foto

June Vincent

  • nar. 17.7.1920
    Harrods, Ohio, USA
  • zem. 20.11.2008 (88 let)
    Aurora, Colorado, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Dorothy June Smith se narodila v městečku Harrods v americkém Ohiu jako dcera místního pastora. V 17 letech odešla do New Yorku, aby zkusila štěstí v modelingu a podařilo se jí získat práci u Harper´s Bazaar. Během práce v modelingu navázala přátelství s Lauren Bacall, se kterou odešla do Hollywoodu poté, co si zahrála na Broadwayi a úspěšně absolvovala screen test pro společnost Universal. Poprvé se na filmovém plátně objevila roku 1943 v komedii HONEYMOON LODGE. Při natáčení válečného dramatu LADIES COURAGEOUS (1944) absolvovala schůzku naslepo, při které potkala svého budoucího manžela, námořního pilota a poručíka Williama Sterlinga. Vzali se v březnu 1944 a v srpnu následujícího roku se narodilo jejich první dítě, později přibyly ještě další dvě děti. June v období od svatby do narození dítěte natáčela spíše sporadicky, pak ale přišla její velká chvíle.

Společnost Universal totiž zakoupila na počátku roku 1945 práva na zfilmování románu Cornella Woolriche BLACK ANGEL. Příběh pojednává o ženě, jejíž manžel je neprávem obviněn z vraždy zpěváka a vyděrače jménem Mavis Marlowe. Hlavní roli loajální manželky Catherine Bennett, která se rozhodne pátrat po skutečném vrahovi na vlastní pěst a očistit tak manželovo jméno, měla původně hrát Ava Gardner, která ale pár dní po oznámení obsazení spolupráci ukončila a odcestovala za svým manželem. Volba producentů tak nakonec padla právě na June. Přestože June podala opravdu výborný výkon, opravdu hvězdnou slávu jí to nepřineslo.

Po skončení natáčení přešla June ke společnosti Columbia, kde pracovala prakticky nepřetržitě. Během následujících let se objevila ve westernech SONG OF IDAHO a ARKANSAS SWING, v krimifilmech TRAPPED BY BOSTON BLACKIE a MARY RYAN, DETECTIVE nebo v hororu THE CREEPER. V 50. letech se pak June objevovala převážně v televizních seriálech – například v seriálu PERRY MASON, který produkovala její přítelkyně Gail Patrick. June pokračovala v herecké práci až do 70. let. Poté, co v roce 1972 účinkovala v komediálním seriálu MAUDE, odešla do hereckého důchodu. Někdy v 80. letech jí při nakupování v supermarketu přejel jiný nakupující nohu plným nákupním vozíkem. Zranění si vyžádalo náročnou operaci a nakonec se rozvinulo v artritidu, u June se v té době také rozvinula Parkinsonova choroba. S manželem Williamem žila June šťastně až do jeho smrti v červenci roku 2002. June zemřela v listopadu roku 2008 v coloradském městě Aurora.

ČSFD.cz

Herecká filmografie

Filmy

1972 The Delphi Bureau (TV film)
1959 Miracle of the Hills, The
1955 City of Shadows
1953 Clipped Wings
Marry Me Again
1952 Colorado Sundown
Night Without Sleep
The WAC from Walla Walla
1951 Secrets of Monte Carlo
1950 Counterspy Meets Scotland Yard
Na opuštěném místě
1949 Mary Ryan, Detective
The Lone Wolf and His Lady
Zamba
1948 Arkansas Swing
Shed No Tears
Song of Idaho
The Challenge
The Creeper
Trapped by Boston Blackie
1946 Black Angel
1945 Here Come the Co-eds
That's the Spirit
1944 Can't Help Singing
Ladies Courageous
Sing a Jingle
The Climax
1943 Honeymoon Lodge

TV seriály

1972 Kung Fu (TV seriál)
Maude (TV seriál)
V ulicích San Francisca (TV seriál)
Pilot (S01E01)
1971 The Smith Family (TV seriál)
1969 Bright Promise (TV seriál)
1968 Mayberry R.F.D. (TV seriál)
The Ghost & Mrs. Muir (TV seriál)
1967 Ironside (TV seriál)
1966 Daktari (TV seriál)
Family Affair (TV seriál)
That Girl (TV seriál)
1965 Honey West (TV seriál)
The F.B.I. (TV seriál)
1964 Bewitched (TV seriál)
Voyage to the Bottom of the Sea (TV seriál)
1963 Mr. Novak (TV seriál)
The Great Adventure (TV seriál)
The Lieutenant (TV seriál)
Uprchlík (TV seriál)
1962 McKeever & the Colonel (TV seriál)
The Virginian (TV seriál)
Zadáno pro Alfreda Hitchcocka (TV seriál)
1961 Dr. Kildare (TV seriál)
King of Diamonds (TV seriál)
Target: The Corruptors (TV seriál)
1960 Assignment: Underwater (TV seriál)
Checkmate (TV seriál)
Johnny Midnight (TV seriál)
Route 66 (TV seriál)
The Andy Griffith Show (TV seriál)
The Barbara Stanwyck Show (TV seriál)
The Brothers Brannagan (TV seriál)
1959 Alcoa Presents: One Step Beyond (TV seriál)
Grand Jury (TV seriál)
Hawaiian Eye (TV seriál)
Lock Up (TV seriál)
Markham (TV seriál)
Riverboat (TV seriál)
The Untouchables (TV seriál)
Tightrope (TV seriál)
1958 Peter Gunn (TV seriál)
The Rifleman (TV seriál)
Wanted: Dead or Alive (TV seriál)
1957 Captain David Grief (TV seriál)
Have Gun - Will Travel (TV seriál)
M Squad (TV seriál)
Perry Mason (TV seriál)
Richard Diamond, Private Detective (TV seriál)
Tales of Wells Fargo (TV seriál)
The George Sanders Mystery Theater (TV seriál)
Trackdown (TV seriál)
1956 Dr. Christian (TV seriál)
Tales of the 77th Bengal Lancers (TV seriál)
The Gale Storm Show (TV seriál)
Zane Grey Theater (TV seriál)
1955 Damon Runyon Theater (TV seriál)
Dr. Hudson's Secret Journal (TV seriál)
Matinee Theatre (TV seriál)
Screen Directors Playhouse (TV seriál)
The Millionaire (TV seriál)
1954 Adventures of the Falcon (TV seriál)
Father Knows Best (TV seriál)
Medic (TV seriál)
Passport to Danger (TV seriál)
The Lone Wolf (TV seriál)
1953 I'm the Law (TV seriál)
Letter to Loretta (TV seriál)
The Man Behind the Badge (TV seriál)
1952 Biff Baker, U.S.A. (TV seriál)
The Abbott and Costello Show (TV seriál)
The Ford Television Theatre (TV seriál)
Your Jeweler's Showcase (TV seriál)
1951 Boston Blackie (TV seriál)
1950 Racket Squad (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace