foto

Sylva Koscina

  • nar. 22.8.1933
    Záhřeb, Chorvatsko, Jugoslávie
  • zem. 26.12.1994 (61 let)
    Řím, Itálie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Italská herečka se původně jmenovala Sylva Koskinon, její otec byl původem Řek a matka Polka. Sylva úspěšně absolvovala fyzikální fakultu univerzity v Neapoli. V roce 1954 vyhrála cyklistický závod a stala se tak „Miss da Tapa“. Pracovala také jako modelka.

Sylva Koscina debutovala ve filmové komedii Camilla Mastrocinque JSME LIDÉ, NEBO KAPRÁLOVÉ (1955). O rok později si zahrála Giulii ve slavném filmu Pietra Germiho TATÍNEK. V padesátých letech hrála Sylva v italských komediích krásná mladá děvčata a role osudových žen. Mezi nejlepší role z tohoto období bezesporu patří Tosca v komedii NEBEZPEČNÉ ŽENY z roku 1958 režiséra Luigi Comencini. V témže roce ztvárnila Maru ve filmu MLADÍ MUŽI režiséra Mauro Bolognini. V roce 1961 si zahrála v kriminálce KRIMINÁLNÍCI, kterou režíroval Mario Camerini.

Oblibu u diváků si získala rolí v historicko-dobrodružném filmu HERCULES A KRÁLOVNA LIDIA (1959, režie Pietro Francisci). V roce 1962 si zahrála po boku Jeana Maraise ve snímku ŽELEZNÁ MASKA režiséra Henri Decoina. Další historickou postavu sehrála Koscina ve filmu BOJ O ŘÍM (1968) a v druhém dílu téhož snímku z následujícího roku BOJ O ŘÍM II. Sylva Koscina hrála s velkým úspěchem elegantní aristokratické ženy, ženy vampy. Ke konci šedesátých let se provdala za významného producenta, majitele studia Minerva Film Raimonda Castelli.

Objevila se ve filmech režisérů zvučných jmen. V roce 1961 ve filmu ZABIJÁK Damiano Damianiho, v roce 1962 si zahrála pod režijním vedením Alessandro Biasettiho ve filmu ČTYŘI PRAVDY a v roce 1965 ji ke spolupráci vyzval Federico Fellini, zahrála si svoji jmenovkyni ve snímku Giulietta a duchové. V témže roce si zahrála po boku Lina Ventury ve filmu L'ARME À GAUCHE (Zbraně pro diktátora, režie Claude Sautet). Od roku 1967 hrála v Hollywoodu po boku amerických hvězd. Zahrála si s Kirkem Douglasem i Paulem Newmanem, ale očekávaný úspěch se nedostavil. Filmy TAJNÁ VÁLKA HARRYHO FRIGGA (1968) i A LOVELY WAY TO DIE (1968) prakticky zapadly.

V roce 1969 se Sylva Koscina vrátila do Itálie. Objevila se na obálce časopisu Playboy a již za to byla veřejností kritizována. Po natočení snímku ON A ONA (1969), který režíroval Mauro Bolognini, byla její erotická image ještě umocněna.

Od sedmdesátých let hrála Koscina role stárnoucích krásek. V roce 1971 si zahrála po boku Horsta Buchholze ve filmu LETCI ÚTOČÍ. V roce 1980 se objevila v povídkovém filmu MILENCI NA NEDĚLI s Ugem Tognazzim v italské povídce. Jeden, z posledních filmů, v nichž si zahrála, bylo RIMINI, RIMINI (1987) režiséra Sergio Corbucciho.

Sylva Koscina byla v roce 1967 nominována na cenu Zlatý Laurel. Zemřela po dlouhé nemoci v 62 letech.

Kateřina "Snorlax" Horáková

Herecká filmografie

Filmy

1994 C'è Kim Novak al telefono
1992 Ricky a Barabáš
1991 L'odissea (TV film)
1989 David e David (TV film)
1988 Grande storia d'amore, Una (TV film)
1987 Rimini Rimini
1984 ...e la vita continua (TV film)
Cindy
Nacht der vier Monde, Die
1983 Mani di fata
Questo e quello
1981 Asso
1980 Milenci na neděli
1977 Casanova & Co.
1975 Cav. Costante Nicosia demoniaco ovvero Dracula in brianza, Il
Clara and Nora
La casa dell’esorcismo
Un sorriso, uno schiaffo, un bacio in bocca - a.z.
1974 Correrías del Vizconde Arnau, Las
Delitto d'autore
1973 Il tuo piacere è il mio
Lisa e il diavolo
Pár bot č. 32
1972 African Story
Beati i ricchi
Boccaccio
La mala ordina
Rivelazioni di un maniaco sessuale al capo della squadra mobile
Sette scialli di seta gialla
Uccidere in silenzio
1971 Historia de una traición
Jambes en l'air, Les
Manipulator, The
Mazzabubù... quante corna stanno quaggiù?
No desearás la mujer del vecino
Perché non ci lasciate in pace?
Trittico
Un prêtre a marier
1970 Hnízdo
La Modification
Letci útočí
Vertige pour un tueur
Šantanová Nini
1969 Assoluto naturale, L'
Bitva na Neretvě
Boj o Řím II.
Marquis de Sade: Justine
Vedo nudo
1968 A Lovely Way to Die
Boj o Řím I.
Protagonisti, I
Tajná válka Harryho Frigga
1967 Johnny Banco
Něžné pohlaví
Three Bites of the Apple
1966 Agent X 13
Carré de dames pour un as
Já, já, já ... a ti druzí
Lit à deux places, Le
Také velké bankovky mohou být falešné
1965 Dobrodruh z Istanbulu
Giulietta a duchové
L'Arme à gauche
Made in Italy
Monachine, Le
Měkkota
Peníze
Thrilling
1964 Cadavere per signora
Grain de sable, Le
Horko jako v červnu
Idea fissa, L'
Se permettete parliamo di donne
Storia di notte, Una
1963 Amore in quattro dimensioni
Appartement des filles, L'
Cyrano a D'Artagnan
Il fornaretto di Venezia
Judex
Nejkratší den
1962 Copacabana Palace
Jessica
Massaggiatrici, Le
Pillole di Ercole, Le
Válečník ze Sieny
Zlatý salamandr
Čtyři pravdy
Železná maska
1961 Mani in alto
Mariti in pericolo
1960 Femmine di lusso
Genitori in Blue-Jeans, I
I piaceri dello scapolo
Kriminálníci
Ladro lui, ladra lei
Les distractions
Najatý vrah
Nesnáze s kariérou
Obléhání Syrakus
Ravissante
1959 Ercole e la regina di Lidia
Erode il grande
Il Poveri milionari
Le Confident de ces dames
Směnka
Sorprese dell'amore, Le
Tempi duri per i vampiri
Vedovo, Il
1958 Giovani mariti
Le Naïf aux 40 enfants
Le fatiche di Ercole
Mogli pericolose
Nipote Sabella, La
Non sono più Guaglione
Quando gli angeli piangono
Racconti d'estate
Totò na měsíci
Totò v Paříži
1957 Femmine tre volte
Fidanzati della morte, I
Gerusalemme liberata, La
La nonna Sabella
1956 Guendalina
Michal Strogov
Tatínek
1955 Jsme muži nebo desátníci?

TV seriály

1962 Giacobini, I (TV seriál)

Dokumentární

1983 Stelli emigranti
1967 Italy's In Season

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace