Reklama

Reklama

Velkolepé století

(seriál)
  • Turecko Muhteşem Yüzyıl (více)
Turecko, (2011–2014), 255 h 35 min (Minutáž: 88–157 min)

Hrají:

Halit Ergenç, Nur Fettahoğlu, Selim Bayraktar, Selen Öztürk, Mehmet Günsür, Vahide Perçin, İlker Aksum, Meryem Uzerli, Cansu Dere, Yusuf Berkan Demirbag (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(139)

Obsahy(1)

Turecký seriál o životě sultána Sulejmana a jeho panování v Osmanské říši. V příběhu se odrážejí turecké zvyky. Je založen na rekonstrukci života v paláci a harému. Vykresluje vztahy sultána k jeho lidu a k rodinným příslušníkům, především k jeho matce, obecně k ženám a otrokům.
Velkolepé století začíná. V roce 1520 mladý princ Sulejman přebírá vládu po svém zesnulém otci Selimovi. Je mu dvacet šest let, když se stává novým osmanským vládcem a u moci zůstane dlouhých čtyřicet šest let. Na svědomí má celou řadu reforem a v plánu velkou válku, která má Osmanskou říši proměnit ve světové impérium. Jeho život však vedle velkého snu o podrobení si světa ovládá krásná otrokyně Roxelana. Ta v touze po pomstě za smrt rodičů vstoupí do sultánova života a z řadové příslušnice harému se stane sultánovou nejoblíbenější milenkou a následně i manželkou. Vzájemná nenávist mezi ní a Sulejmanovou současnou ženou a matkou jeho syna vyústí v boj, který změní budoucnost Osmanské říše. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (160)

EastWicka 

všechny recenze uživatele

Telenovelová klasika s nepřekonatelným Mr Darcym Onurem Sulejmánem. Většina zábavy se odehrává okolo harémových intrik sultánovy 1. ženy a 1. konkubíny, 2. konkubíny, jeho matky, dvou matek jeho synů, tří příležitostných polooficiálních konkubín, hlavního eunucha a pár dalších zajímavých postav. Vedle alfa páru (zatím Sulejmán a 1. konkubína a matka jeho 2. syna) je tu ovšem i moc pěkný beta pár úplně jako z Verony: Sulejmánův švarný pobočník a zapovězená sultánova sestra. Hraje a zpívá jí tajně pod balkónem za žhavých tureckých nocí. Už se nemůžu dočkat, až to praskne. Je tam i scéna, v níž vlídný a spravedlivý vládce Sulejmán burcuje své vojsko a scénárista použil monolog z Braveheart, akorát prohodil "muslima" za "Skota" a "nevěřícího" za "Anglána". Obecně fakt super dialogy (harémová kráska: "Lukatáne, kde jsi?"/ Lukatán: "Ať ti upadne jazyk, nech mě na pokoji..." :)) A ta hudba je boží! ---------- O několik měsíců později: Hodinka v Sulejmánově harému, to je teď občas moje guilty pleasure! ()

chrispe 

všechny recenze uživatele

Když to jelo poprvé, tak se babička mezi řečí zmínila, že se na to dívá. Překvapilo mě to, protože bych to do ní nikdy neřekla. A tak, když to jede teď, se na to dívám. Pravda, chytla jsem to až od nějakého stého dílu a tak můžu hodnotit jen část seriálu, ale řekla bych, že to není tak zlé, jak mi kdysi připadalo, že to může být. Možná je to tím, že od toho člověk nic nečeká. Bohužel to ale vypadá tak, že jak mě to docela chytlo, tak mě to i rychle přejde. Samé intriky, to mě moc nebaví. Ale o čem by to bylo, že jo. // 5.9.2013 Tak nám to skončilo! A já musím říct, že se mi ten poslední díl, zejména závěr, líbil hodně. Co mě trochu zklamalo SPOILER tak to, že si ta Mustafova matka nepodřízla tu větev pod sebou sama (myslím ten závěrečný řez) a úplně poslední věta seriálu - všechen dojem to hodilo do takové trapné polohy. ()

Reklama

filip289

všechny recenze uživatele

Tak TV Markíza už ako tradične začína klamať jej sprostých divákov tým že v Turecku je to neskutočný trhák, ktorý má neskutočne pútavý príbeh, hlavne že sledovanosť jeho 2. série je značne nižšia. Nech sa páči, taký debil, aby ma nakŕmili týmto nie som. Očakávam sračku ktorú pravdepodobne aj dostanem, no predčasne nehodnotím, možno nájdem odvahu na pozretie pár častí, ked ma samozrejme nenaserie neskutočné otravné každodenné promo.. a som zvedavý ako bude už spomenutá televízia naťahovať tento seriál.. Markíza plánuje vysielať Sultána až v 120 častiach! Sprostá Slovač, tešme sa!.. ()

kingik odpad!

všechny recenze uživatele

Nevkusná šaškárna s rádoby velkolepým pohlížením na historii, která se odehrála pouze v myslích tureckých tvůrců. Na co jsou zajímavé kostýmy, když se vše řeší na ploše telenovely, která se nedokáže nakopnout do ničeho atraktivního, co by dokázalo zaujmout i méně erudovaného diváka, který v životě neslyšel o postavě sultána Sulejmana a jeho Osmanské říši. Při historických nepřesnostech, které klidně označím za blábol, se seriál dokáže vyžívat v dlouhých záběrech na jednotlivé hrdiny a dlouhé díly si dokáže hrát na výpravný seriál, který v žádném případě nevznikal ve studiových kulisách. To je opravdu síla. Většina herců v našich končinách zcela neznámá, až na"idol" žen v domácnosti a zdegenerovaných pipin, jménem Halit Ergenc. Ano, skutečně tento seriál těží z jeho popularity, ale něco tak blbého, trapného a mimořádně nevkusného aby divák na tv obrazovkách pohledal. 0% ()

nemer odpad!

všechny recenze uživatele

Vydržela jsem sledovat celé tři minuty! Ale už po 20 vteřinách mi bylo jasné, že toto je víc než odpad. Na podobné typy pořadů se budu schopná dívat až ve stádiu pokročilého Alzheimera nebo po lobotomii. Kdo toto sleduje, že si někdo může dovolit něco podobného točit a tv to dokonce vysílá? Dg. IQ papírových draků. U podobných hrůz by mělo nabíhat upozornění, že po sledování klesne IQ diváka o dalších 50 bodů. ()

Galerie (370)

Zajímavosti (13)

  • Seriál byl natočen podle později velmi oblíbené dramaturgické šablony, v níž jsou příčiny historických událostí vysvětlovány fiktivními příběhy ze soukromého života vládců a jejich okolí. (Borrtex)
  • Meryem Uzerli se ve čtvrté řadě už neobjevila z důvodu těhotenství, nahradila ji Vahide Perçin. (Gardis)

Reklama

Reklama