foto

Edmond Beauchamp

  • nar. 13.12.1901
    Montpellier, Francie
  • zem. 3.6.1985 (83 let)
    Saint-Brieuc, Francie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Významný francouzský divadelní herec Edmond Beauchamp, celým jménem Edmond Marie Jules Beauchamp, pocházel z jihofrancouzského Montpellieru, o jeho dětství a mládí ale nejsou dostupné prakticky žádné informace. Víme ale, že po skončení první světové války začal v Paříži studovat herectví, po absolvování vojenské služby pokračoval ve zdokonalování herecké průpravy pod vedením slavného Charlese Dullina. S ním také začal hrát profesionální divadlo a ve dvacátých a třicátých let spojil své působení s divadlem Théâtre de l΄Atelier. Na této scéně odehrál desítky velkých postav, jeho doménou byly hry francouzských autorů, jeho životní rolí se stal Volpone ve stejnojmenné hře anglického dramatika Bena Johnsona.

Před filmovou kamerou debutoval Edmond Beauchamp nevelkou úlohou cikána v Grémillonově němém snímku MALDONE (1928). Po nástupu zvuku jej pro vedlejší role začali vyhledávat nejslavnější režiséři, kteří byli dobře informováni o Beauchampových schopnostech charakterního herce. Točil tak například s Jeanem Renoirem (PANÍ BOVAYROVÁ – Madame Bovary, 1933; ZLOČIN PANA LANGA – Le crime du Monsieur Lange, 1936; MARSEILLASA – La Marseillase, 1937), ke spolupráci jej znovu přizval také Jean Grémillon nebo nebo mezinárodně uznávaní tvůrci Abel Gance a Jacques Feyder. V letech 1930-1945 hrál Edmond Beauchamp v pětadvaceti filmech a obecně lze říci, že šlo o nadprůměrný vzorek tehdejší francouzské kinematografie.

Po druhé světové válce se Beauchamp připojil ke skupině J. L. Barraulta a s ní hrál nejen ve Francii, ale absolvoval i turné po Evropě. Menšími úkoly nadále přispíval do filmů, z poválečné filmografie připomeňme tituly známé i u nás, jako adaptaci Hugova románu ZVONÍK OD MATKY BOŽÍ (Le Notre-Dame de Paris, 1956) nebo velkoryse pojatý životopisný film MARIE ANTOINETTA, KRÁLOVNA FRANCIE (Marie Antoinette, la reine de France, 1956). Překvapivě dostal nabídky i od začínajících tvůrců francouzské nové vlny (KRÁSNÝ SERGE – Le beau Serge, 1958). Naši diváci znají Beauchampa také jako španělského šlechtice Dona Miguela, u nějž titulní hrdina najde útočiště, v populárním HRBÁČOVI (Le bossu, 1959).

S Barraultovou divadelní skupinou účinkoval Beauchamp nejčastěji v divadle Théâtre de Marigny, začal se věnovat i pedagogické činnosti a působil v rámci kurzů EPJD (Éducation par le jeu dramatique; mezi jeho studenty byl například Philippe Noiret). Na přelomu padesátých a šedesátých let se Edmond Beauchamp začal více věnovat práci v televizi, kde účinkoval v adaptacích divadelních her, celoevropsky jej ale zviditelnila postava Césara v dobově velmi populárním dětském seriálu BELLA A SEBASTIAN (Belle et Sébastien, 1965). Poslední filmovou roli odehrál Beauchamp v rámci komedie CVOKOVÉ (Les cracks, 1968), v následujících letech se již jen několikrát objevil před televizní kamerou. Poslední léta života trávil Edmond Beauchamp na venkově v Bretani a zemřel v Saint-Brieuc 3. června 1985 ve věku 85 let.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

1979 Oeil du sorcier, L' (TV film)
1972 Figaro-ci, Figaro-là (TV film)
Kean: Un roi de théâtre (TV film)
Mauprat (TV film)
1971 Prussien, Le (TV film)
1968 Beauté sur la terre, La (TV film)
Cvokové
1961 Flore et Blancheflore (TV film)
Hauteclaire (TV film)
Muž jménem La Rocca
Mystères de Paris, Les (TV film)
1960 Cyrano de Bergerac (TV film)
Kapitán
1959 Hrbáč
Le Petit prof
Trois mousquetaires, Les (TV film)
1958 Krásný Serge
1956 Marie-Antoinette reine de France
Si Paris nous était conté
Zvoník u Matky Boží
1955 Futures vedettes
1954 Chair et le diable, La
1952 Rideau rouge, Le
1951 Le Garçon sauvage
Muž, který prochází zdí
1950 Le malade imaginaire (TV film)
Meurtres
1949 Pattes blanches
1948 Armoire volante, L'
1947 Ďábel v těle
Jeux sont faits, Les
1946 Capitan, Le
Visiteur, Le
1945 Félicie Nanteuil
Fille aux yeux gris, La
Père Goriot, Le
1944 Hrbáč
1943 Camion blanc, Le
Un seul amour
Val d'enfer, Le
1940 Ztracený ráj
1939 Feu de paille, Le
Louise
1938 Ange que j'ai vendu, L'
Femme du bout du monde, La
Hercule
La rue sans joie
Le Roman de Werther
Maison du Maltais, La
Marseillaisa
Toulavý národ
1937 Feu!
Mort du cygne, La
Tamara la complaisante
1936 Zločin pana Langa
1935 Homme de trop à bord, Un
Roses Noires
Valse royale
1933 Paní Bovaryová
1928 Maldone

TV seriály

1976 Komisař Moulin (TV seriál)
1974 Fol amour de Monsieur Mirabeau, Le (TV seriál)
1969 Fortune (TV seriál)
1966 Compagnons de Jehu, Les (TV seriál)
Chevalier d'Harmental, Le (TV seriál)
1965 Bella a Sebastián (TV seriál)
1964 Rocambole (TV seriál)
1963 Janique aimée (TV seriál)
1958 Posledních pět minut (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace