foto

Samuel Adamčík

  • nar. 23.7.1904
    Bohunice, Uhry, Rakousko-Uhersko
  • zem. 10.7.1984 (79 let)
    Bratislava, Slovensko, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Po absoluturiu učitelského ústavu 1924 se dlouhá léta věnoval vyučování hluchoněmých,divadlo hrál jen ochotnicky v Kremnici. Od roku 1946 byl se svou manželkou Olgou Adamčíkovou členem Nové scény a od roku 1951 Slovenského národního divadla v Bratislavě. Vynikal především jako představitel charakterních rolí (Serebrjakov v Strýčku Váňovi, Maximilian Moor v Loupežnících, Egeus ve Snu noci svatojánské). Později vytvářel role starců z vesnického prostředí. Vytvářel i role záporné.

Hrál často v televizi (BÁSNÍKOVA CESTA DO NEBE, KDYŽ CHYBÍ TROMBÓN, LÁSKA JE ŘÍM, SÁM VOJÁK V POLI, ŽIVÝ BIČ). Ve filmu debutoval v roce 1948 - VLIČIE DIERY. Jeho velké herectví se uplatnilo až v roce 1953 ve filmu POLE NEORANÉ, kde vytvořil hlavní roli vesničana Cypriána Húščavy, který bojuje za lepší budoucnost a spravedlnější řád. Další velkou roli vytvořil ve filmu DREVENÁ DEDINA z období kolektivizace vesnice. V dalším filmu ŽENA VRCHOV hrál chalupníka Adama Šalviu, který se v mládí ujal titulní hrdinky Marty, když se jí život u bohatých příbuzných stal nesnesitelným. Ve filmu PREDJARIE hrál obecního pastýře Báci Keckése, který se ujal po smrti rodičů malého Marka.

Jeho doménou byli laskaví dědové a sympatičtí muži. Z jeho filmografie můžeme uvést tyto filmy (VLČIE DIERY 1948, KATKA 1949, PRIEHRADA 1950, BOJ SA SKONČIL 1951, DREVENÁ DEDINA 1954, DÁŽDNIK 1958, KAPITÁN DABAČ 1959, JÁNOŠÍK 1962, DOVIDENIA V PEKLE 1970, DO ZBRANE, KURUCI 1974, TAJEMSTVÍ HRADU V KARPATECH 1981. Zemřel 10.7. 1984 v Bratislavě.

Miloš "M.B" Boubín

Herecká filmografie

Filmy

1983 Anička Jurkovičová (TV film)
Saša (TV film)
Tisícročná včela
Žakýlska Veronka (TV film)
1981 Sokoliarova dcéra (TV film)
Tajemství hradu v Karpatech
1980 Klenovič Ján (TV film)
Miško Drotár a naozajstná princezná (TV film)
Veselé panie z Windsoru (TV film)
1979 A pobežím až na kraj sveta
Majka tárajka (TV film)
Najlepšie želanie (TV film)
V predvečer (TV film)
1978 Bambusová dievčina (TV film)
Listy Juliane (TV film)
Poéma o svedomí I., II.
Príbeľská vzbura Janka Kráľa (TV film)
Viťúzi (divadelní záznam)
1977 Dievča s blankytnými očami (TV film)
Odvážny Stepan (TV film)
1976 Cesta domov (TV film)
Serenáda pre Martinu (TV film)
1975 Sebechlebskí hudci
Stretnutie
1974 Do zbrane, kuruci!
Rudienka (TV film)
Únava materiálu (TV film)
1973 Džarkovia (TV film)
Víťazný pád (TV film)
1972 Kým kohút nezaspieva
1971 Básnikova cesta do neba (TV film)
Hájnikova žena (TV film)
Kocúrkovo (TV film)
Zlozor
1970 Ako dvaja našli šťastie (TV film)
Vassa Železnovová (divadelní záznam)
1969 Generácia (TV film)
Rozmajrín (TV film)
Smrť Pavla Duchaja (TV film)
Smutný Lord (TV film)
1968 Dobrodružstvo pri obžinkoch (TV film)
Sladký čas Kalimagdory
Zbehovia a pútnici
1967 Dvorné dámy (TV film)
Starvelská tragédia (TV film)
1966 Canarisova krvavá hviezda (TV film)
Majster kat
Tango pre medveďa
Živý bič (TV film)
1965 Kubo (TV film)
1964 Muž pre každé počasie (TV film)
Oblomov (TV film)
Sám vojak v poli (TV film)
1963 Jánošík I., II.
Proces o oslí tieň (TV film)
1961 Predjarie
1959 Kapitán Dabač
Skaly a ľudia
Velká samota
1958 Szent Péter esernyője
1957 Zemianska česť
Štyridsaťštyri
1956 Posledná bosorka
1955 Žena z vrchov
1954 Drevená dedina
1953 Pole neorané
Rodná zem
V piatok, trinásteho...
1952 Mladé srdcia
1951 Boj sa skončí zajtra
Lazy sa pohly
1950 Priehrada
1949 Katka
1948 Vlčie diery

TV seriály

1983 Tisícročná včela (TV seriál)
1982 Rozprávky pätnástich sestier (TV seriál)
1981 Na baňu klopajú (TV seriál)
Stalo sa pozajtra (TV seriál)
1969 Chválenkári (TV seriál)

Dokumentární

1991 Pamätáte sa na nich? - Samuel Adamčík (TV film)
1973 Náš Samko (TV film)
1969 Dobrý deň Sorrento
1967 Rok na dedine (TV film)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace