foto

Silvano Tranquilli

  • nar. 1925
    Roma, Itálie
  • zem. 1997
    Roma, Itálie

Biografie

Silvano Tranguilli se narodil v Římě 26. října 1925. Po absolvování akademie "Sharoff" v Římě, poté začínal, v divadelní společnosti pracujících Salva Randoneho a Vittoria Gassmana.

Během čtyřicetileté kariéry, mezi roky 1955 a 1995, se objevil ve více než osmdesáti rolích. Za svou kariéru se setkal s takovými režiséry, jako například Umberto Lenzi, Giorgio Simonelli, či Antonio Margheriti. Ve své kariéře snad nevynechal jediný žánr, a proto ho můžeme vidět v komediích, dramatech, erotických filmech, ve fantasy, v giallo snímcích, hororech, thrillerech, psychologických filmech, historických snímcích, westernech a také v televizních inscenacích a seriálech. Silvano natáčel kromě Itálie také například v Mexiku, Francii či Německu.

Svůj debut zažil v roce 1955 ve filmu ADRIANA LECOUVREUR, ve stejném roce hrál ještě ve snímku IL CONTE AQUILA. V šedesátých letech ztvárnil mnoho rolí v televizních seriálech a inscenacích. Ke konci kariéry se k televizní tvorbě opět vrátil. Doba let nejúspěšnějších, let sedmdesátých, znamenala pro Silvana především film.

Prvního velkého úspěchu dosáhl v televizním seriálu I RAGAZZI DI PADRE TOBIA (1968), kde hrál hlavní roli „otce“ Tobia. Další úspěchy se dotavily s filmy, jako byla například v roce 1970 SLUNEČNICE (I GIRASOLI) od Vittoria de Sicy, kde hrál s Marcellem Mastroiannim, Sophií Loren a dalšími hvězdami. Snímek byl navíc, za hudbu Henryho Manciniho nominován na Oscara. Známou rolí je i Valerio Mantovani, ve filmu Alberta Sordiho AMORE MIO AIUTAMI (1969).

Od roku 1970 hrál v mnoha filmech žánru „poliziottesco“, velmi často v roli policejního komisaře, jako tomu bylo například u filmu TONY ARZENTA (1973), kde se s ním objevuje Alain Delon v roli mafiánského zabijáka. V roce 1971 hrál pojišťovacího makléře Paola Zaniho, který se po zavraždění jeho bývalé ženy, stává hlavním podezřelým. Kriminálka Paola Cavary se jmenuje LA TARANTOLA DAL VENTRE NERO. Silvano nemohl minout ani drsné drama z podsvětí Říma s názvem KRUTÝ ŘÍM (ROMA VIOLENTA) – 1975.

Posledním filmem Silvano byl snímek DON BOSCO od Leandra Castellaniho. Ve stejném roce se ještě natáčel televizní seriál příběhů slavného francouzského lupiče LE RETOUR D'ARSENE LUPIN. Zde vytvořil Silvano roli Freuda.

Silvano byl také často obsazován v italském dabingu. Několikrát za svou kariéru použil pseudonym Montgomery Glenn. Silvano zemřel po náhlé nemoci ve svém domě v Římě 10. května 1997.

Petr "Hennes" Hennebichler

Herecká filmografie

Filmy

1990 Odore di spigo
1988 Don Bosco
1985 Ultimo giorno, L'
1980 Mlčenlivé ženy venkova
Puma člověk
1979 Agenzia Riccardo Finzi, praticamente detective
Hvězdná odysea
1978 Švýcarská aféra
1977 Bravata, La
Nel silenzio della notte (TV film)
1976 Napoli violenta
Skříňka s jedem
1975 Giustiziere sfida la citta, Il
Krutý Řím
L'uomo della strada fa giustizia
Labbra di lurido blu
Peccati di gioventù
Per le antiche scale
1974 Celý jeden život
Il venditore di palloncini
Madeleine, anatomia di un incubo
1973 Ceremonia sangrienta
Diario di un italiano
Dio, sei proprio un padreterno!
Giorni d'amore sul filo di una lama
Mia moglie, un corpo per l'amore
Milano trema - la polizia vuole giustizia
Policie obviňuje, zákon osvobozuje
Tecnica di un amore
Tony Arzenta
Šťastný nový rok
1972 Gatta in calore, La
Il sorriso della iena
Mio corpo con rabbia, Il
Rivelazioni di un maniaco sessuale al capo della squadra mobile
Sei jellato amico, hai incontrato Sacramento
Socio, Il (TV film)
1971 Explosion, L'
La controfigura
La tarantola dal ventre nero
Pomsta vlkodlaka
Una farfalla con le ali insanguinate
1970 A přišel den černých citrónů
Cuori solitari
Quella chiara notte d'ottobre
Slunečnice
1969 Amore mio aiutami
Donna invisibile, La
Nevím o ní nic
1966 I due sanculotti
Inchieste del commissario Maigret: L'innamorato della signora Maigret (TV film)
Spara forte, piů forte, non capisco
1965 L'ammiraglio (TV film)
1964 Danza macabra
1962 L'orribile segreto del Dr. Hichcock
1960 Piaceri del sabato notte, I
1956 Napoli sole mio!
1955 Adriana Lecouvreur
Il conte Aquila

TV seriály

1989 Retour d'Arsène Lupin, Le (TV seriál)
1981 Lapo erzählt... (TV seriál)
1978 Storie della Camorra (TV seriál)
1976 Dov'è Anna (TV seriál)
1974 Blaue Palais, Das (TV seriál)
1970 Cinque giornate di Milano, Le (TV seriál)
1969 D'Artagnan (TV seriál)
1968 La donna di quadri (TV seriál)
1965 Le avventure di Laura Storm (TV seriál)
1964 Le inchieste del commissario Maigret (TV seriál)
1963 Giuseppe Verdi (TV seriál)
Luisa Sanfelice (TV seriál)
1962 Più rosa che giallo (TV seriál)
1960 La pisana (TV seriál)
1959 Tenente Sheridan (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky