foto

Jane Wyatt

  • nar. 12.8.1910
    Campgaw, New Jersey, USA
  • zem. 20.10.2006 (96 let)
    Bel Air, Los Angeles, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Jane Waddington Wyatt se narodila v městečku Campgaw ve státě New Jersey. Její otec byl investičním makléřem na Wall Street, matka byla divadelní kritička. Od tří měsíců vyrůstala Jane v New Yorku, odkud rodina pocházela, a navštěvovala Chapin School a později Barnard College. Tu ale po dvou letech studia opustila, aby začala studovat v Berkshire Playhouse v Stockbridge ve státě Massachusetts. Svůj broadwayský divadelní debut zazanamenala ve hře Trade Winds.

Jane poté přešla od divadla k filmu, když podepsala smlouvu se společností Universal. Jejím filmovým debutem se stala role Dinny Cherrell v dramatu ONE MORE RIVER z roku 1934, které režíroval James Whale. Poté pendlovala mezi broadwayskými divadelními prkny a společností Universal. V roce 1937 na sebe upozornila rolí Sondry v dobrodružném fantasy snímku Franka Capry ZTRACENÝ OBZOR. O deset let později upoutala pozornost diváků rolí Madge Harvey v temném krimidramatu BUMERANG. V témže roce si pak zahrála také menší roli Jane v romantickém dramatu DŽENTLEMANSKÁ DOHODA.

Největší popularitu jí ale v 50. letech přinesla role Margaret Anderson v komediálním seriálu FATHER KNOWS BEST. Tento klasický sitcom, ve kterém zářila po boku Roberta Younga, ale neměl jednoduché začátky. Když se v roce 1954 začal vysílat, měl zpočátku tak špatnou sledovanost, že se ho společnost CBS rozhodla v březnu následujícího roku zrušit. Po vlně protestů od diváků ale CBS vrátila seriál na obrazovky v dřívějším vysílacím čase a ze seriálu se stal skutečný hit. Jane za roli Margaret získala celkem třikrát cenu Emmy.

V listopadu roku 1935 se jejím manželem stal Edgar Bethune Ward. Měli spolu dva syny – staršího Christophera a mladšího Michaela, který se stal pianistou. Manželé spolu prožili dlouhý a šťastný život - Edgar zemřel pouhý jeden den před 65. výročím jejich svatby. Jane zemřela v říjnu roku 2006 ve věku 96 let v kalifornském Bel-Air.

ČSFD.cz

Herecká filmografie

Filmy

1989 Ďábel v Amityville (TV film)
1986 Star Trek IV: Cesta domů
1982 Missing Children: A Mother's Story (TV film)
1978 A Love Affair: The Eleanor and Lou Gehrig Story (TV film)
Narození Páně (TV film)
Superdome (TV film)
The Millionaire (TV film)
1977 Father Knows Best: Home for Christmas (TV film)
The Father Knows Best Reunion (TV film)
1976 Amelia Earhart (TV film)
Poklad na ostrově Matecumbe
1975 Katherine (TV film)
1973 Tom Sawyer (TV film)
You'll Never See Me Again (TV film)
1971 Neighbors (TV film)
1970 Weekend of Terror (TV film)
1965 Never Too Late
1964 See How They Run (TV film)
1961 The Two Little Bears
1957 Interlude
1951 Criminal Lawyer
1950 House by the River
Jsi opravdu naše
My Blue Heaven
The Man Who Cheated Himself
1949 Bad Boy
Canadian Pacific
Task Force
1948 No Minor Vices
Pitfall
1947 Bumerang
Džentlemanská dohoda
1946 Strange Conquest
The Bachelor's Daughters
1944 Nic než osamělé srdce
1943 Buckskin Frontier
The Kansan
1942 Army Surgeon
The Navy Comes Through
1941 Hurricane Smith
Kisses for Breakfast
Weekend for Three
1940 Girl from God's Country
1937 Ztracený obzor
1936 The Luckiest Girl in the World
1935 We're Only Human
1934 Great Expectations
One More River

TV seriály

1992 Mladý Indiana Jones (TV seriál)
1988 Baby Boom (TV seriál)
1986 Starman (TV seriál)
1983 Hotel (TV seriál)
1982 St. Elsewhere (TV seriál)
1977 Fantasy Island (TV seriál)
The Love Boat (TV seriál)
1976 Gemini Man (TV seriál)
Gibbsville (TV seriál)
Quincy M.E. (TV seriál)
1974 Happy Days (TV seriál)
1971 Alias Smith and Jones (TV seriál)
Owen Marshall: Counselor at Law (TV seriál)
1969 Love, American Style (TV seriál)
Marcus Welby, M.D. (TV seriál)
Medical Center (TV seriál)
1968 Here Come the Brides (TV seriál)
The Ghost & Mrs. Muir (TV seriál)
1967 CBS Playhouse (TV seriál)
Star Trek (TV seriál)
Cesta k Babylonu (S02E15)
1963 Bob Hope Presents the Chrysler Theatre (TV seriál)
1962 Going My Way (TV seriál)
The Virginian (TV seriál)
Zadáno pro Alfreda Hitchcocka (TV seriál)
1961 Alcoa Premiere (TV seriál)
1960 Insight (TV seriál)
1959 Play of the Week (TV seriál)
1957 Wagon Train (TV seriál)
1955 Playwrights '56 (TV seriál)
1954 Father Knows Best (TV seriál)
1953 General Electric Theater (TV seriál)
The Motorola Television Hour (TV seriál)
The United States Steel Hour (TV seriál)
1952 The Ford Television Theatre (TV seriál)
1951 Schlitz Playhouse of Stars (TV seriál)
1950 Robert Montgomery Presents (TV seriál)
1949 Fireside Theatre (TV seriál)
1948 Studio One (TV seriál)
1946 Lights Out (TV seriál)

Dokumentární

2011 Propaganda ve službách studené války (TV seriál) - a.z.
Reagan - a.z.
1999 The Making of 'Lost Horizon'
1987 Legacy of the Hollywood Blacklist (TV film)
1936 Screen Snapshots Series 16, No. 3

TV pořady

1984 The 36th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1977 The 29th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1971 This Is Your Life (TV pořad)
1962 Girl Talk (TV pořad)
The Match Game (TV pořad)
1961 Password (TV pořad)
1959 The Bell Telephone Hour (TV pořad)
1956 The Dinah Shore Chevy Show (TV pořad)
1950 What's My Line? (TV pořad)
Your Show of Shows (TV pořad)
1948 Toast of the Town (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace