foto

Kevin Smith

  • nar. 16.3.1963
    Auckland, Nový Zéland
  • zem. 15.2.2002 (38 let)
    Peking, Čína
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Novozélanďan Kevin Tod Smith byl především hercem, ale také universitním hráčem rugby a rockovým muzikantem. Narodil se v Aucklandu, jeho matka byla původem z Tonga, otec měl britské předky. V jedenácti letech se celá rodina přestěhovala do města Timaru na jižním ostrově. Zde navštěvoval chlapeckou střední školu a angažoval se v dramatickém uskupení. Měl rád rockovou muziku a v několika kapelách sám hrál.

Jeho opravdovou vášní bylo ale rugby. Toužil se stát členem světoznámého novozélandského výběru All Blacks, tancujícího respekt vzbuzující válečný tanec haka-haka. Hodně času proto trávil v posilovně a na hřišti, což bylo na jeho postavě po celý život vidět.

V sedmnácti letech se přestěhoval do města Christchurch, kde vyzkoušel různorodá povolání, začal studovat místní Canterbury University a vzal si svou školní lásku Suzanne, se kterou měl později tři syny - Oscara, Tyrona a Willarda. Byl členem univerzitního rugbyového týmu a roku 1987 utrpěl těžký otřes mozku, kvůli kterému seděl tři týdny na lavičce náhradníků. Suzanne, možná z touhy Kevina nějak zabavit, zapsala svého manžela na konkurs do vzpomínkového muzikálu o Elvisu Presleym, kde dostal roli. Tím začíná jeho herecká kariéra, stává se členem divadelní společnosti v Christchurch a dostává další filmové a seriálové role. Jednou z jeho nejznámějších rolí, především pro tuzemské fanoušky, je postava Area v seriálech HERCULES a XENA, kde účinkoval již od roku 1995.

V roce 2002 se připravoval na svou první hollywoodskou roli ve snímku Bruce Willise SLZY SLUNCE. Ještě před startem natáčení si odskočil do Číny, kde se podílel na filmu WARRIORS OF VIRTUE 2. Po dokončení všech prací a oslavě se šel 6. února Kevin projít okolo čínského filmového studia. Rozhodl se vylézt na jednu z opěrných věží, ztratil ovšem oporu, spadl z výšky několika metrů a následkem bylo vážné mnohočetné poranění hlavy. Upadl do komatu a 15. února zemřel v Pekingské nemocnici. Filmový svět tak přišel o výborný novozélandský herecký talent.

Herecká filmografie

Filmy

2003 Svět řeky (TV film)
2002 Warriors of Virtue: The Return to Tao
2001 Na hraně zákona (TV film)
The Meeting
2000 Channelling Baby
Jubilee
Vražedné důkazy (TV film)
1999 Lawless (TV film)
1998 Flatmates (TV film)
Herkules a Xena: Bitva o Olymp
Mladý Herkules
1996 McLeodovy dcery (TV film)
1994 Kevin Rampenbacker and the Electric Kettle
1993 Desperate Remedies
1991 Mon Desir

TV seriály

2001 Xena (TV seriál) - herec, a.z.
Vlastnění duše (S06E20)
Pošlete klony (S06E16) - a.z.
Cesta odplaty (S06E14)
další epizody (6)
2000 Xena (TV seriál)
Návrat domů (S06E01)
Mateřství (S05E22)
Eva (S05E21)
další epizody (9)
1999 Xena (TV seriál)
Následnictví (S05E03)
Charkam (S05E02)
Déjá vu zas a znova (S04E22)
1998 Guess Who's Coming to Dinner? (TV seriál)
Mladý Hercules (TV seriál)
Xena (TV seriál)
Oběť. Část druhá (S03E22)
Oběť: Část první (S03E21)
Nezapomeň na mě (S03E17)
další epizody (5)
1997 Xena (TV seriál)
Spasitel (S03E04)
Špinavý půltucet (S03E03)
Fúrie (S03E01)
další epizody (4)
1996 City Life (TV seriál)
Xena (TV seriál)
Deset malých vojevůdců (S02E08)
Cizinec (S02E07)
Pouta, která svazují (S01E20)
1995 Herkules (TV seriál)
Xena (TV seriál)
Váhání (S01E06)
1994 Heartland (TV seriál)
1992 Shortland Street (TV seriál)
1991 Away Laughing (TV seriál)
1987 Gloss (TV seriál)

Dokumentární

2008 Rocked the Nation (TV seriál) - a.z.

TV pořady

1992 New Zealand Today (TV pořad)
1990 One Network News (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace