ateliéru (studentský film)
Černé mámení (studentský film)

Režijní filmografie

Filmy

2009 Cizí pokojíček (studentský film)
2008 Draci (studentský film)
2005 Hoří dobře
2004 Dopis

Dokumentární

2017 Jak se fotí... (TV seriál)
Praha (E06)
Barcelona (E05)
Londýn (E03)
2006 Vyhlídka

Scenáristická filmografie

Filmy

2009 Cizí pokojíček (studentský film)
2008 Draci (studentský film)
2004 Dopis

Dokumentární

2012 Trojmezí (studentský film)
2007 Domácí násilí ve filmovém ateliéru (studentský film)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace