foto

Ava DuVernay

  • nar. 24.8.1972 (45 let)
    Long Beach, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Ava Marie Duvernay se narodila v Long Beach v Kalifornii zdravotní sestře a později ředitelce školky Darlene Maye a Josephu Duvernay Jr. Manželství skončilo rozvodem. Ava Marie je nejstarší z pěti dětí. Její teta Denise Sexton byla zdravotní sestrou a členkou divadelní komunity, kde účinkovala jako herečka, ta zvedla Avu do světa filmu. Ava Duvernay navštěvovala Saint Joseph School, kde absolvovala v roce 1990. Poté absolvovala na B.A. University of California v Los Angeles v roce 1995.

Na vysoké škole se Ava Marie začala zajímat o produkci televizních zpráv. Stala se stážistkou pro CBS News a pracovala v národních večerních zprávách s Connie Chung a Danem Ratherem. Po ukončení studia pracovala pro malé studio jako juniorská publicistka. Ava pracovala ve Fox, Savoy Pictures a v dalších veřejných firmách po čtyři roky než vytvořila vlastní agenturu Duvernay Agency později známoujako DVA Media + Marketing v roce 1999. Tahle firma financovala více než 100 filmových a televizních projektů od režisérů jako Steven Spielberg, Clint Eastwood, Michael Mann nebo Robert Rodriguez.

V roce 2008 Ava natočila svůj celovečerní režijní debut  dokument This Is the Life. V roce 2010 Ava natočila svůj první celovečerní film Budu tě následovat v hlavní roli Salli Richardson-Whitfield. V létě roku 2011 Ava Duvernay zahájila natáčení jejího druhého celovečerního filmu Sama v prázdnotě. Film získal AFFRM a získal nominace na filmovém festivalu Sundance v roce 2012. Film získal cenu za nejlepší režii, Ava Marie Duvernay byla vůbec první Afroameričanka, která někdy tuhle cenu vyhrála. Ava Duvernay také vyhrála Independent Spirit John Cassavetes Award za svou práci na filmu. Její největší režijní počin vznikl v roce 2014 s filmem Selma, který režírovala a spolupracovala na scénáři. Film byl nominován na Oscara za nejlepší film a nejlepší píseň. 

V roce 2015 bylo oznámeno, že Ava Duvernay bude psát, produkovat a režírovat svůj další projekt, který se zaměří na "sociální a environmentální aspekty" hurikánu Katrina.

Tereza "Streeper" Filounková

Režijní filmografie

Filmy

2019 Intelligent Life
2018 A Wrinkle in Time
2015 For Justice (TV film)
2014 Selma
2013 The Door
2012 Sama v prázdnotě
2010 Budu tě následovat

TV seriály

2016 Queen Sugar (TV seriál)

Dokumentární

2017 August 28th: A Day in the Life of a People
2016 13th
2008 This Is the Life

Hudební videoklipy

2018 JAY-Z feat. Beyoncé - Family Feud (hudební videoklip)

Scenáristická filmografie

Filmy

2013 The Door

TV seriály

2016 Queen Sugar (TV seriál)

Hudební videoklipy

2018 JAY-Z feat. Beyoncé - Family Feud (hudební videoklip)

Tvůrcovská filmografie

TV seriály

2018 Queen Sugar (TV seriál)
Epizoda 13 (S03E13)
Epizoda 12 (S03E12)
Epizoda 11 (S03E11)
další epizody (13)
2017 Queen Sugar (TV seriál)
Dream Variations (S02E16)
Copper Sun (S02E15)
On These I Stand (S02E14)
další epizody (16)
2016 Queen Sugar (TV seriál)
Give Us This Day (S01E13)
Far Too Long (S01E12)
All Good (S01E11)
další epizody (13)

Herecká filmografie

Producentská filmografie

Dokumentární

2017 August 28th: A Day in the Life of a People

Hudební videoklipy

2018 JAY-Z feat. Beyoncé - Family Feud (hudební videoklip)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace