Reklama

Reklama

José Luis de Vilallonga

José Luis de Vilallonga

nar. 29.01.1920
Madrid, Madrid, Španělsko

zem. 30.08.2007 (87 let)
Andrach, Mallorca, Islas Baleares, Španělsko

Biografie

Španělský herec José Luis de Villalonga se svým aristokratickým vzezřením a dvěma metry výšky patřil dlouhá léta k výrazným osobnostem západoevropského filmu, i když jen v menších rolích, kromě toho se prosadil také jako novinář a společenská celebrita. Narodil se v Madridu do významné šlechtické rodiny, jeho celé jméno zní José Luis de Villalonga y Cabeza de Vaca, po otci později užíval titul 9. markýze z Castelvellu. Významnou osobností byl dědeček z matčiny strany, markýz Vicente Cabeza de Portago (1866-1921), který byl španělským ministrem kultury a také guvernérem Madridu. Díky němu patřili Villalongové do kruhu přátel královské rodiny a po vyhlášení republiky ve Španělaku emigrovali.

José Luis prožil pestré dětství a mládí, první dva roky života strávil kvůli špatnému zdraví na německých klinikách, v roce 1931 s rodiči emigroval do Francie, později se na otcův popud zúčastnil španělské občanské války na straně generála Franca. Na rozdíl od otce se ale později s Francovým režimem názorově rozešel a v roce 1945 Španělsko opustil. Téhož roku se oženil s anglickou aristokratkou Essylt Scott-Ellis (1916-1983), díky níž získal příbuzenské vazby na britskou smetánku. Brzy se prosadil jako novinář, jako osobnost pohybující se mezi aristokratickou elitou začal psát články do novin a časopisů. Proslavil jej také první román Las ramblas terminal en el mar (1954), který byl ve Španělsku zakázán a Villalongovi byl zapovězen i návrat do země.

Koncem padesátých let si Villalongy povšimli filmoví producenti a hned jeho debut před kamerou znamenal poměrně velkou roli milence hlavní hrdinky (Jeanne Moreau) ve filmu MILENCI (Les amants, 1958). V průběhu šedesátých let se objevil v řadě dalších filmů, nezřídka v rolích Španělů, připomeňme alespoň významné tituly jako CLÉO OD PĚTI DO SEDMI (Cléo de 5 à 7, 1962) nebo MELODIE PODZEMÍ (Mélodie en sous-sol, 1963). Nabídku z Hollywoodu sice odmítl, ale nakonec právě díky americkému filmu SNÍDANĚ U TIFFANYHO (Breakfast at Tiffany´s, 1961) pronikl do celosvětového povědomí postavou brazilského milionáře José Pereiry.

Také v následujících letech točil několikrát ročně, hlavně ve Francii, příležitostně také v Německu, poměrně často pracoval i v Itálii. V roli italského knížete se objevil také v britském filmu DRAHOUŠEK (Darling, 1965), mihnul se i ve Felliniho titulu GIULIETTA A DUCHOVÉ (Giulietta degli spiriti, 1965), z jeho další filmografie ve Francii připomeňme Verneuilovu kriminálku KOŘIST (Le casse, 1971). Po pádu Francova režimu ve Španělsku se občas vyskytl i ve španělských filmech, zvláště v osmdesátých letech, po boku Sharon Stone hrál ve španělsko-americkém filmu KREV A PÍSEK (Sangre y arena, 1989).

Bohatý byl také soukromý života José Villalongy. Přestože jeho první manželství trvalo přes čtvrt století, rozhazovačný styl života vedl ke konfliktům s manželkou, Villalonga proslul také svými nemanželskými vztahy, mezi nimiž se vyjímá především francouzská filmová hvězda Michèle Girardon. Po rozvodu s první ženou se Villalonga podruhé oženil v roce 1974 se Syliane Morell a adoptoval i jejího syna Fabricia (z prvního manželství měl přitom již dvě děti). V roce 1999 následoval druhý rozvod a třetí sňatek s novinářkou Begonou Anarguren, i toto manželství ale skončilo rozchodem (2002).

Svůj soukromý život včetně bouřlivých vztahů se ženami vtělil Villalonga do čtyř autobiografických knih, mezinárodního uznání se mu ale dostalo díky životopisné knize o španělském králi Juanu Carlosovi, která vznikla jako rozhovor na Mallorce (El Rey: Conversaciones con Don Juan Carlos, 1993). V roce 1994 obdržel Villalonga ve Francii Řád Čestné legie.

José Luis de Villalonga zemřel ve svém domě na Mallorce 30. srpna 2007 ve věku 87 let.

Pavel "argenson" Vlach

Herec

Host

Reklama

Reklama