Reklama

Reklama

Na sever Aljašky

  • USA North to Alaska (více)
USA, 1960, 122 min

Režie:

Henry Hathaway

Kamera:

Leon Shamroy

Hrají:

John Wayne, Stewart Granger, Ernie Kovacs, Fabian, Capucine, Mickey Shaughnessy, Karl Swenson, Joe Sawyer, Kathleen Freeman, John Qualen, Stanley Adams (více)
(další profese)

VOD (1)

Obsahy(1)

Sam McCord (John Wayne) je úspěšný aljašský zlatokop s pověstí starého mládence, který se odmítá oženit. Jednoho dne jej jeho přítel George (Stewart Granger) pošle do Seattlu, aby mu přivedl jeho snoubenku. Ta je však již dlouhou dobu vdaná. Sam poté v místním nevěstinci najde „náhradu“ za Georgeovu milovanou, a to krásnou a půvabnou prostitutku Michelle (Capucine). Té nabídne bohatství, pokud s ním odejde na Aljašku. Michelle tuto nabídku však pochopí tak, že se má stát ženou Sama, nikoli George, a tak přijímá. Věrný přítel Sam sice chce svému kamarádovi pomoci nalézt lásku, ale až příliš pozdě si uvědomí, že ji nalezl také… (Česká televize)

(více)

Recenze (61)

Mol 

všechny recenze uživatele

AHH, WOMAN! I NEVER MET ONE YET THAT WAS HALF AS RELIABLE AS A HORSE!!! John Wayne mě nikdy nepřestane bavit. Je to prostě chlapák a má na ženský a ženění a všechny tyhle ty věci správnej názor. I když nakonec samozřejmě podlehne. Úvodní a závěrečná rvačky byly stylové a podány s humorem. Parádní oddychový film po sobotním obědě. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Jak jsem už někde psal, John Wayne byl na vrcholu snad celou svou hereckou kariéru. Zaslouženě. Tady opět příjemně překvapuje jako sice drsný chlap, ale v komediálním filmu, navíc hezky romantickém. Capucine je krásná a skvělá herečka, která je mu tady výbornou partnerkou a rozhodně s nenechá zastínit. ()

Reklama

sator 

všechny recenze uživatele

Oddycháč co má tempo... Akorát že se zlatokopové chovají společensky a i na klamu mají sebou společenské obleky a vanu uáááááááá..........Velkou část filmu provází melodie a píseň "North To Alaska". Tento hit z roku 1960, nazpíval Johnny Horton. Píseň napsal Mike Phillips spolu s Tillmanem Franksem. Členové Western Writers of America  ji vybrali jako jednu ze 100 nejlepších westernových písní všech dob. V roce 1973 ji převzala do svého repertoáru skupina Greenhorns (Zelenáči) do češtiny ji přebásnil Mirek Hoffmann. ()

classic 

všechny recenze uživatele

S krásnou francúzskou - CAPUCINE, s rajcovným prízvukom, by som si dal nielen kapučíno, ale trebárs by sme poklábosili na rezkú notu. Capucine, sa občianskym menom volá - Germaine Lefebvre, nádherná dračica, z ktorej sú všetci, tam na Aljaške - paf ! Capucine, si zahrala - zvodnú krásku - Angel - Michelle Bonnet, ktorá sídli v Seattli, v podniku - Slepačiareň, čo je niečo na spôsob - nevestinca, kde je ako prostitútka, ktorá ošálila množstvo chlapov. Tam zamieri i John Wayne, ktorý si zahral - Sama McCorda, chlapíka, ktorý spolu s partnerom - rozprávkovo zbohatli na hľadaní, kopaní - zlatej horúčky. Zlata tam bolo požehnane, a tak - spomínaný Sam, ďalej jeho spoločník - George Pratt - Stewart Granger + jeho mladší brat - Billy - Fabian, si žijú rozprávkovým životom. Ale taktiež sa objaví na Aljaške, v oblasti - Nome, i podvodník - Frankie Canon - Ernie Kovacs, ktorý sa bude miešať do biznisu, ale lož má krátke nohy, však. George vyšle Sama, aby mu priviedol jeho snúbenicu - Jenny, ktorá je francúzska, žijúca v Seattli. Ale ani jeden z nich - netuší, že Jenny, sa zatiaľ vydala. Sakra, čo teraz ? Sam pôjde zapiť smútok, kde natrafí na Angel, ktorú prehovorí, aby s nim odišla na Aljašku, čo by bolo jednak - vyriešenie problému za Jenny, zábezpeka, ktorú by dal - Georgovi, zatiaľ, aby sa do nej zabuchol, jeho mladší brat - Billy. Sam ignoruje - nátlak, ktorý vyvíja Angel, a tak sa chystá odísť, lebo miluje Sama, George na to príde, pričom pôvodne sa do nej i on - zabuchol, že sa jej bude snažiť pomôcť, aby to bolo medzi obidvoma vzájomné ! Nebude to jednoduché, budú bitky, šarvátky, kolotoč bizarných situácii, sa práve začal... Úvodná scéna, ponúka vynikajúcu bitku v krčme, že i na záver príde taktiež - záverečná bitka, ktorá je ešte lepšia, ako tá úvodná ! Geniálna, zohratá, náramná - ústredná pätica hercov, ktorí predvádzajú - herecký koncert s množstvom hlášok ! Capucine, Wayne, Granger, Fabian a Kovacs, sú vskutku - obdivuhodní ! Najlepšia, je Capucine, na ktorej som si išiel oči - vyočiť, dám jej ďalšiu šancu, a pozriem si ťa znovu ! Výborný obraz, kamera ! Utekajte a mrknite sa na toto všetko, lebo sa to extrémne oplatí, verte mi ! ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Úsměvný romanticko - komediální western s Johnem Waynem s využitím klasických komediálních prvků jako rvačky, válení se v blátě atp. Wayne v roli úspěšného aljašského zlatokopa jede příteli na jih pro snoubenku, přiveze však jen pohlednou náhradnici. Krátké ukázky: http://www.kinoteka.cz/online-shlednuti/na-sever-aljasky-north-to-alaska/ a zde: http://www.youtube.com/watch?v=iBUnPaQ2cJ0 a tady: http://www.locatetv.com/movie/north-to-alaska ()

Galerie (53)

Zajímavosti (8)

  • Ve scéně, kdy Sam (John Wayne) zapíná blůzu Angele (Capucine), vrazí dovnitř srubu George (Stewart Granger). Angela nemá blůzu zcela zapnutou, ovšem o pár střihů později již ano. (Mol)
  • Velkou část filmu provází melodie a píseň „North To Alaska“. Tento hit z roku 1960 nazpíval Johnny Horton, který se však úspěchu nedočkal, jelikož 8 dní před uvedením filmu zemřel při dopravní nehodě. Píseň napsal Mike Phillips spolu s Tillmanem Franksem. V roce 1973 ji převzala do svého repertoáru skupina Greenhorns a do češtiny ji pod názvem „Bílej sníh“ přebásnil Mirek Hoffmann. (sator)
  • Billy (Fabian) při otevírání šampaňského zhasne na stole jednu svíci. V následujícím střihu svíce opět hoří. (Mol)

Reklama

Reklama