foto

Gerhard Bienert

  • nar. 8.1.1898
    Berlín, Německá říše
  • zem. 23.12.1986 (88 let)
    Berlín, Berlin, Východní Německo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Gerhard Max Richard Bienert se narodil do rodiny nakladatele. Vyrůstal s bratrem Rainholdem, který se stal taktéž hercem. V roce 1916 se po maturitě přihlásil do armády. První světovou válku prožil u kavalérie. Po válce, na radu otce, zahájil v Berlíně studium germanistiky a filosofie. Po dvou semestrech studia přerušil a začal hrát divadlo. Od roku 1919 docházel do herecké školy Maxe Reinhardta. Následovaly první divadelní role, zpočátku v komparsu. Od roku 1921 vystřídal několik berlínských scén, až nakonec roku 1928 oba bratři založili vlastní divadlo.

K první filmové roli se dostal roku 1929 ve filmu MUTTER KRAUSENS FAHTR INS GLUECK. Následovaly vedlejší role pozdního, němého filmu, jako např. policista v DER BLAUE ENGEL z roku 1930, klempíř Karel v BERLIN - ALEXANDERPLATZ z roku 1932, nebo vojáka ve válečném MORGENROT. Se změnou politických poměrů v Německu, mu ubylo divadelních angažmá, o to více se mohl věnovat filmování. Po ukončení války se stal členem Německého divadla v Berlíně. (Toto divadlo zůstalo po válce na území NDR a bylo 7. září 1945 slavnostně znovuotevřeno Gustavem von Wangenheimem. Jednalo se o velmi zajímavou osobnost, která byla hercem, šlechticem i komunistou zároveň.)

Bienert byl jedním z mála herců, kteří pracovali i v západním Berlíně. Padesátá léta odehrál v NDR ve filmech ERNST THAELMANN - SOHN SEINER KLASSE z roku 1954. O dva roky později si zahrál hraběte Mansfelda v THOMAS MUENTZER – EIN FILM DEUTSCHER GESCHICHTE.

Gerhard Bienert byl hercem vedlejších rolí, které ztvárnil v 74 filmech. V roce 1977 byl jmenován národním umělcem NDR. Jeho třetí manželkou byla herečka Inge Herbrecht. Herec je pohřben na lesním hřbitově v berlínském Zehlendorfu.

skipi

Herecká filmografie

Filmy

1987 Einzug ins Paradies (TV film)
1984 Was soll bloß aus dir werden (TV film)
1980 Groß und Klein
1979 Karlchen, durchhalten (TV film)
1978 Der zweite Mann (TV film)
Sabine Wulff
1977 Du und icke und Berlin (TV film)
1976 Hosteska
Utrpení mladého Werthera
1975 Blumen für den Mann im Mond
Polizeiruf 110 - Der Mann (TV film)
Suse, liebe Suse
1974 Alwin auf der Landstraße
Haló, taxi ! (TV film)
Nackte Mann auf dem Sportplatz, Der
1973 Ein idealer Gatte (TV film)
1972 Elixíry ďábla
1971 Verwandte und Bekannte (TV film)
1970 Das Verhör von Habana (divadelní záznam)
Effi Briest (TV film)
1969 Androklus und der Löwe (TV film)
Dáma z Janova (TV film)
1968 Die Gesichte der Simone Machard (TV film)
Wie man Karriere macht (TV film)
Wir lassen uns scheiden
1967 Der Snob (TV film)
Kleiner Mann - was nun? (TV film)
Ohrfeige, Die (TV film)
Svatební noc v dešti
1965 Bez pasu v cizích postelích
1964 Sozialaristokraten (TV film)
Viel Lärm um nichts
1962 Die Hose (TV film)
1961 Mutter Courage und ihre Kinder
1960 Alwin der Letzte
Die heute über 40 sind
Kalné vody
1959 Reportage 57
Zmatky lásky
1958 Bídníci
Der Prozeß wird vertagt
Ein Mädchen von 16 ½
Emilia Galotti
Klotz am Bein
1957 Lissy
Polonia expres
1956 Das Stacheltier - Der Querkopf
Glocke von Corruptica, Die
Thomas Müntzer
Yvettiny miliony
1955 Ein Polterabend
1954 Ernst Thälmann - Syn své třídy
1953 Nepřemožitelní
1952 Mein Herz darfst du nicht fragen
1950 Die Kreuzlschreiber
1949 Die Nacht der Zwölf
1948 Blumova aféra
1945 Šiva a šibeniční kvítek
Zářící stíny
1943 Svěřuji ti svou ženu
1941 Alarm
Děvče z ostrova Fanö
Druhé já
Ohm Krüger
1940 Das Fräulein von Barnhelm
Rote Mühle
Was wird hier gespielt?
1939 Aufruhr in Damaskus
Das Lied der Wüste
Der letzte Appell
Flucht ins Dunkel
Gold in New Frisco
Parkstrasse 13
1938 Altes Herz geht auf die Reise
Das Leben kann so schön sein
Heiratsschwindler
Indický hrob
Mordsache Holm
Musketier Meier III
Pour le Mérite
1937 Gewitterflug zu Claudia
Krach und Glück um Künnemann
Muž, o kterém se mluví
1936 Annemarie. Die Geschichte einer jungen Liebe
Dahinten in der Heide
Die große und die kleine Welt
Donner, Blitz und Sonnenschein
Fährmann Maria
Heiratsbüro Fortuna
Stadt Anatol
Žebravý student
1935 Alles um eine Frau
Bohové se baví
Černá růže
Diktátor domovník
Henker, Frauen und Soldaten
Liebesleute
1934 Der Polizeibericht meldet
Die beiden Seehunde
Ein Mann will nach Deutschland
Herr Kobin geht auf Abenteuer
Lockvogel
Menschen im Schatten, Menschen im Licht
Mé srdce touží po tobě
Pechmarie
1933 Ich will Dich Liebe lehren
Její Jasnost prodavačka
Morgenrot
Stopy ve sněhu
Was gibt's Neues heut?
Závěť doktora Mabuse
1932 Das erste Recht des Kindes
Der Stolz der 3. Kompanie
Es wird schon wieder besser
Fünf von der Jazzband
Grün ist die Heide
Ich bei Tag und du bei Nacht
Kriminalreporter Holm
Kuhle Wampe neboli Komu patří svět
Mensch ohne Namen
Rasputin, Dämon der Frauen
Unheimliche Geschichten
1931 Berlín - Alexandrovo náměstí
Der Hauptmann von Köpenick
Die Schlacht von Bademünde
Feind im Blut
Její Veličenstvo Láska
Kamarádi
Muž, jenž hledá svého vraha
Panik in Chicago
Reserve hat Ruh
Schachmatt
Vrah mezi námi
Yorck
Zápas se smrtí
1930 Ludwig der Zweite, König von Bayern
Modrý anděl
The Blue Angel
1929 Cesta matky Krausenové ke štěstí
Der Mann mit dem Laubfrosch
1923 Člověk na cestě
1922 Herzog Ferrantes Ende

TV seriály

1981 Hochhausgeschichten (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace