foto

Teresa Wright

  • nar. 27.10.1918
    New York City, New York, USA
  • zem. 6.3.2005 (86 let)
    New Haven, Connecticut, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

"Vždy jsem chtěla být pouze herečkou, nikoli hereckou hvězdou."

Muriel Teresa Wright se narodila v newyorském Harlemu. Rodiče se poměrně brzy rozešli a ona vyrůstala u příbuzných. O hraní se začala zajímat poté, co uviděla Helen Hayesovouve hře "Victoria Regina" (1936). Začínala ve školních představeních, dvě léta strávila jako stipendistka ve Wharf Theater v massachusettském Provincetownu. Po maturitě na Columbia High School v Maplewoodu odešla v v roce 1938 do New Yorku, poupravila si jméno (jednu herečku Muriel Wrightovou už tam totiž měli) a kariéru zahájila v Divadle Henryho Millera ve hře "Naše městečko". Od podzimu 1939 začala účinkovat v dramatu "Můj život s otcem", kde tuto přirozenou a půvabnou herečku pro film objevil Samuel Goldwyn. Okamžitě jí nabídnul roli dcery Bette Davisové ve filmové adaptaci LIŠTIČKY (1941) a pětiletou smlouvu. Aby si uchovala vážnost, dala si do smlouvy na hollywoodské poměry nevídané podmínky: nebylo ji např. možno nejen fotit v plavkách, šortkách nebo při běhu na pláži, ale mj. ani při hře s kokršpanělem nebo jak okopává zahrádku.

Její filmový nástup byl přímo raketový: první role a hned nominace na Oskara. Následující rok byla nominována opět, tentokrát za hlavní roli ženy baseballové ikony Lou Gehringa (Gary Cooper)v životopisném dramatu PÝCHA YANKEEŮ (1942) a za vedlejší roli snachy Greer Garsonovéve válečné romanci PANÍ MINIVEROVÁ (1942), kteroužto nominaci nakonec i proměnila.Wrightová je jedním z desítky herců, kteří byli nominováni na Cenu Akademie v obou kategoriích v jednom roce, zůstává však doposud jediným (2013), který byl nominován na Oskara za roli v každém ze svých prvních tří filmů. Podle režiséra Hitchcocka - ANI STÍN PODEZŘENÍ (1943) - byla Wrightová jedním z nejinteligentnějších herců, se kterými kdy pracoval. Nezapomenutelná byla role Peggy ve Wylerově sedmioskarovém dramatu NEJLEPŠÍ LÉTA NAŠEHO ŽIVOTA (1946) o osudech vojáků vracejících se do civilního života. Podle Wylera byla jednou z nejslibnějších hereček a podle jednoho kritika se snad její projev ani nedal nazvat hraním a kdyby pro nic jiného, tak jenom kvůli jejímu mistrovství by mohl vidět film tucetkrát po sobě. Další film o válečných veteránech – Zinnemanovi MUŽI(1950) – byl současně filmovým debutem Marlona Branda.

Hlavní roli pro western SOUBOJ NA SLUNCI (1946) psal původně její manžel Niven Busch pro ni, kvůli těhotenství však musela odmítnout. S Buschem žila v letech 1942-1952 a měla syna (1944) a dceru (1947). Rok nato si už ale zahrála po boku Roberta Mitchuma ve westernu PURSUED (1947), jehož autorem byl opět její muž. Nadšené kritiky sklidila za romantické drama OKOUZLENÍ (1948) s Davidem Nivenem a v prosinci téhož roku, poté co se vzepřela systému studia, které jí vyneslo k slávě, se Teresa dostala do otevřeného konfliktu se Samuelem Goldwynem. Výsledkem bylo vypovězení smlouvy (brala v té době 5000 dolarů týdně). V 50. letech se objevila v několika neúspěšných filmech, její výkony byly ale jako obvykle nadále vyzdvihovány. Těžiště svého působení začala pomalu přesouvat do televize a na divadlo. V roce 1959 si vzala uznávaného divadelního autora Roberta Andersona, se kterým pak prožila dalších téměř dvacet let. V roce 1975 si zahrála na Broadwayi ve "Smrti obchodního cestujícího" a pět let poté za "Morning's at Seven" obdržela Cenu Dramatické sekce. Z posledních filmů stojí za zmínku KDYSI DÁVNO (1980), role babičky v BÝT DOBROU MATKOU (1988) s Dianou Keatonovou a dojemná role Miss Birdie vedle Matta Damona v Coppolově VYVOLÁVAČI DEŠTĚ(1997). Třikrát byla nominována na televizní Cenu Emmy (naposled 1989). Na divadle se naposledy představila v roce 1991.

Posledních deset let života strávila poklidně ve svém domě v Bridgewateru. Příležitostně se objevovala na filmových festivalech (Edinburgh 1996) a událostech spojených s baseballovým klubem New York Yankees. Finančně přispěla do fondu na podporu prezidentské kandidatury Billa Clintona. V roce 2003 se coby bývalá vítězka zúčastnila oskarové ceremonie. Teresa Wrightová zemřela na srdeční selhání v Yale-New Haven Hospital v Connecticutu. Na Hollywoodském chodníku slávy má dnes dvě hvězdy, jednu za filmovou a druhou za televizní tvorbu. Jeden z vnuků (Jonah Smith) se podílel na produkci Aronofského filmů PÍ (1998) a REQUIEM ZA SEN (2000).

"Slečna Wrightová seděla u svého toaletního stolku a vypadala jako holčička, která zkouší matčinu kosmetiku. Už od první chvíle jsem v ní objevil, dalo by se říct nestrojenou upřímnost a přitažlivost." (Samuel Goldwyn)

Marek "džanik" Janík

Herecká filmografie

Filmy

1997 Vyvolávač deště
1993 The Red Coat
1991 Lethal Innocence (TV film)
1990 Perry Mason: Případ skrývané totožnosti (TV film)
1988 Být dobrou matkou
1987 Fig Tree, The (TV film)
1983 Bill na vlastních nohou (TV film)
1980 Golden Honeymoon, The (TV film)
Kdysi dávno
1977 Roseland
1976 Záplava (TV film)
1974 Elevator, The (TV film)
1972 Crawlspace (TV film)
1969 Appalachian Autumn (TV film)
Hail, Hero!
Šťastný konec
1958 The Restless Years
1957 Tony hledá Tokio
1956 The Search for Bridey Murphy
1955 Miracle on 34th Street (TV film)
1954 Track of the Cat
1953 Count the Hours
The Actress
1952 California Conquest
Ocelová past
Something to Live For
1950 Muži
The Capture
1948 Okouzlení
1947 Pursued
The Imperfect Lady
The Trouble with Women
1946 Nejlepší léta našeho života
1944 Casanova Brown
1943 Ani stín podezření
1942 Paní Miniverová
Pýcha Yankeeů
1941 Lištičky

TV seriály

1984 To je vražda, napsala (TV seriál)
1961 Theatre '62 (TV seriál)
1955 Hour of Stars (TV seriál)
Star Stage (TV seriál)
The 20th Century-Fox Hour (TV seriál)
1953 The United States Steel Hour (TV seriál)
1952 The Ford Television Theatre (TV seriál)
U nás ve Springfieldu (TV seriál)

Dokumentární

2001 Goldwyn: The Man and His Movies
1999 Hitchcock: Shadow of a Genius (TV film)
1994 Century of Women, A (TV seriál)
1992 Diamonds on the Silver Screen (TV film)
1991 Hollywood Remembers: Myrna Loy - So Nice to Come Home to (TV film)

TV pořady

1998 70. Annual Academy Awards (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace