Reklama

Reklama

Black Panther

  • USA Black Panther (více)
Trailer 3
USA, 2018, 134 min

Film od studia Marvel Black Panther je dobrodružstvím válečníka T’Chally, který se po smrti svého otce, krále Wakandy, vrací domů do odloučené, avšak technologicky vyspělé africké země, aby se stal novým právoplatným králem. Když se však znovu objeví mocný dávný nepřítel, jsou T’Challovy schopnosti jako krále a Black Panthera podrobeny těžké zkoušce, neboť T’Challa je vtažen do konfliktu ohrožujícího nejen Wakandu, ale i celý svět. Tváří tvář zradě a ohrožení musí mladý král zmobilizovat své spojence a využít naplno sílu Black Pantera, aby porazil své nepřátele a zajistil svému národu a jeho kultuře bezpečnou budoucnost. (Falcon)

(více)

Videa (19)

Trailer 3

Recenze (1 120)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Po tom co jsem dneska viděl druhýho Black Panthera jsem navšívil Disney plus a šlehnul si jedničku. Tady musím říct, že se jedná o čistokrevnou zábavu, která není špatně natočená a vizuálně je dobře promakaná, některé fight chorea luxusní, ale že by to mělo cokoli navíc, kvůli čemu bych se k filmu někdy v budoucnu vrátil to opravdu ne. ()

Cival 

všechny recenze uživatele

Další povedená marvelovská sólovka, která z černošského apendixu vyrostla v ambiciózní velkobiják, co vlastně může mluvit za celé etnikum. Tedy za dvě miliardy lidí... a další čtyři se svými východisky konfrontovat. Je to comicsová black power v originálním etno-future podání, které rozhodně je většinu času cool a po kostýmní i výpravné stránce perfektní, i když se má hlavně zpěněžovat po hračkárnách a ukájet dvanáctileté kluky. Zároveň je to ale sytý hrdinský příběh, co výborně funguje i v osobní rovině. Marvel to zase ustál a našel svoji Wonder Woman, jen při dvakrát vyšší řemeslné kvalitě. Instant afro classic, která na rozdíl od Shafta nemusí držkovat na bílý systém zevnitř, ale celý ho převrací ve svůj prospěch. ()

Reklama

Morien 

všechny recenze uživatele

(1001) Kdybych už nechtěla být Gina Carano a v druhém pořadí Noomi Rapace, tak bych určitě chtěla být Danai Gurira. Kvůli obrovskému hype jsem se velmi obávala zklamání a ze strachu jsem dlouho shlédnutí odkládala, takže jsem se vlastně dočkala samých příjemných překvapení. Sice mě mírně zklamala občas dost genericky znějcí "hrdinská" hudba a pro správnou údernost by to potřebovalo být o pár (desítek) minut kratší, ale tím tak moje výtky končí. Scénář se mi zdá o něco propracovanější, než je to u průměrného miliardového blockbusteru v dnešní době zvykem, zvlášť se mi dost líbí, jak umně propojeně zároveň vypráví origin story i samostatný aktuální příběh. Záporák má výtečnou motivaci, ale jakmile se mu podaří dosáhnout dílčího úspěchu, trochu se zase promění na klasického klišé "zničím/ovládnu-celý-svět" panáka. Ale na konec se stejně musím vrátit k tomu, že jsem si extrémně užila komando smělých žen bojovnic. Oujé oujé oujé. A ještě P.S.: Po jistém časovém odstupu a důkladném zvážení to spolu s The Winter Soldier prohlašuji za moji nejoblíbenější marvelovku. ()

Nevka 

všechny recenze uživatele

Black Panther na jednu stranu dostál svým ambicím, ale na druhou stranu potvrdil mou obavu, že Marvel směřuje všechny ambice k Infinty War a na efekty k souběžně točeným snímkům už prostě nezbývá čas. Začalo se to projevovat už o Thora, ale Panther na to doplácí mnohem více. Některé scény jsou až překvapivě vizuálně nedotažené (dejme tomu závěrečná bitva nebo vznášedla), což filmu dost škodí. T´Challa totiž představuje postavu, se kterou jsme se ještě nikdy nesetkali - pokorný a vnímavý vládce Wakandy, která sama o sobě stojí za prozkoumání. Za zmínku stojí absolutně sympatické vedlejší postavy (Everetr Ross, Okoye, Nakia, Shuri, M´Baku), které jsou krásně vykresleny. Killmonger je ostatně povedený taktéž a Ullyses v podání Serkise delikátní. Hudba navíc podtrhuje prostředí a skvěle pasuje. Nicméně jsou tady pořád ty efekty. Takhle to prostě nejde a ač nerad, jednu hvězdu za ně musím strhnout... ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

X-tej komiksovej film ze stejný stáje, a zase dokázali přijít s něčím novým (Afrika, tradice kmene, soundtrack), hele jako nelze nemilovat. A prej že přehnaný finále, nesedící ke zbytku "komornějšího" filmu? Nemyslím si, vyvrcholení bylo naopak logické v souvislosti s odpovídajícími kulisami a šíří záběru. No prostě jen houšť, Marvele, zase se opakuju! ()

Galerie (108)

Zajímavosti (79)

  • Filmaři vytvořili plně funkční vodopád a bazén na okraji útesu se šesti velkými ponornými čerpadly, které přiváděly více než 125 000 galonů vody s řízenou teplotou... a to až do rychlosti 30 000 galonů za minutu. (griph)
  • 60 % ľudí vo Wakande nenosí topánky - išlo o úmyselné rozhodnutie kostymérov. (zajo91)
  • Hannah Beachler se stala první afroamerickou scénografkou nominovanou na Oscara. (A později také první vítězkou.) (hansel97)

Související novinky

Druhý Black Panther přepisuje rekordy

Druhý Black Panther přepisuje rekordy

14.11.2022

Přestože z druhého Black Panthera s podnázvem Wakanda nechť žije již není taková masivní společenská událost, jako kdysi při premiéře jedničky, diváci si na pokračování jedné z nejúspěšnějších… (více)

Black Panther: Kina nechť žijí

Black Panther: Kina nechť žijí

13.11.2022

První Black Panther si získal nejen status významné kulturní události jako blockbuster, kde většinu rolí ztvárnili afroameričané, ale také vydělal hromadu peněz. Druhý to přesto neměl tak docela… (více)

Diverzita ve filmech vede k vyšším tržbám

Diverzita ve filmech vede k vyšším tržbám

25.04.2022

Co si fanoušci mohli už dávno domyslet, nyní potvrdila nejnovější studia. Jedním z největších témat moderního Hollywoodu je v posledních letech tlak na smysluplnější rozmanitost ve filmovém průmyslu.… (více)

Hvězda Black Panthera bojkotuje očkování

Hvězda Black Panthera bojkotuje očkování

07.10.2021

Pandemie Covidu-19 nadále způsobuje potíže v celé řadě odvětví, a to filmové není výjimkou. Jediným efektivním bojem proti nemoci a jejímu šíření je zatím očkování, a tak je naprosto logické, že čím… (více)

Reklama

Reklama