foto

Gianni Ferrio

  • nar. 15.11.1924
    Vicenza, Veneto, Itálie
  • zem. 21.10.2013 (88 let)

Biografie

Gianni Ferrio se narodil v italském městě Vicenza. Vystudoval hru na housle, harmonii, skladbu a dirigování. Současně ukončil v Padově studium na Lékařské fakultě. Intenzívní nahrávací činnost začal v roce 1953 s C.G.D. di Milano spolupracující s Teddym Renem, Jonnhym Dorellim a Jula de Palmou.

V roce 1960 složil hudbu k prvním filmu; později napsal hudbu pro zhruba sto filmů a televizních dramat, které režírovali takoví režiséři jako např. Ermanno Olmi, Luigi Zampa, Miklós Jancsó, Giorgio Capitani, Steno, Duccio Tessari, Marco a Sergio Corbucci Ferreri. Díky tomu, že složil a režíroval hudbu pro televizní sobotně večerní program pod taktovkou Antonella Falquiho, měl možnost spolupracovat s Luisem Bonfànem, Jamesem Taylorem, Jerrym Lewisem, Minou, Caterinou Valente, Ellis Reginou, Ornellou Vanoni,Gigim Proiettim.

Je také autorem slavných mezinárodních hitů "Paroles, paroles", "Piccolissima serenata", "Non gioco più". Gianni Ferrio velmi často spolupracoval s Minou. V roce 1959 a 1962 řídil orchestr na festivalu v San Remu, v roce 1965 Eurovision Song Contest. Spolupracoval také na řadě televizních programů vysílaných RAI. V roce 2001 aranžoval album Cateriny Valente, Girltalk. Na "Premio Pippo Barzizza" v roce 2002, byl oceněn za svoji skladatelskou kariéru. Oženil se s tanečnicí Albou Fossati.

Je velká škoda, že většina filmů, pro kterou napsal hudbu, není všeobecně moc známá. U náš nejznámější je seriál TAJUPLNÝ OSTROV z roku 1973 a kriminálka TONY ARZENTA s Alainem Delonem z téhož roku.

~~Naty "Rosalinda" Ch.~~

Skladatelská filmografie

Filmy

1994 Delitto passionale
1993 Caccia alle mosche
Kreola
1990 Un cane sciolto (TV film)
1988 Nashledanou a děkuji
1985 Tex a pán temnot
1982 Dio li fa e poi li accoppia
Vigili e vigilesse
1981 L'Onorevole con l'amante sotto il letto
La Settimana al mare
Vacanza del cactus, Una
1980 La settimana bianca
Mi faccio la barca
Ripetente fa l'occhietto al preside, La
1979 Infermiera di notte, L'
L'infermiera nella corsia dei militari
Liceale seduce i professori, La
Tutti a squola
1978 Insegnante va in collegio, L'
Jak ztratit ženu a získat přítelkyni
Milano... difendersi o morire
Rychlá děvčata bez džín
Travolto dagli affetti familiari
1977 Bidonata, La
California
Compagna di banco, La
Per amore di Poppea
1976 Gianluca a Luigi
1975 Vizio di famiglia, Il
1974 L'Uomo senza memoria
Policistka
Sculacciata, La
Řím chce znovu císaře
1973 Lo chiamavano requiescat Fasthand
Maschio ruspante, Il
Oremus, Alleluia e Così Sia
Tajuplný ostrov
Tony Arzenta
1972 Alta tensión
Amico, stammi lontano almeno un palmo
La Calandria
La morte accarezza a mezzanotte
¡Viva la muerte…tuya!
1971 Io non spezzo... rompo
Reverend Kolt
Una farfalla con le ali insanguinate
1970 Appuntamento col disonore
Frau Wirtin bläst auch gern Trompete
La morte risale a ieri sera
Lučištník ze Sherwoodu
Sledge
1969 Frau Wirtin hat auch eine Nichte
Io, Emmanuelle
Las trompetas del apocalipsis
Los desperados
Ringo e Gringo contro tutti
Sapéři (TV film)
Vivi o, preferibilmente, morti
Warum hab ich bloß 2 x ja gesagt?
1968 Frau Wirtin hat auch einen Grafen
Joe... cercati un posto per morire!
Sentenza di morte
1967 Altri, gli altri e noi, Gli
Aventurero de Guaynas, El
Desperado, El
El hombre que mató a Billy el Niño
Grande maestro, Il
Il raggio infernale
Latitante, Il (TV film)
Scommessa, La (TV film)
Sette cinesi d'oro, Le
Susanne, die Wirtin von der Lahn
Totò Ye Ye (TV film)
Totò a Napoli (TV film)
Tuttofare, Il (TV film)
Wanted
1966 Black box affair: il mondo trema
Djurado
Per pochi dollari ancora
1965 Due toreri, I
Gemelli del Texas, I
Jeden stříbrný dolar
Tres dólares de plomo
1964 Cadavere per signora
Eroi del West, Gli
Massacro al Grande Canyon
1963 Frenesia dell'estate
Obiettivo ragazze
Snoubenci
Totò proti čtyřem
1962 Copacabana Palace
Dva plukovníci
Gli eroi del doppio gioco
1961 Appuntamento a Ischia
Italky a láska
Jeho Excelence se stavila pojíst
Maciste contro Ercole nella valle dei guai
Magnifici tre, I
Maurizio, Peppino e le indossatrici
Tototruffa '62
Vacanze alla baia d'argento
1960 Dollaro di fifa, Un
Kdo se zastaví je ztracen
Muži se rodí
Totò ciak
Totò, Fabrizi a dnešní mládež
1959 Guardatele ma non toccatele
Tipi da spiaggia
1958 Totò, Peppino a fanatička

TV seriály

1985 Caccia al ladro d'autore (TV seriál)
1973 Tajuplný ostrov (TV seriál)