foto

Leon Shamroy

  • nar. 16.7.1901
    New York City, New York, USA
  • zem. 7.7.1974 (72 let)
    Los Angeles, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Leonard Tolstoy Shamroy se narodil 16. července 1901 v New Yorku. Patřil k nejvýznamnějším, a spolu s Charlesem Langem na Oskara za hlavní kameru nejnominovanějším, kameramanům. Studoval inženýrství na Columbijské univerzitě, a praxi začínal v laboratoři. První léta strávil v Paramountu, avšak svého největšího uznání dosáhl později u 20th Century Fox jako tvůrce širokoúhlých, barevných snímků s přesný osvětlením a s citem využívaných filtrů pro navození správné nálady a atmosféry.

Filmy natáčel od 20. let a práce to byla velmi plodná, jelikož toho za svou čtyřicetiletou kariéru stihl vyprodukovat opravdu dost. Černobílé snímky z jeho začátků nejsou nikterak významné. Pro Leona se vše začalo měnit s příchodem barvy. V roce 1942 vyhrál Oskara za barevnou kameru na dobrodružném snímku Black Swan. Nevídaným kouskem se mu ještě podařilo proměnit své další dvě nadcházející nominace (Wilson, Smrtelný hřích). Nesmírně si užíval práci ve studiu, kde vymýšlel stále nové a nové triky pro to správné osvětlení. Byl členem ASC (americká asociace kameramanů), a v letech 1947-1948 dokonce jejím prezidentem. Jako první kameraman měl možnost natáčet budoucí hvězdu Marilyn Monroe, pro níž dělal její kamerové zkoušky.

Léta plynula a filmy přibývaly, ačkoliv komerčně úspěšné a divácky oblíbené snímky se mu spíše vyhýbaly. Snad za to mohla i jeho popudlivá a drsná povaha, pro kterou byl znám. Snímky jako Prince of Foxes, Sněhy Kilimandžára, Roucho, nebo Egypťan Sinuhet, nejsou příliš populární, nejsou však ani špatná. Největším hitem 50. let se tak pro Leona stal výpravný muzikál Král a já s Deborah Kerr a Yul Brynnerem.

Nátáčení, svého času nejdražšího filmu, historické Kleopatry, nebylo jistě z nejlehčích, ale spolu s kostýmy a výpravou se postaral o monstrózní podívanou, za kterou byl odměněn. I pro hlavní hvězdu Elizabeth Taylor měl zásadní vliv na její kariéru, který smazal vše, co doposud tato herečka představovala. Nedlouho nato následovala další historická produkce Ve službách papeže, tentokrát s Charltonem Hestonem. A dnes již kultovní sci-fi Planeta Opic, z konce jeho kariéry, se zařadila k tomu nejznámějšímu, co jeho filmografie může nabídnout.

Pečlivý řemeslník se směsí umění a reality, což uplatňoval hlavně ve studiu, odešel do kameramanského důchodu, z důvodu postupující nemoci, v roce 1970. Byl třikrát ženatý, a měl čtyři děti. Jako jeden z mála kameramanů má hvězdu na Hollywoodském chodníku slávy.

Mirokukii

Kameramanská filmografie

Filmy

1969 Justine
1968 Planeta opic
Skidoo
Tajný život americké manželky
1967 Caprice
1966 Loď se skleněným dnem
1965 Do Not Disturb
John Goldfarb, Please Come Home!
Ve službách papeže
1964 Dolarová manželství
1963 Kardinál
Kleopatra
1962 Něžná je noc
1961 Sněhurka a tři moulové
1960 Na sever Aljašky
Wake Me When It's Over
1959 Beloved Infidel
Porgy and Bess
The Blue Angel
1958 Bravados
Rally 'Round the Flag, Boys!
South Pacific
1957 Žena, která všechno ví
1956 Best Things in Life Are Free, The
Král a já
The Girl Can't Help It
1955 Daddy Long Legs
Good Morning, Miss Dove
Je krásné lásku dát
1954 Egypťan Sinuhet
Není nad showbyznys
1953 Call Me Madam
Down Among the Sheltering Palms
King of the Khyber Rifles
Roucho
The Girl Next Door
Tonight We Sing
White Witch Doctor
1952 Sněhy Kilimandžára
Wait Till the Sun Shines, Nellie
With a Song in My Heart
1951 David a Batšeba
On the Riviera
1950 Cheaper by the Dozen
Two Flags West
1949 Prince of Foxes
Přímo nad hlavou
1948 Dáma v hermelínu
1947 Daisy Kenyon
The Shocking Miss Pilgrim
Věčná Ambra
1945 Smrtelný hřích
State Fair
V Brooklynu roste strom
Where Do We Go from Here?
1944 Buffalo Bill
Greenwich Village
Wilson
1943 Bouřlivé počasí
Claudia
Crash Dive
1942 Roxie Hart
Ten Gentlemen from West Point
The Black Swan
1941 A Yank in the R.A.F.
Confirm or Deny
Moon Over Miami
That Night in Rio
The Great American Broadcast
1940 Down Argentine Way
Four Sons
I Was an Adventuress
Lillian Russell
Little Old New York
Tin Pan Alley
1939 Made for Each Other
Melodie na bruslích
The Adventures of Sherlock Holmes
Zapomenutý
1938 Láska a mládí
1937 Blossoms on Broadway
Her Husband Lies
She Asked for It
The Great Gambini
You Only Live Once
1936 Fatal Lady
Soak the Rich
Spendthrift
Wedding Present
1935 Dvacetiletá
Mary Burns, Fugitive
Private Worlds
She Couldn't Take It
She Married Her Boss
1934 Are We Civilized?
Behold My Wife!
Good Dame
Kiss and Make Up
Ready for Love
Thirty Day Princess
1933 Her Bodyguard
Jennie Gerhardt
Three-Cornered Moon
1932 A Strange Adventure
Stowaway
1931 Women Men Marry
1930 Alma de Gaucho
1928 The Telltale Heart
1927 The Trunk Mystery
Tongues of Scandal
1926 Lightning Hutch
Pirates of the Sky

TV seriály

1970 Arnie (TV seriál)

Režijní filmografie

Filmy

1928 The Telltale Heart

Herecká filmografie

Filmy

1967 Caprice

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace