foto

Halit Ergenç

  • nar. 30.4.1970 (49 let)
    Istanbul, Marmara Region, Turecko

Biografie

Halit je, jak už jméno a lehce exotický vzhled napovídá, hercem turecké národnosti. Narodil se v roce 1970 jako syn herce Saita Ergençe. Halit je velmi všestranným člověkem. Studoval Námořní inženýrství, které ovšem po roce opustil, aby mohl studovat operní zpěv. Mezitím se živil jako počítačový operátor nebo obchodník. Krátce také pracoval jako tanečník a zpěvák.

Jeho cesta k filmu začalo v roce 1996, kdy v divadle Dormen dostal první hlavní roli v muzikálu Král a já. Od té doby šlo vše jako po másle. Jeho televizní debut představoval seriál KARA MELEK. Zahrál si v mnoha dalších filmech, které však u nás nejsou známé. Mezitím se ale věnoval i "prknům, jenž znamenají svět" a také muzikálům.

Halit v Turecku patří mezi nejoblíbenější a nejznámější herce. U nás bychom ho ale nejspíš vůbec neznali, kdyby jej v roce 2006 neobsadili do hlavní role Onura Aksala v tureckém seriálu BINBIR GECE. Právě Tisíc a jedna noc, jak zní jeho český překlad, svého času rozdělila ČR na dva tábory - jedni jej zatracovali, druzí zbožňovali.

Ergenç je již podruhé ženatý. V roce 2008 si vzal Gizem Soysaldı, manželství však trvalo jen rok a půl. Říkalo se, že ji opustil kvůli Bergüzar Korel, jeho seriálové kolegyni Šeherezádě z Binbir Gece. On sám to však popírá. Každopádně právě Bergüzar si v roce 2009 vzal a právě s ní má malého synka Aliho.

Nika "nikoletkaa" Fröhlichová

Herecká filmografie

Filmy

2019 Ilk Adim: 1919
Kasablanka
2017 İstanbul Kırmızısı
2016 Ali and Nino
Ve Perde!
2011 Misafir
2009 Acı Aşk
2008 Devrim Arabaları
2006 Síť 2.0
Tramvay
İlk Aşk
2005 Babam ve Oğlum
2004 Okul
2000 Hiç Yoktan Aşk (TV film)
1998 Ölümün El Yazısı (TV film)

TV seriály

2020 Babil (TV seriál)
2018 Vatanım Sensin (TV seriál)
Episode 28 (S02E28)
Episode 27 (S02E27)
Episode 26 (S02E26)
další epizody (20)
2017 Vatanım Sensin (TV seriál)
Episode 8 (S02E08)
Episode 7 (S02E07)
Episode 6 (S02E06)
další epizody (29)
2016 Vatanım Sensin (TV seriál)
Episode 10 (S01E10)
Episode 9 (S01E09)
Episode 8 (S01E08)
další epizody (10)
2011 Velkolepé století (TV seriál)
2006 Tisíc a jedna noc (TV seriál)
2004 Aliye (TV seriál)
2003 Baba (TV seriál)
Şapkadan Babam Çıktı (TV seriál)
2002 Azad (TV seriál)
Kumsaldaki İzler (TV seriál)
Zerda (TV seriál)
Zeybek Ateşi (TV seriál)
2001 Dadı (TV seriál)
Dedem, Gofret ve Ben (TV seriál)
2000 Sarı Evin Esrarı (TV seriál)
1997 Böyle mi Olacaktı (TV seriál)
Kara Melek (TV seriál)
1996 Gurbetçiler (TV seriál)
Köşe Kapmaca (TV seriál)
1994 Gülşen Abi (TV seriál)

Dokumentární

2017 İklim Meselesi (TV seriál)
2010 Dersimiz: Atatürk
1999 Direklerarası (TV film)

Host

TV pořady

2018 The 6th GQ Men of the Year Awards (TV pořad)
2011 EXKLUZÍVNE: Všetko o Šeherezáde a Onurovi (TV pořad)
2005 1st Annual Primetime Beyaz Inci Awards (TV pořad)
1996 Beyaz Show (TV pořad)

Fanoušci tvůrce