Reklama

Reklama

RBX

RBX

Biografie

Americký raper a skladatel Eric Dwayne Collins je znám pod přezdívkou RBX, což je zkratka pro Reality Born Unknown.

RBX se narodil a prožil své dětství v kalifornském Long Beach. Své první rapy začal skládat během studia manažerství maloobchodu na Nevadské Univerzitě v Las Vegas. K známé hudební nahrávací společnosti Death Row Records se se svými bratranci Snoop Doggem a Daz Dillingerem z hip hopových Tha Dogg Pound připojil roku 1992. RBX však moudře odmítl podepsat prázdné smlouvy oproti svým bratrancům z Death Row. Jeho působení v DRR bylo tedy krátké, ale nezapomenutelné.

Poté, co vytvořil hlavní rapy pro kultovní alba Dr. Dre „The Chronic“ (1992) a Snoop Doggovo „Doggystyle“ (1993), opustil RBX roku 1994 společnost a podepsal s méně známými Premeditated Records, kde vydal své album „The RBX Files“ v roce 1995. Na albu svůj zvuk přiblížil více k newyorkskému stylu a singl „AWOL“ útočil přímo na Death Row, horkokrevného producenta Suge Knighta, Dr. Dre a další, přičemž RBX v textech srovnával pochybné obchodní praktiky s dobou Ruthless Records, tedy manažera N.W.A. Jerryho Hellera a rapera Eazyho-E.

V roce 1996 RBX navštívil Dr. Dre u něj doma a omluvil se mu. Dr. Dre omluvu přijal a podepsal s ním smlouvu pod novou značkou Dre Aftermath. RBX se tak objevil na kompilaci „Dr. Dre Presents ... The Aftermath“ (1996) spolu s KRS-One či Nas. V následujících letech spolupracoval nadále s Dr. Dre, ale i s Eminemem, Warren G, Nate Doggem, MC Renem, Kuruptem, Sticky Fingazem atd. Vydal také další 4 sólová alba.

Epistemolog

Herec

Filmy
2009

Platinum Illusions

2000

Tha Eastsidaz

Dokumentární
2022

B.O.D.R. - a.z.

2011

Rhyme and Punishment

2007

Beef 4

2006

Life After Death Row

2003

Beef

2001

Welcome to Death Row

1997

Behind the Music (seriál)

Skladatel

Hudební videoklipy
1994

Dr. Dre: Let Me Ride

Reklama

Reklama