Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dokumentární cyklus Kmeny, který mapuje současné městské subkultury, představuje sedmý odvysílaný díl Skinheads. Jedna z nejkontroverznějších městských subkultur se v posledních letech pomalu ale jistě zbavuje nepravdivých mýtů okolo svého kmene. Obecná informovanost o původním postoji, smyslu a myšlence Skinheadství nebo kořenech, které sahají až do 50. let na Jamajku, je stále lepší. Nejen hudba, ale především hrdost, styl a zábava je to, co drží Skinheads pohromadě. Projekt Kmeny vznikl v koprodukci studia Yinachi a České televize, partnery projektu jsou městské projekty BU2R a Jägermeister. Díl Skinheads odvysílá Česká televize, ke zhlédnutí bude také na kmeny.tv. (Česká televize)

(více)

Recenze (44)

H34D 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Na tomto dílu je jasně patrné, že kvalita pořadu se plně odvíjí od kvality zástupců dané subkultury, které se podaří tvůrcům sehnat. Mladí skinheadi ze sebe sypou jen "vole, vole", ale ti starší už umí nahlédnout na sebe i ostatní členy skins s příjemným nadhledem a snad i rozumem. Dobře se to poslouchá, tenhle díl patří mezi ty nejzajímavější. Jeho největším přínosem je určitě demýtizace skinheads od rasismu, nacismu, Landy... :) 7/10 ()

Radko 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Sčasti predstavenie skínov, no najmä ich obrana. Obrana v mene potreby dokázať svetu, že: "My, skinheadi, nie sme žiadni náckovia! Ani fašisti!" Definujú sa zhruba takto: nosíme martensky (originálna vysoká šnurovacia kožená obuv so špeciálnou podrážkou), tielka, máme na koleno vyholené hlavy, symbolické tetovania po tele, svaly, celá naša kultúra je veľmi drsná - hocikedy sa pobijeme. Neznášame fízlov, tvoríme jadro ultrafans futbalu a často k sebe túlime spotené, svalnaté, polonahé mužské telá. Pôsobíme jeden ako druhý. Uniforma nás spája, rovnako aj hlučná hudba. Ak sa nám zdarí byť otcami, trošinku vymäkneme. Tieto znaky a správanie skínov sú pomerne dobre známe. Priamo nepoukazujú na ideologické zafarbenie (sklony k uniformite, holým zostrihom a úcta k lídrom sú len náznaky). Vyslovene otravne v dokumente pôsobili predely so spomalenými nemými zábermi a hlučnou gitarovou znelkou. Len hlavné chýbalo. To, čo je spôsobilé určiť ich úprimný postoj vo vzťahu k rasizmu (tvoriaceho os nacizmu) a k iným témam (definujúcim fašizmus). Napríklad odpoveď na otázky, aký je vzťah účinkujúcich vo filme k Cigáňom, Vietnamcom, k prisťahovalectvu, k demokratickému zriadeniu, k otázke vodcovstva, k zavedeniu stavovského zriadenia, k militarizácii k nacionalizmu a k telesne postihnutým. Toto hlavné sa z filmu, ktorý mal ukázať, že skinheadi nie sú nacisti, divák nedozvie. ()

Reklama

baribal 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Co mě už u několikátého dílu docela zarazilo je, jak je plno "kmenů" zajímavých, ale jak jeho členi nemají prakticky co říci. Každé druhé vyjádření.. chci ukázat, že nejsme jako fašouni.. víc už toho moc nezazní, jen takový balast vyplňující prázdný prostor. To není výtka k tvůrcům, spíš jenom návod k zamyšlení jestli mají "kmeny" co říci.. ()

gonga 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tak co jsem se dozvěděl o skinheads : rádi mlátí týpky, kteří se jim nelíbí, vyhazují lidi z vlaku, mají rádi svoje kořeny a často taky druhé kluky. Jo a chodí na fotbal a na koncerty. Tak u mě ti to, Zadku, nevyšlo, tohle mě fakt ke skinheads nepřivede. Nakonec mě nejvíc rozesmál ten jejich Buqičák, kterej na jednu stranu "pláče" jak jsou policajti svině, že je mlátí bezdůvodně a na druhou stranu je svým způsobem hrdej na to, že neznámé lidi vyhnali z vlaku. Proč? Protože jsme skinheadi. Jediné, co bylo na dokumentu fascinující bylo nakolik je tato subkultura prosáklá homosexuály (nic proti nim) resp. skrytým homosexuálním chováním. Není to sice nic nového, ale vsadím se, že mezi nimi je gayů daleko víc než v průměrné 4% většinové společnosti. ()

ondrula 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Souhlasím, že se jedná o nejlepší Kmeny. Rozhodně tedy alespoň ve srovnání s úchylama z Cosplay a dílem o bikerech, kterej byl úplně o hovně. Skinheads mi byli vždycky tak nějak sympatičtí a to díky tomu, že v sobě tak nějak nesou autentickýho ducha atmosféry Británie 60.-80. let. Že je toto hnutí původně úplně o něčem jiným než o rasistických hovadech, je myslím dost zřejmý. Bohužel jsem měl tu smůlu, že osobně jsem mohl sledovat ve svým okolí právě jen nácky a o to radši jsem za tenhle díl Kmenů. Paradoxně to ale způsobuje i značnou nevyváženost tohoto dílu, protože autoři opomíjejí ostatní skinheadský směry (a je jedno jak moc sympatický či nesympatický jsou). On je to klasický důsledek Růžičkovy povrchní (zpohodlnělé?) práce - v každým díle si vezme jen několik málo jedinců a na nich se nekonečným omíláním jejich názorů pokouší generalizovat principy celého hnutí, což se mu ovšem většinou nezdaří. V tomhle díle je vidět, že ti kluci nemají v hlavně úplně nasráno, vlastně spíš naopak. Celkem působivě na mě působily zpomalený záběry, ale zase mi přišlo, že jich tam bylo příliš. ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama