foto

Helga Liné

  • nar. 14.7.1932 (88 let)
    Berlin, Německá říše

Biografie

Helga Liné se narodila v Berlíně, 14. července 1932 jako Helga Line Stern. V jejím dětství uprchla celá rodina během nacistického režimu z Německa a našli útočiště v Portugalsku. Helga ve věku pouhých devíti let natočila svůj první film PORTO DE ABRIGO.

Štíhlá a elegantní, 168cm vysoká zrzka Helga začala kariéru od roku 1940, jako tanečnice a akrobatka v cirkusu v Portugalsku. Později také pracovala jako modelka. Ve filmech začínala hrát již na počátku padesátých let a v roce 1960 se přestěhovala do Madridu. Španělsko se stalo jejím novým domovem a většinu svých filmů (více než 140 rolí) vytvořila právě v kinematografii španělské. Oblíbenou byla také v Itálii a rodném Německu.

Helga se po příchodu do Madridu stala okamžitě velmi populární a plodnou herečkou. Své role ztvárnila ve velkém množství hororů, detektivek, špionážních filmů či westernů. Zajímavostí je, že hrála také v sexy a erotických komediích, ale až v době kdy jí bylo okolo padesáti let. Pověst dobré herečky si získala hned na počátku kariéry, díky historickému snímku Alberta De Martina GLI INVINCIBILI SETTE (1963), kde hraje Lydii, ženu milovanou Lesliem (Tony Russel), který se zaslouží o osvobození od tyranie Rabiria (Gérard Tichy).

Zejména v hororech byla Helga jako doma. V roce 1965 natočil Mario Caiano snímek AMANTI D´OLTRETOMBA, kde v hlavní roli manželky bláznivého doktora (Paul Muller), zářila hvězda tohoto žánru Barbara Steele. Helga zde výborně ztvárnila Solange, dívku ze záhrobí. Tento snímek byl úspěšný a Helga byla poté obsazena do role doktorky Elsy Freeman v italském špionážním filmu AGENTE 077 MISSIONE BLOODY MARY (1965), který byl prvním snímkem ze série o tajemném agentovi 077. O rok později pak v kriminálce Umberta Lenziho KRIMINAL (1966) hrála dvojroli Inge & Trude po boku Glenna Saxsona. Opětovně s Glennem pak jako Mara Gitan, hrála v roce 1968 ve filmu IL MARCHIO DI KRIMINAL. Významně na sebe upozornila jako Nataša v mysteriózním hororu HORROR EXPRESS (EXPRES HRŮZY) v roce 1972. Další nezapomenutelné role jsou například upíří hraběnka ve filmu LA ORGÍA NOCTURNA DE LOS VAMPIROS (1974), nebo svůdná žena středního věku a vůdce satanského kultu Fiona v hororu LOS RITOS SEXUALES DEL DIABLO (1982). S ikonou španělských hororů Paulem Naschym hrála například ve filmu EL ESPANTO SURGE DE LA TUMBA (1973), nebo jako zlá Zanufer v hororu LA VENGANZA DE LA MOMIA (1973). Druhý snímek byl směsicí prvků hororu a jemné erotiky a setkal se s velkým úspěchem.

V další spolupráci s Naschym, ještě ve stejném roce, v roli Mabille De Lancré, odhaluje ve slavné scéně Helga své fyzicky krásné nahé tělo a to jí je v tuto dobu 41let! Nejen její příznivci jsou pak okouzleni o dalších pět let později, kdy se ve francouzském filmu PLUS CA VA, MOINS, CA VA (v Itálii nese film název CHE SCALOGNA! a ve Španělsku ERÓTICOS JUEGOS DE LA BURGUESÍA ) v roli Annie, opětovně ukáže na několik sekund úplně nahá a její tělo je stále dokonalé a záviděníhodné. Třešničku na dort, pak posadila v rovných padesáti letech roku 1982, kdy se opět zcela nahá objevila ve filmu LOS RITOS SEXUALES DEL DIABLO v roli Fiony a její postava je stále jakoby jí nebylo ani třicet. Divit se tomu, ale nemůžeme u herečky, která má na svém kontě ohromné množství hororů a nadpřirozena.

V její kariéře stojí za zmínku jistě také filmy LE GUERRIERE DAL SENO NUDO – LE AMAZZONI (1974) od Terence Younga a také její role Toraya ve španělské komedii Pedra Almodóvara LABYRINT VÁŠNÍ (LABIRINTI DI PASSIONI). Zde se také poprvé v Almodóvarově filmu objevuje Antonio Banderas. Spolupráci s Almodóvarem si Helga zopakovala znovu roku 1987, při natáčení filmu LA LEY DEL DESEO. Tento snímek, kde hrála roli matky, získal celkem devět ocenění na různých filmových festivalech.

