foto

Gilberte Géniat

  • nar. 17.2.1916
    Paříž, Francie
  • zem. 28.6.1986 (70 let)
    Paříž, Francie

Biografie

Francouzská herečka Gilberte Géniat byla uznávanou osobností divadelního světa, bezmála padesát vedlejších rolí ale odehrála také ve filmu a díky řadě z nich ji můžeme znát i u nás. Pocházela z Paříže a její vlastní jméno bylo Gilberte Martel de la Chesnaye, brzy ale začala užívat rodné příjmení své matky, jíž byla neméně významná herečka Marcelle Géniat (1881-1959), dlouholetá členka slavného divadla Comédie Française. Po matce ostatně také Gilberte získala náklonnost k divadlu a herectví studovala u proslulých pedagogů Charlese Dullina a Louise Jouveta. Pod Jouvetovým režijním vedením absolvovala i první profesionální kroky na jevišti ve hře Trojská válka nebude v Théâtre de l’Athénée (1935).

Brzy pronikla i do filmu, jejím debutem byl epizodní výstup v dramatu STUDENTKA HELENA WILFUROVÁ (Hélène, 1936), který byl ve své době uveden i v Československu, jako služka Louise se pak objevila v Decoinově romantické komedii SLEČNA MÁ MATKA (Mademoiselle ma mere, 1936), větší příležitost dostala o rok později v umělecky hodnotném L’Herbierově filmu PEVNOST MLČENÍ (La citadelle du silence, 1937). Nadále se věnovala hlavně divadlu, z jejích dalších vstupů před filmovou kameru připomeňme NÁBŘEŽÍ ZLATNÍKŮ (Quai des Orfèvres, 1947), kde hrála domovnici paní Beauvoirovou, podružné role odehrála v řadě dalších snímků té doby, jako zákaznice u jasnovidkyně se mihla například ve filmu ADRESÁT NEZNÁMÝ (Sans laisser d’adresse, 1951).

V průběhu 50. a 60. let hrála Gilberte Géniat vedlejší role v řadě filmů různých žánrů, z její filmografie lze sice vysledovat převahu komediálního žánru (VÝHODNÁ KOUPĚ – La belle Américaine, 1961; KARAMBOLY – Carambolages, 1963), dostávala ale i příležitosti v hodnotných titulech významných tvůrců jako byli André Cayatte (MEČ A VÁHY – Le glaive et le balance, 1963; RIZIKO POVOLÁNÍ – Les risques du métier, 1967) nebo Luis Buñuel (DENÍK KOMORNÉ – Le journal d’une femme du chambre, 1964). Mezitím se začala uplatňovat i v televizi a v 60. letech hrála například ve třech epizodách oblíbeného detektivního seriálu POSLEDNÍCH PĚT MINUT (Les cinq dernières minutes, 1960-1964).

Na různých divadelních jevištích se Gilberte Géniat prosazovala především v díle Jeana Anouilha, v jeho vlastní režii připomeňme Valčík toreadorů na scéně Comédie des Champs Elysées, což bylo v sezóně 1973-1974 poslední divadelní vystoupení Louise de Funèse. Jako matka jedné z hlavních hrdinek (Bernadette Lafont) se objevila v Truffautově filmu HEZKÁ HOLKA JAKO JÁ (Une belle fille comme moi, 1972), služkou jedné z obětí (Rosy Varte) bestiálního vraha byla v kriminálce STRACH NAD MĚSTEM (Peur sur la ville, 1975). Vedlejší role hrála i v několika mezinárodních koprodukcích, objevila se například také v režii Claude Leloucha (ÚTĚK DO BEZPEČÍ – À nous deux, 1978) nebo v mezinárodně oceněném snímku KRAJKÁŘKA (La dentelliere, 1976).

Kromě dalšího hraní v divadle a hlavně v televizi se Gilberte Géniat ve filmu objevovala stále méně častěji, opět to byly mezinárodní produkce (DOVOLENÁ SNŮ – American Dreamer, 1984; HOTEL RÁJ – Hôtel du Paradis, 1986). I když v posledních letech její umělecké aktivity omezovala postupující rakovina, ještě těsně před smrtí hrála v divadle i v televizi. Gilberte Géniat zemřela v Paříži 28. června 1986 ve věku 70 let.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

1986 Affaire Marie Besnard, L' (TV film)
Hôtel du paradis
1984 Dovolená snů
Femme ivoire, La
Pochod ve stínu
Smala, La
1982 Rêve d'Icare, Le (TV film)
1979 Útěk do bezpečí
1978 Dégustation maison
Připravte si kapesníky
1977 Dernière sortie avant Roissy
Krajkářka
Les Ambassadeurs
1975 Strach nad městem
1973 Den Šakala
Défense de savoir
1972 Hezká holka jako já
1971 Time for Loving, A
Černý prapor vlaje nad pekáčem
1970 Lady in the Car with Glasses and a Gun, The
Roztržitý
1969 La Fiancée du pirate
Les Chemins de Katmandou
1968 La Prisonnière
1967 Risques du métier, Les
1964 Deník komorné
1963 Karamboly
Meč a váhy
1962 Empire de la nuit, L'
1961 Livreurs, Les
Výhodná koupě
1956 Marie-Antoinette reine de France
1954 Zoé
1953 Čin lásky
1952 Agence matrimoniale
1951 Adresát neznámý
La Belle image
Passante, La
1950 Quai de Grenelle
Ztracené vzpomínky
1949 Ainsi finit la nuit
Belle que voilà, La
On ne triche pas avec la vie
1948 Scandale
1947 Nábřeží zlatníků
1941 Ce n'est pas moi
Le briseur de chaînes
1937 Affaire du courrier de Lyon, L'
Citadelle du silence, La
1936 Mademoiselle ma mère

TV seriály

1986 Ami Maupassant, L' (TV seriál)
1984 Amours des années 50, Les (TV seriál)
1983 Merci Sylvestre (TV seriál)
1971 Madame êtes-vous libre? (TV seriál)
1967 Vidocq (TV seriál)
1966 Une fille du régent (TV seriál)
Âge heureux, L' (TV seriál)
1965 Les jeunes années (TV seriál)
1958 Posledních pět minut (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky