foto

Verónica Forqué

  • nar. 1.12.1955 (63 let)
    Madrid, Madrid, Španělsko

Biografie

Spolu s herečkou Carmen Maura je i herečka Verónica Forqué držitelkou čtyř prestižních cen Goya, které každý rok uděluje španělská Akademie umění a kinematografických věd. Žádná jiná herečka nezískala tolik cen Goya, což je obě řadí mezi neúspěšnější španělské herečky. Verónica Forqué, celým jménem Verónica Forqué Vázquez-Vigo, se narodila 1. 12. 1955 v hlavním městě Španělského království, nicméně její kořeny se nachází v severním Španělsku. Její otec byl původem ze Zaragozy a matka se narodila v Argentině, nicméně i její otec pocházel ze španělského poloostrova a to konkrétně z Galicie.

Po rodičích však Verónica nezdědila pouze severskou krev a jméno, nýbrž i samotné umělecké nadání. Její otec José María Forqué byl slavným španělským režisérem, na jehož počest byla v roce 1996 založena další španělská prestižní cena, a to Filmová cena José María Forquého. Její matka Carmen Vázquez-Vigo byla spisovatelka a i její bratr Álvaro Forqué se drží rodinné tradice a stal se filmovým režisérem. V současné době je Verónica Forque vdaná za režiséra Manuela Iborra, s kterým mají společnou dceru. Ta v současné době pracuje jako modelka. Co se její osobnosti týká, Verónica je buddhistka a její vášní je meditace. Jak sama říká: „Ostatní skoro nikdy nezaviní, co se nám opravdu přihodí“.

Herečka studovala drama a umění a započala také studium psychologie, které však nedokončila. Její první velký filmový úspěch přišel v roce 1984, kdy jí slavný španělský režisér Pedro Almodóvar obsadil ve filmu QUÉ HE HECHO YO PARA MERECER ESTO? (Co jsem komu udělala?). S tímto režisérem dále spolupracovala v roce 1986 na filmu MATADOR (Matador) a v roce 1993 na filmu KIKA (Kika), ve kterém si zahrála hlavní roli. V roce 1986 hrála ve filmu EL AŃO DE LAS LUCES (Rok světla), za který získala svojí první sošku Goya za nejlepší ženskou vedlejší roli.

Další úspěchy již pak na sebe nenechaly dlouho čekat a v následujícím roce získala herečka další dvě sošky. Tentokrát jednu opět za nejlepší ženskou vedlejší roli v komedii MOROS Y CRISTIANOS (Maurové a křesťané) a druhou za tentokrát nejlepší ženskou hlavní roli v komedii LA VIDA ALEGRE (Veselý život). V 90. letech byla pro Verónicu úspěšná spolupráce s režisérem Manuelem Gómez Pereirou na komediích SALSA ROSA (Růžová omáčka), nebo komedii ¿POR QUÉ LO LLAMAN AMOR CUANDO QUIEREN DECIR SEXO? (Proč všichni mluví o lásce, když chtějí mluvit o sexu?). S Manuelem poté ještě v roce 2005 spolupracovala na filmu REINAS (královny).

V roce 1989 byla Verónica nominována na další cenu Goya za nejlepší ženskou hlavní roli ve filmu BAJARSE AL MORO (Vypadnout na jih), nicméně v tomto roce ji získala herečka Rafaela Aparicio za film EL MAR Y EL TIEMPO (Moře a počasí). Na svoji čtvrtou sošku čekala Verónica o čtyři roky déle, kdy v roce 1993 získala sošku Goya za nejlepší ženskou hlavní roli ve filmu KIKA (Kika) od Pedro Almodóvara.

Estrecha

Herecká filmografie

Filmy

2018 Que el fin del mundo te pille bailando
Sobre ruedas
2016 Tenemos que hablar
2012 Ali
2008 Enloquecidas
2006 Hloupá dáma
2005 Reinas
2001 Clara y Elena
I Love You Baby
Sin vergüenza
Tiempos de azúcar
2000 ¡Ay, Carmela! (TV film)
1999 Pepe Guindo
1997 ¿De qué se ríen las mujeres?
Šťastné časy
1994 Alegre ma non troppo
Amor propio
Mujer de tu vida 2: La mujer vacía, La (TV film)
Siete mil días juntos
1993 Kika
¿Por qué lo llaman amor cuando quieren decir sexo?
1992 Orchestr klub Virginia
Růžová omáčka
1990 Don Juan, mi querido fantasma
1989 Baile del pato, El
Bajarse al moro
1987 Caín
La vida alegre
Madrid
Maurové a křesťané
Vacaciones de Toby, Las
1986 El año de las luces
Matador
Orden cómico, El
Romanza final (Gayarre)
1985 Buď nevěrná a nedívej se s kým
1984 Co jsem komu udělala?
1980 Canto de la cigarra, El
Todos me llaman 'Gato'
1978 Las truchas
Tiempos de constitución
Zavázané oči
1977 Die Standarte
Guerra de papá, La
1976 Druhá moc
Madrid, Costa Fleming
1974 Pareja... distinta, Una
1972 Mi querida señorita

TV seriály

2003 Vida de Rita, La (TV seriál)
1998 Pin plus (TV seriál)
1995 Pepa y Pepe (TV seriál)
1990 Eva y Adán, agencia matrimonial (TV seriál)
1985 Goya (TV seriál)
Platos rotos (TV seriál)
1983 Encargo original, Un (TV seriál)
Zahrada Venušina (TV seriál)
1982 Ramón y Cajal (TV seriál)
1980 Español y los siete pecados capitales, El (TV seriál)
1974 Silencio, estrenamos (TV seriál)
1965 Estudio 1 (TV seriál)

Dokumentární

2011 Actrices (TV seriál)
2010 Un cine como tú en un país como éste - a.z.

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace