foto

Jimmy Page

  • nar. 9.1.1944 (75 let)
    Heston, Middlesex, Anglie, Velká Británie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

James Patrick „Jimmy“ Page (Comander Rádu britského impéria - The Most Excellent Order of the British Empire) sa narodil 9. januára 1944 v Hestone, Middlesex, v západnej časti Londýna. Jeho otec pracoval v priemysle ako personálny riaditeľ a matka bola sekretárkou lekára v nemocnici. Tento anglický hudobník a skladateľ je považovaný za jedného z najlepších rockových gitaristov na svete.

Na gitare sa začal učiť hrať keď mal 12 rokov. V blízkom Kensingtone začal brať hodiny hry, ale hlavne bol samoukom. Veľký vplyv mali naňho gitaristi Scotty Moore a James Burton, ktorí hrali na nahrávkach Elvisa Presleyho, a tiež Johnny Day, ktorý hral v kapele The Everly Brothers. Elvisova skladba Let’s Play House bola jeho najobľúbenejšia.

Vo svojich 14 rokoch opustil školu, aby pracoval a venoval sa hudbe. Svoju umeleckú kariéru začal ako štúdiový hudobník. Neskôr bol členom skupiny The Yardbirds (1966-1968). V roku 1968 založil skupinu Led Zeppelin.

Je považovaný za otca štýlu "heavy metal“ v rockovej muzike. Bol dvakrát uvedený do Rok'n'rollovej siene slávy, raz ako člen The Yardbirds a raz ako člen Led Zeppelin. V "Stovke najlepších gitaristov všetkých čias" je zaradený na deviatom mieste.

Cicis

Herecká filmografie

Filmy

1998 Led Zeppelin: Un-Led-Ed (TV film)
1972 Lucifer Rising
1966 Zvětšenina

Dokumentární

2018 Why Are We Creative?
2015 Back Beat (TV seriál) - a.z.
Yardbirds (E07) - a.z.
The Death and Resurrection Show
2014 A Life in the Death of Joe Meek
Play It Loud: The Story of Marshall (TV film) - a.z.
2012 Led Zeppelin – Celebration Day (koncert)
2008 Bude to nahlas!
2003 Led Zeppelin DVD (koncert)
2002 Jeff Buckley: Everybody Here Wants You (TV film)
2001 Good Rockin' Tonight (TV film)
1995 Rock & Roll (TV seriál)
The History of Rock 'N' Roll, Vol. 7 (TV film)
The History of Rock 'N' Roll, Vol. 8 (TV film)
1990 Ex-S (TV seriál)
1989 Unplugged (TV seriál)
1985 American Masters (TV seriál)
Live Aid (koncert)
1976 Led Zeppelin: The Song Remains the Same

TV pořady

2015 The BRIT Awards 2015 (TV pořad)
2012 The British Masters (TV pořad)
2003 Show Ellen DeGeneresové (TV pořad)
The Best Hit USA (TV pořad)
2002 Eigo de shabera-night (TV pořad)
1998 Tout le monde en parle (TV pořad)
1994 Denton (TV pořad)
1975 Saturday Night Live (TV pořad)
1965 Beat-Club (TV pořad)
1963 Ready, Steady, Go! (TV pořad)

Skladatelská filmografie

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace