foto

Jeff Beck

  • nar. 24.6.1944 (76 let)
    Wallington, Surrey, Anglie, Velká Británie

Biografie

Geoffrey Arnold "Jeff" Beck, narodený v Anglicku 24.6.1944 v londýnskej časti Wallington, už od mala prejavoval záujem u hudbu. Ako 6-ročný počul prvýkrát zvuk elektrickej gitary a ten ho zaujal natoľko, že vtedy povedal: „To je pre mňa.“ V 10-tich rokoch spieval v kostolnom zbore. Po skončení základnej školy začal navštevovať Wimbledon College of Art. Neskôr ako teenagera ho jeho sestra Annetta zoznámila s Jimmym Pageom. Vystriedal množstvo povolaní, ako maliar, dekoratér či správca golfového ihriska.

Už ako dieťa sa začal učiť hrať na požičanú gitaru. Neskôr si vyrobil vlastnú. Hudobnú kariéru začal v roku 1960, no skutočný prielom prišiel v marci roku 1965, kedy bol povolaný do kapely Yardbirds. Táto skupina zaznamenala obrovský úspech. Beck na začiatku pôsobil na poste basgitaristu, no neskôr začal hrať na gitaru. Neskôr ho zo skupiny vyhodili a on si založil The Jeff Beck Group. Tu sa stretol s Ronniem Woodom a Rodom Stewartom.

V roku 1970 obnovil projekt Jeff Beck Group, no finálny zvuk bol diametrálne odlišný oproti pôvodnému. Jeff je stále aktívny v rámci hudby. Získal 3 ceny Grammy. Komerčného úspechu sa mu však nedostalo toľko, ako jeho kolegom Ericovi Claptonovi a Jimmymu Pageovi. Beck je považovaný za jedného z najlepších gitaristov všeobecne a jedného z troch najlepších v 70-tych rokoch.

Do jeho tvorby patria žánre ako blues-rock, heavy metal, jazz fusion, ale tiež mnoho iných. Je totiž známy pre svoju gitarovú všestrannosť. Beck je od roku 2005 ženatý so Sandrou Cash. Je rovnako ako Paul McCartney zarytým vegetariánom. Žije blízko mesta Wadhurst v okrese East Sussex a je vášnivým zberateľom terénnych vozidiel hot rods.

Michal "melkornsvk" Švirloch

Herecká filmografie

Skladatelská filmografie

Filmy

1994 Lanaři
1992 U Frankieho (TV film)
1991 Papežem proti své vůli

TV seriály

2004 Catterick (TV seriál)
1982 The Comic Strip Presents (TV seriál)

Host

TV pořady

2010 Grammy Awards 2010 (TV pořad)
1993 Noční show Conana O'Briena (TV pořad)
1992 Noční Show Jaye Lenoe (TV pořad)
1975 Saturday Night Live (TV pořad)
1965 Beat-Club (TV pořad)
1964 Top of the Pops (TV pořad)
1963 Ready, Steady, Go! (TV pořad)
1961 Thank Your Lucky Stars (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky