foto

Olivia de Havilland

  • nar. 1.7.1916 (102 let)
    Tokio, Japonsko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Olivia de Havilland se narodila v Tokiu 1. 6. 1916. Její matka se jmenovala Lilian de Havilland - Fontaine. Otec Walter de Havilland. Sestrou Olivie de Havilland je také známá divadelní a filmová herečka Joan Fontaine, která se narodila také v Japonsku v roce 1917.

Olivia i Joan byly několikrát nominovány na Oscara. Zatím co Joan získala "jen" jednoho, Olivia byla úspěšnější, a bylo to za úspěšně ztvárněné role ve filmech "To Each His Own" v roce 1946, a za film "The Heiress" v roce 1949. Je jednou ze stálic amerického hvězdného nebe. Olivia famozně hrála také v dalším filmu "The Dark Mirror".

Olivia de Havilland hrála různé typy rolí, ať už to byly dobrodružné, romatické nebo i dramata, ve kterých předvedla celou škálu svého vyzrálého hereckého umění. Se studiem Warner Bros. měla exkluzivní smlouvy. Jejím častým partnerem v době jejich začátků byl především Errol Flynn (Kapitán Blood, Dobrodružství Robina Hooda, Santa Fé Trail).

V současné době žije Olivia de Havilland i ve svém poměrně vysokém věku 87 let v Paříži, ve Francii, kterou si velmi oblíbila. Žije u své provdané dcery. Hovoří vedle svého mateřského jazyku plynně francouzsky. Občas navštíví své příbuzné a přátele v USA. Její oblíbenou rolí byla "Melanie" v Jih proti severu (Gone with the Winds) kde hrála spolu s Vivien Leigh, Clarkem Gablem a Leslie Howardem.

marťan

Herecká filmografie

Filmy

1988 Žena, kterou miloval (TV film)
1986 Anastázie (TV film)
1982 Royal Romance of Charles and Diana, The (TV film)
Vždyť je to hračka (TV film)
1979 Železná maska
1978 Roj
1977 Letiště '77
1972 Papežka Jana
The Screaming Woman (TV film)
1970 The Adventurers
1969 The Extraordinary Seaman - a.z.
1966 Noon Wine (TV film)
1964 Dáma v kleci
Sladká Charlotte
1962 Light in the Piazza
1959 Libel
1958 Pyšný rebel
1956 Velvyslancova dcera
1955 Ne jako cizinec
That Lady
1952 Moje sestřenice Rachel
1949 Dědička
1948 The Snake Pit
1946 Devotion
Každému dle zásluh
Temné zrcadlo
The Well-Groomed Bride
1943 Government Girl
Princess O'Rourke
Thank Your Lucky Stars
1942 In This Our Life
Male Animal, The
1941 Brána ke štěstí
Sedmá kavalérie
The Strawberry Blonde
1940 Cesta do Santa Fe
My Love Came Back
1939 Dodge City
Jih proti Severu
Raffles
Soukromý život Alžběty a Essexe
Wings of the Navy
1938 Dobrodružství Robina Hooda
Four's a Crowd
Gold Is Where You Find It
Hard to Get
1937 A Day at Santa Anita
Call It a Day
It's Love I'm After
The Great Garrick
1936 Anthony Adverse
Útok lehké kavalerie
1935 A Midsummer Night's Dream
Alibi Ike
Captain Blood
The Irish in Us

TV seriály

1986 Sever a Jih II (TV seriál)
1979 Kořeny (TV seriál)

Dokumentární

2015 Leslie Howard: The Man Who Gave a Damn - a.z.
2009 Hollywoodští rivalové (TV seriál)
I Remember Better When I Paint
2005 Adventures of Errol Flynn, The (TV film)
1998 Best of Hollywood, The (TV film)
1995 Prvních sto let americké kinematografie (TV film)
1988 The Making of a Legend: Gone with the Wind (TV film)
1986 Our World (TV seriál)
1983 Bette Davis - A Basically Benevolent Volcano (TV film)
1963 Hollywood Without Make-Up - a.z.
1943 Show Business at War
1937 Screen Snapshots Series 16, No. 10
1936 Making of a Great Motion Picture, The
1935 A Dream Comes True

TV pořady

2009 1939: Hollywood's Greatest Year (TV pořad)
2003 75. Annual Academy Awards (TV pořad)
1977 American Film Institute Salute to Bette Davis, The (TV pořad)
1976 La nuit des Césars (TV pořad)
1961 Password (TV pořad)
1960 Annual Crafts & Arts Contest, The (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace