foto

Bernard Charlan

  • nar. 6.11.1915
    Paříž, Francie
  • zem. 20.1.2001 (85 let)
    Montmorency, Francie

Biografie

 Specifickým znakem francouzského herce Bernarda Charlana byl tenký knírek, jeho filmografie zahrnuje především komedie, v nichž často hrál policisty nebo vojáky, a i když před kamerou jen zřídka mluvil, jeho tvář obohacuje bezmála padesát filmů, aktivní byl i v televizi a divadle. Pocházel z Paříže a před filmovou kamerou stál poprvé v rámci jednoho z nejúspěšnějších titulů poválečné Francie SLAVIČÍ KLEC (La cage aux rossignols, 1944). 
Po několika dalších epizodách se stal vytíženým filmovým hercem až koncem padesátých let, majitele baru hrál například v kriminálce SVĚDEK VE MĚSTĚ (Un témoin dans la ville, 1958). I když setrvával u podružných rolí, spolupracoval s významnými režiséry jako byli Yves Robert nebo André Cayatte. Od roku 1963 točil také v televizi, která mu umožnila obohatit umělecký profil o účast v řadě historických nebo kriminálních seriálů, z nichž některé byly uvedeny i u nás. V divadle vystupoval jen výjimečně, hrál například v Théâtre Michodiere (1968) nebo Théâtre de l’Atelier (1973). 
U nás jsme Bernarda Charlana mohli vidět v několika filmech po boku největších hvězd, komisaře Leduca hrál v kriminálce SLUNCE ROŠŤÁKŮ (Le soleil des voyous, 1966), poté byl četníkem v úspěšné komedii SENZAČNÍ PRÁZDNINY (Les grandes vacances, 1967) s Louisem de Funèsem v hlavní roli. Několikrát hrál také s populárním Pierrem Richardem (ROZTRŽITÝ – Le distrait, 1970; VELKÝ BLONDÝN S ČERNOU BOTOU – Le grand blond avec une chaussure noire, 1972). Poručíka Piqueta hrál ve válečné komedii NÁVRAT SEDMÉ ROTY (On a retrouvé la 7ème compagnie, 1975). 
Znovu točil s již zmíněným Yvesem Robertem, v jeho komedii ODVAHU A NOHY NA RAMENA (Courage fuyons, 1979) hrál opět četníka, v televizi mezitím dostával řadu příležitostí v historických seriálech. V Charlanově filmografii přelomu 70. a 80. let však převažují průměrné veselohry Michela Gérarda, s nímž natočil i svůj poslední film, veselohru DRŽTE MĚ NEBO UDĚLÁM MALÉR (Retenez-moi… ou je fais un malheur,!, 1984), kde znovu hrál důstojníka. Mezitím se ještě několikrát objevil v televizi, od poloviny osmdesátých let se ale držel v ústraní. 
Bernard Charlan zemřel v Montmorency nedaleko od Paříže 20. ledna 2001 ve věku 85 let.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

1984 Retenez-moi... ou je fais un malheur!
1982 On s'en fout... nous on s'aime
T'es folle ou quoi?
1980 Oeil du maître, L'
1979 Odvahu a nohy na ramena
1976 Pozdrav tu paní!
Záletník
1975 Bláznivá na zabití
Návrat sedmé roty
Soldat Duroc, ça va être ta fête
1974 Kermesse érotique, La
Letní hosté
Mrak v zubech
Y'a un os dans la moulinette
1973 Insolent, L'
Největší událost od chvíle, kdy člověk vstoupil na Měsíc
Nevím nic, ale řeknu všechno
1972 Velký blondýn s černou botou
Veselí chlapíci
1971 Mais qui donc m'a fait ce bébé?
1970 Roztržitý
Četník ve výslužbě
1969 Aux frais de la princesse
Du blé en liasses
1967 Alexandre le bienheureux
Senzační prázdniny
Slunce rošťáků
1966 Monsieur le président-directeur général
1965 Les mordus de Paris
1964 Les gorilles
1963 Bébert et l'omnibus
Judex
Meč a váhy
Temps des copains, Le
1961 Moutons de Panurge, Les
1960 Chaque minute compte
Famille Fenouillard, La
1959 Un témoin dans la ville
1958 Miss Pigalle
Un certain Monsieur Jo
1957 Ce joli monde
1956 À la manière de Sherlock Holmes
1951 Le Passage de Vénus
1950 Et moi j'te dis qu'elle t'a fait d'l'oeil!
1948 Scandale
Zvonokosy
1945 Slavičí klec

TV seriály

1983 Quelques hommes de bonne volonté (TV seriál)
1981 Blanc, bleu, rouge (TV seriál)
1980 Kick, Raoul, la moto, les jeunes et les autres (TV seriál)
La vie des autres (TV seriál)
1979 Mon ami Gaylord (TV seriál)
Vérificateur, Le (TV seriál)
1978 Médecins de nuit (TV seriál)
Preuves à l'appui (TV seriál)
1977 D'Artagnan amoureux (TV seriál)
Richelieu (TV seriál)
1975 Erreurs judiciaires (TV seriál)
Jack (TV seriál)
1974 Juive du Château-Trompette, La (TV seriál)
Un curé de choc (TV seriál)
1973 Hiver d'un gentilhomme, L' (TV seriál)
La ligne de démarcation (TV seriál)
1971 Dobrodružství Arséna Lupina (TV seriál)
Schulmeister, espion de l'empereur (TV seriál)
Voyageur des siècles, Le (TV seriál)
1970 Dossiers du professeur Morgan, Les (TV seriál)
1969 D'Artagnan (TV seriál)
1967 Vyšetřovaní komisaře Maigreta (TV seriál)
1966 Allô Police (TV seriál)
Une fille du régent (TV seriál)
1964 Abonent na lince U (TV seriál)
1963 Janique aimée (TV seriál)
Thierry la Fronde (TV seriál)
1962 Inspektor Leclerc (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky