Reklama

Reklama

Spojenectví rysů

(TV film)
Trailer

Obsahy(1)

Díky velkým uším se střapci, krátkému ocasu a důvěřivému pohledu bychom skoro věřili, že rysi jsou jen přerostlé kočky, přestože ve skutečnosti se jedná o divoká a nezkrocená zvířata. Sledujte příběh o tvrdě vybudovaném přátelství mezi strážcem slovenského národního parku Malá Fatra Milošem Majdou a dvěma malými rysy narozenými v zoo. Existuje naděje, že rysi se vrátí do přírody. Miloš a režisér Tomáš Hulík sledují dvouleté putování rysích mláďat z jejich teplého útočiště v zoo zpátky do divočiny. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (26)

Radko 

všechny recenze uživatele

Obdivuhodný účel a jeho citlivé zobrazenie Žiaľ, v krajine kde sú každoročne podmienky pre voľný život lesných šeliem obmedzované a zhoršované. Pretože - existuje okrem tej našej v Európe niekde krajina, kde sa v národných parkoch realizujú každoročne rozsiahle ťažby dreva, neobmedzené poľovačky a pololegálne pytliacke lovy? Lovecká a drevárska loby hrá totiž na Slovensku prvé husle. Žiaľ aj to iba na úrovni zlatokopov - rýchlo speňažiť stromovú guľatinu a zorganizovať poľovačky na medvede a vlky pre sviatočných prachatých ostreľovačov. Komentár k filmu tieto skutočnosti naznačuje, čo je popri hlavnému obsahu - výchove v zajatí a následnom vypustení dvoch rysích súrodencov do divočiny - tiež chvályhodné. ()

mi-ib 

všechny recenze uživatele

Tento dokument mi trochu připomínal takové ty večerníčky typu Vydrýsek. Jenže tohle je mnohem více seriózní. Musím vyzdvihnout nádhernou slovenskou přírodu a pěknou kvalitu obrazu, která potrvrdila, že sluneční světlo je to nejlepší nasvícení co může být. Příběh rysích sourozenců pobaví, poučí a slabší povahy jako jsem já i dojme. Po tomto snímku se ještě více těším na to, až budu mít možnost zhlédnout Strážca divočiny. ()

Reklama

Autogram 

všechny recenze uživatele

Nádherné veľké mačky a skvele zdokumentovaný príbeh návratu do divočiny. Prechádzky ich „trénera“ Miloša ako vodcu svorky dvoch rysov a vlčiaka museli byť nezabudnuteľné. Aj v hodinovom filme vidno, koľko s tým bolo práce, a psia pomocnička sa pri tom určite hodila. Výborné sú tiež vsuvky s orlami alebo mačkou divou. ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

[4,5*]     Výborný dokument o návrate dvoch rysích mláďat do divočiny, ktorý chytí za srdce a aj poteší oči úchvatnými zábermi nádhernej prírody Národného parku Veľká Fatra. Príbeh sa odohráva na osamelej chate (terénna stanica NP) v Ľubochnianskej dolinej, najdlhšej na Slovensku, na priam idylickom mieste, vzdialenom 12 km od civilizácie. Počas celých dvoch rokov sledujeme, ako Líza a Muro, dvaja rysí súrodenci rastú od malých roztomilých mačiatok až po veľké divoké šelmy. Rys ostrovid je nádherné zviera, je to taký malý slovenský leopard. ()

Jirka_Šč 

všechny recenze uživatele

Nevybavuji si, že bych v poslední době viděl zajímavější a lépe vytvořený dokument o přírodě. Informační hodnota značná (neznám jiný film o rysech, materiál, který tvůrci projektu v průběhu odchovu této krásné šelmy získali, je jedinečný). Obdiv! Poděkování SVT za zařazení do vysílání. Budu shánět DVD :). ()

Galerie (2)

Zajímavosti (2)

  • Z malého výběhu byl vypouštěn vždy jen jeden z rysů, druhý zůstal zavřený, a to z toho důvodu, že společně by oba utekli. Měli k sobě natolik silné pouto, že se vždy za tím druhým vrátili. Přesto v dospělosti žijí samotářský život. (Inferion7)
  • Dokument dokazuje svojimi zábermi, že rys vôbec nemá strach z vody a dokonca počas horúcich dní ju vyhľadáva. (vander19)

Reklama

Reklama