Reklama

Reklama

Bídníci

  • Francie Les Misérables (více)
Francie / Východní Německo / Itálie, 1958, 217 min (Televizní verze: 88+97 min)

Hlavním hrdinou románu Victora Huga je Jean Valjean, který byl pro nepatrnou krádež chleba poslán na galeje, kde prožil devatenáct let svého života. Jako navždy poznamenaný člověk se vrací zpět do života. Setkání s monsignorem Myrielem, biskupem proslulým svou prostotou a nákloností k chudým, osudově poznamenává celý jeho život, další Valjeanovy činy, charakter se už nikdy nezpronevěří tomuto setkání s čistotou a dobrem. Jean Valjean, vězeň číslo 24601... Mezi nejznámější a nejoblíbenější díla francouzského básníka, spisovatele Victora Huga patří bezesporu román "Bídníci" z roku 1862. Jedním z nejúspěšnějších filmových Jeanů Valjeanů byl Jean Gabin, který ztvárnil tuto postavu v přepisu režiséra Jeana-Paula Le Chanoise z r. 1957. Po jeho boku se v roli nesmiřitelného Javerta objevil Bernard Blier, Bourvil, Serge Reggiani. (Česká televize)

(více)

Recenze (156)

Taffey

všechny recenze uživatele

Já mám Gabina taky rád a vůbec bych ho nechtěl srovnávat třeba se Stallonem, jen mě napadá otázečka, proč, spousta zdejších nafilozovělých, mnohdy rádobyinteligenrtních diváků má názor, že Stallone, Arnold nebo spousta dalších nejsou herci, neboť mají jeden jediný výraz v ksichtě, zatímco Jeanu Gabinovi totéž prochází? To bych rád věděl. ()

Maynard. 

všechny recenze uživatele

Film je rozdělen na dvě půlky, já hodnotím pouze půlku první, páč na tu druhou už nemám sílu a ani náladu. A ještě aby jo, když má každá půlka hoďku a půl a já horkotěžko dokoukal tu první. Co se týče obsahu, tak jsou tito Bídníci zdařilí, sice sem nečetl, ale viděl sem Bídníky s Gérardem Depardieu, kde se opravdu hodně svým rozsahem přibližují knížce (prej) :o). Narozdíl ale od tohoto filmu mě baví herecké obsazení. Do této chvíle sem si nebyl zcela jist, ale teď už vím, že Jean Gabina nemám a nikdy nebudu mít rád. Sory, ale celou dobu sledovat ten jeho nasr..ej monotónní výraz mě vážně vůbec nebere. Nechápu rejžův záměr dát tuto perfektní roli, na který herec může ukázat svoje kvality, právě Gabinovi, který svým otupělým a apatickým výrazem naprosto pohořel. Dvoji Gabin-Blier ani náhodou není hodna pro tento klasický, nesmrtelný a absolutně promyšlený příběh. Z filmovaných Bídníků u mě na celé čáře vítězí verze z roku 1978, kde má příběh spád, tempo, napětí a kvalitní herecké výkony... ()

Reklama

Radek99 

všechny recenze uživatele

Zřejmě nejlepší filmová adaptace Bídníků Victora Huga. Jean Valjan s tváří Jeana Gabina má v sobě něco, co konvenuje s mým dojmem a představou utvořenou si kdysi během četby této knihy. To samé nabízel i český Jean Gabin - Rudolf Hrušínský. Tvář člověka, který v ní má zapsáno to, co skutečně prožil... ()

higuain 

všechny recenze uživatele

Především ve své první části naprosto geniální film, kde kromě Gabina září i Bourvil v roli Thenardiera. Hugovu předlohu jsem nečetl, ale jsem obeznámen s její rozsáhlostí, a tak se divím, že nějaká dvoudílná adaptace nevznikne i dnes, kdy každé pokračování něčeho slavného je k dobru a vydělá prachy. Viděl jsem Bídníky s Neesonem a v porovnání s nimi je znát, kde se muselo sekat a kde ne. ()

agass 

všechny recenze uživatele

Tak jsem konečně dokoukal tenhle tříapůlhodinovej opus a myslím, že nebýt Jeana Gabina v hlavní roli, tak by se tak nikdy nestalo. On je to jediný, co mě při sledování drželo při vědomí. Horší už to bylo bez něj. Zub času se na tomto zpracování prostě podepsal. 232. nejlepší film?? No nevím. Spíš ne. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (2)

  • Natáčení probíhalo v Německé demokratické republice. (Terva)
  • V USA měl film premiéru až v roce 1989 u příležitosti oslav dvoustého výročí Velké francouzské revoluce. (Terva)

Reklama

Reklama