Reklama

Reklama

Série(2) / Epizody(12)

Obsahy(1)

Jak povýšit focení rodinné dovolené nebo třeba výletu s přáteli na profesionální úroveň? Jak se podívat na památky a oblíbené turistické destinace v celé Evropě očima fotografa? Takové otázky si kladl zpravodaj a milovník cestování s fotoaparátem Jan Šmíd. Oslovil tedy kamaráda, známého fotoreportéra Jana Šibíka, aby se na putování po evropských metropolích vydal spolu s ním a do správného focení ho prakticky zasvětil. Jak fotit dominanty? Jak přemýšlet o kompozici? Kterých nejčastějších chyb a klišé se vyvarovat? Jak pracovat se světlem, jak zachytit tajemství starých chrámů, atmosféru a kolorit magického místa anebo třeba pohyb a sportovní akce? (Česká televize)

(více)

Recenze (16)

zdeny99 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zajímavý seriál, který není jen o technice focení (jakou clonu či iso použít). Je převážně o tom, jak kterou památku vyfotit v těch nejvíce navštěvovaných městech Evropy. A samozřejmě i o těch památkách. Když si pustíte dokument o daném městě, tak vás autoři zavalí spoustou informací, že si z toho zapamatujete jen malý zlomek, jen to nejdůležitější, a to se dozvíte i v tomto dokumentárním seriálu. Ukazuje ty nejhezčí města Evropy a ty nejkrásnější památky z nich. Fotograf Šibík nefotografuje jen tak samotnou památku, ale hodně přemýšlí, jak to ještě vylepšit. Vyfotí k tomu ptáka, slunce, mraky, pózujícího člověka anebo často jen tak člověka, který ani neví, že jej fotí. Tohle mě docela dost překvapilo a zajímalo by mě, kolik lidí už proti němu vyjelo s tím, že je jen tak fotí. Že si jen tak dovolí metr stát od cizí ženské či dítěte a fotit ho s památkou. Obzvláště v dnešní době, kdy je každý považovaný za úchyla. [175. hodnocení, 11. komentář, 73%] ()

sskrblik 

všechny recenze uživatele

Nejdřív jsem si pomyslil, že pořad bude ukazovat ještě pěkně za tepla lechtivé fotografie nahého Ѿ Jana Šmída ♥ zachycené nabušeným fotoaparátem Jana Šibíka a ejhle - vono je to vo něčem jiným. Místo toho spolu spí na pokoji po Evropských městech a fotí luďov po ulici. Ale jo není to úplně špatný... ()

Reklama

RajAthen 

všechny recenze uživatele

Za mě velmi povedený seriál o focení, který dokáže nadchnout pro věc. Velmi vhodně zvolený formát, délka i ústřední duo. Tu a tam by mohlo být více technických rad (obvykle jedna za epizodu). Nejvíce mě mrzí, že jednu z ústředních rad - strčte objektiv takřka do krku neznámým lidem - se zejména v po Evropě moc neodvažuji praktikovat. Výsledky by však stály za to... ()

zette 

všechny recenze uživatele

Pokud se kritik tohoto dokumentu striktne nerozhodne, ze bude podle tohoto serialu fotit, nemuze byt zklamany. Sice proflakle, ale porad zajimave turisticke cile v sesti epizodach, kterymi provazi Sibik se Smidem. Zajimavosti, at uz z foceni ci historie navstivenych mest v podani techto dvou panu me bavilo a vsechny dily jsem si uzil. Jen ta Praha mi prisla takova odflaknuta... ()

meda2016 

všechny recenze uživatele

Super. Ne polopaticky o tom, jak nastavit hodnoty objetivu a expozice, to najdete v manuálu přístroje. Je to o tom, jak vidět, vybrat okamžik, polohu, světlo. A k tomu ta města, lidé, prostě náš svět, který se přenese snímkem-motivem do nás. Co na tom, že z hovoru někdy čouhá připravenost, kdo chce, tomu to dá přebohaté zážitky. Navíc i s bonusem širších historických zajímavostí těch končin. .....Panu Šibíkovi držím palce, aby mohl vždy zveřejňovat pravdivé a necenzurované záběry. ()

Galerie (175)

Reklama

Reklama