Poslední část kariéry Helgy se odehrávala téměř výhradně ve Španělsku, kde Helga musela rozdělit své aktivity mezi film a televizi, jako nevyhnutelný důsledek zpomalení hospodářské aktivity, a tedy i filmového průmyslu. V roce 2005 se pak naposledy objevila v úspěšném televizním seriálu VIENTOS DE AQUA.

Helga má na svém kontě bezmála 140 rolí. Během kariéry občas použila pseudonymy odvozené od svého jména jako Elga Liné, Helga Linné a podobně, rovněž tak Martha Belton byl její pseudonym (ten použila například jako Fiona ve filmu LOS RITOS SEXUALES DEL DIABLO). Roku 1974 obdržela Helga jako nejlepší herečka za roli Doñi Mercedes v komedii EL CHULO (1974) cenu „Prize of the National Syndicate of Spectacle“.

Petr "Hennes" Hennebichler

Herecká filmografie

Filmy

2005 Hloupá ruka zákona
1993 El aliento del diablo
1990 Pareja enloquecida busca madre de alquiler
1987 Zákon touhy
1984 Alegres chicas de Colsada, Las
Pulsaciones
Una rosa al viento
1983 Black Venus
1982 Femenino singular
Labyrint vášní
Los ritos sexuales del diablo
Playa azul
1981 Alumnas de madame Olga, Las
Dos y dos, cinco
1980 Canto de la cigarra, El
El consenso
Estigma
Memorias de Leticia Valle
Mírame con ojos pornográficos
1979 Boda del señor cura, La
1978 Enigma rosso
Pepito piscina
Žena pro dva střelce
1977 Cazar un gato negro
Cuentos de las sábanas blancas
Hasta que el matrimonio nos separe
Locuras de Jane, Las
Makarras Conexion
Plus ça va, moins ça va
1976 Alimañas, Las
Call Girl: La vida privada de una señorita bien
Náklad
1975 Abuelita de antes de la guerra, Una
Novios de la muerte
Vida íntima de un seductor cínico
Vrah panenek
1974 A co tvůj blížní?
Amor empieza a medianoche, El
Chica y un señor, Una
Correrías del Vizconde Arnau, Las
Dick Turpin
El chulo
Fin de semana al desnudo
Las garras de Lorelei
Moglie giovane, La
Open Season
Protecteur, Le
1973 Espanto surge de la tumba, El
Fuori uno sotto un altro arriva il passatore
La casa
La orgía nocturna de los vampiros
La saga de los Drácula
Le Guerriere dal seno nudo
Napadení
No es bueno que el hombre esté solo
Santo contra el doctor Muerte
Venganza de la momia, La
1972 Alta tensión
Experiencia prematrimonial
Expres hrůzy
Můj milovaný vrah
Novios de mi mujer, Los
1971 Apartamento de la tentación, El
Belve, Le
Días de Cabirio, Los
Las melancólicas
Si Fulano fuese Mengano
Simón, contamos contigo
Su le mani, cadavere! Sei in arresto
1970 Bez návratu
Caso di coscienza, Un
Señora llamada Andrés, Una
1969 Così dolce... così perversa
1968 Brutti di notte
Colpo sensazionale al servizio del Sifar
Il marchio di Kriminal
1967 Caccia ai violenti
Mister X
Password: Uccidete agente Gordon
Žhavé písky
1966 Cifrato speciale
Der Mörder mit dem Seidenschal
Kriminal
L'ombrellone
Missione sabbie roventi
Missione speciale Lady Chaplin
Operazione poker
1965 Agente 077 missione Bloody Mary
All'ombra di una colt
Amanti d'oltretomba
1964 Donde tú estés
Golia alla conquista di Bagdad
Herkules proti babylonským tyranům
Invincibili sette, Gli
La rivolta dei sette
Rueda de sospechosos
Spartacus e gli invincibili 10 gladiatori
Trionfo dei dieci gladiatori, Il
1963 Horror
Scaramouche
Segno di Zorro, Il
1962 Rocío de La Mancha
1961 Il conquistatore di Maracaibo
1952 Nazaré
1951 El negro que tenía el alma blanca
La trinca del aire
1950 Kill or Be Killed

TV seriály

2006 Vientos de agua (TV seriál)
2000 Hospital Central (TV seriál)
1999 El comisario (TV seriál)
1988 Modrá krev (TV seriál)
1986 Turno de oficio (TV seriál)
1981 Modré léto (TV seriál)
1978 Juglar y la reina, El (TV seriál)
1965 Estudio 1 (TV seriál)

Dokumentární

2019 Debaixo do Céu

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky