foto

Ami Dolenz

  • nar. 8.1.1969 (50 let)
    Burbank, California, USA

Biografie

Herečka a producentka Ami Bluebell Dolenz sa narodila 8. januára 1969 v Burbanku, v Kalifornii. Jej otcom je americký hudobník Micky Dolenz, ktorý okrem iného pôsobil ako vokalista a bubeník v skupine The Monkees a matkou britská televízna hviezda Samantha Juste, známa účinkovaním v programe Top of the Pops spoločnosti BBC.

Ako pätnásťročná sa rozhodla zanechať školu a stať sa herečkou. Spočiatku sa objavovala na televíznych obrazovkách. Svoj debut si odkrútila v televíznej dráme The Children of Times Square (1986). Následne to boli malé epizódne úlohy v seriáloch Growing Pains či Starman. Do povedomia divákov sa dostala ako Melissa McKee v nekonečnom seriáli General Hospital (1987 – 1989). Práve za účinkovanie v tomto seriáli bola v rokoch dvakrát nominovaná na cenu Young Artist Award, udeľovanú talentovaným mladým hercom. V roku 1987 získala aj svoju prvú malú úlohu vo filme – v romantickej komédii Can't Buy Me Love.

V roku 1989 opúšťa General Hospital a dostáva prvú dôležitejšiu filmovú úlohu. Zahrala si dospievajúcu dcéru Tonyho Danzu  v romantickej komédii She's Out of Control. O rok neskôr sa stala hlavnou ženskou predstaviteľkou v seriáli Ferris Bueller, ktorý bol však po13 epizódach zrušený. V roku 1991 si zahrala unesenú krásku v akčnej komédii Rescue Me a o rok neskôr ústrednú ženskú úlohu v ďalšej romantickej komédii – Miracle Beach, tentokrát po boku Deana Camerona.

V roku 1991 si po prvýkrát vyskúšala hororový žáner, a to vo filme Children of the Night, kde musela čeliť hrozbe zo strany upírov. Krátko na to sa s režisérom Tonym Randelom stretla opäť, v horore o zmutovaných kliešťoch – Ticks (1993). Medzi jej ďalšie hororové projekty patrili pokračovania Witchboard 2 a Pumpkinhead II.

Tieto tituly predznamenali jej pád do bažín filmovej B produkcie. Tituly jej ďalších projektov hovoria za všetko – Virtual Seduction (1995), Demolition University (1996), Shogun Cop (1999) či 2012 Doomsday. Okrem toho sa pravidelne objavovala aj v televíznych filmoch a seriáloch, diváci ju mohli zazrieť napríklad v Pacific Blue, Teen Angel alebo Dark Realm.

V roku 2010 natočila krátky film Committed a odvtedy sa herecky odmlčala. Namiesto herectva sa venuje písaniu detských knižiek, kde ako tvrdí, zužitkuje svoje skúsenosti, získané počas pôsobenia pred kamerou.

radoslav "beso74" besenyi

Herecká filmografie

Filmy

2009 New Hope Manor
2008 2012: Soudný den
2003 Mr. Id
1999 Exkurze smrti
Shogun Cop
1995 Life 101
Virtual Seduction (TV film)
1994 Bandit: Bandit Bandit (TV film)
Démon pomsty II: Krvavá odplata
To Die, to Sleep
1993 Brána do pekel
Bílí vlci
Klíšťata
Stepmonster
1992 Pobřeží snů
Zachraň mě
1991 Děti noci
1990 Faith
Sunset beat (TV film)
1989 Ruce pryč od mé dcery
1987 Láska není v ceně
1986 Drogy z Times Square (TV film)
Shattered If Your Kid's On Drugs (TV film)

TV seriály

2007 Pravidla zasnoubení (TV seriál)
2000 Království temnot (TV seriál)
1998 Tajné spisy psů - vyzvědačů (TV seriál)
1997 Teen Angel (TV seriál)
1996 Modrý Pacifik (TV seriál)
1993 Saved by the Bell: The College Years (TV seriál)
1990 Ferris Bueller (TV seriál)
Glory Days (TV seriál)
Sunset Beat (TV seriál)
1989 Hardball (TV seriál)
1988 Superboy (TV seriál)
1986 Starman (TV seriál)
1985 Growing Pains (TV seriál)
Mr. Belvedere (TV seriál)
1984 To je vražda, napsala (TV seriál)
1983 Still the Beaver (TV seriál)
Webster (TV seriál)
1982 Silver Spoons (TV seriál)
1972 ABC Afterschool Specials (TV seriál)
1963 General Hospital (TV seriál)

Dokumentární

1997 Behind the Music (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace