foto

Dick Maas

  • nar. 15.4.1951 (67 let)
    Heemstede, Noord-Holland, Nizozemsko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Dick Maas (1951, Heemstede, Nizozemsko) debutoval černou komedií Rigor mortis (1981), ale mezinárodní slávu mu vynesl jeho druhý snímek Výtah (De lift, 1983). Béčkový horor s absurdní premisou o vraždícím výtahu ve výškové budově platil za vyhledávaný artikl videopůjčoven. V roce 2001 se režisér k hitu vrátil koprodukčním remakem Výtah smrti (Down) s Naomi Wattsovou a Jamesem Marshallem. Nadcházející fekální komunální fraška o konfrontaci předměstské rodiny s vyšší střední třídou Špindírovi (Flodder, 1986) se stala domácím kultem, na což navázaly další dva díly i úspěšný televizní seriál. Vrcholným snímkem Maasovy filmografie je hororově laděný akční thriller Fantom Amsterdamu (Amsterdamned, 1988), který využívá amsterdamských kanálů k inscenování osobité variace na filmy o sériových vrazích.

46. MFF Karlovy Vary

Režijní filmografie

Producentská filmografie

Scenáristická filmografie

Filmy

2016 Prooi
2012 Quiz
2010 Nesvatý
2007 Moordwijven
2003 Long Distance
2002 Pojistka
2001 Výtah smrti
1999 Němý svědek
1995 A zase ti Špindírovi
1992 Špindírovi v Americe
1988 Fantom Amsterdamu
1986 Špindírovi
1983 Výtah
1981 Rigor mortis
1977 Norma

TV seriály

1993 Flodder (TV seriál)

Skladatelská filmografie

Herecká filmografie

Filmy

2017 Ron Goossens, Low-Budget Stuntman

Dokumentární

2007 Allemaal film (TV seriál)

TV pořady

2001 RTL Boulevard (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace