foto

Josef Mengele

  • nar. 16.3.1911
    Günzburg, Bavorsko, Německá říše
  • zem. 7.2.1979 (67 let)
    Bertioga, Brazílie

Biografie

Josef Mengele sa narodil 16. marca 1911 v Gunzburgu, v Nemecku. Mal dvoch mladších bratov. Karla a Aloisa. Ich otec Karl Mengele bol vplyvný bavorský priemyselník. Matka sa volala Walburga Mengele.

Josef Mengele vyštudoval filozofiu na univerzite v Mníchove a medicínu vo Frankfurte. Už v tom čase sa začal aktívne zaujímať o myšlienky národného socializmu. Jeho zmýšľanie značne ovplyvnili rasistické teórie profesora Mollisona a neskôr aj profesora Otmara von Verschuera. 

V roku 1937 začal pracovať v Ústave pre výskum dedičnosti, biológie a rasovej čistoty vo Frankfurte. V tom istom roku sa stal členom politickej strany NSDAP. O rok už bol v radoch SS a o ďalšie dva roky vstúpil do Waffen SS. V roku 1939 si vzal za manželku Irenu Schoenbeinovú. Od roku 1940 do 1942 bol na ukrajinskom fronte. Utrpel bojové zranenie, za čo bol vyznamenaný Železným krížom prvého stupňa. Stal sa držiteľom viacerých významných nacistických ocenení.

Na front sa už nevrátil. Bol prevelený do koncentračného tábora Osvienčim. Tam pôsobil v rokoch 1943 až 1945. Kvôli jeho praktikám a nevšedným lekárskym postupom sa z neho stal vojnový zločinec. Dostal prezývku Anjel smrti. Podarilo sa mu uniknúť. V roku 1949 odplával z Talianska do Argentíny. Zmenil si meno a začal legálne podnikať. Rozviedol sa s Irenou Schoenbeinovou a vzal si Marthu Mengele. S ňou sa po pár rokoch tiež rozišiel. V roku 1959 bol nútený presťahovať sa do Paraguaja.

Bol usvedčený z vojnových zločinov a vytrvalo prenasledovaný, ale svoj život dožil na slobode. Zomrel 7. februára 1979 v Brazílii, neďaleko mesta Sao Paolo, kde bol na dovolenke. Tridsaťšesť rokov sa skrýval pod cudzími menami. Pochovaný bol v Brazílii ako Wolfgang Gerhard.

Michael "MM_Ramone" M. Marky

Herecká filmografie

Dokumentární

2017 Hon na Josefa Mengeleho (TV film) - a.z.
2009 Die Gesichter des Bösen - Hitlers Henker (TV seriál) - a.z.
2007 Endgame: Blueprint for Global Enslavement
1996 Hitlerovi muži (TV seriál)
1995 Josef Mengele: The Final Account - a.z.
1987 Biography (TV seriál)