Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Romanticky laděný historický koprodukční příběh s hororovými prvky, natočený podle předlohy E. T. A. Hoffmanna, si pohrává s mystikou. Do osudů kapucínského mnicha a dívky ze šlechtických kruhů totiž zasáhne sám ďábel. Režisér Ralf Kirsten, opírající se o mezinárodní obsazení, vsadil na expresivitu vyjadřování, na kontrasty v osvětlení ztemněných scenerií, na uhrančivě vyhlížející postavy s planoucíma očima... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (11)

majo25 

všechny recenze uživatele

Odporúčam nedať sa zavádzať oficiálnym textom, ktorý vraví, že do osudov postáv zasiahne diabol, žiadne planúce oči či pohrávanie sa s mystikou. Je to historická dráma o mníchovi, ktorý sa nechá zviesť svetskou cestou a zaľúbi sa. Toť vsio. Tempo je skôr upadajúce, viackrát príbeh nudí a k postavám som si budoval vzťah iba ťažko. Zaujímavý je až záver, keď cirkevníci začnú kuť pikle a neskôr i vraždiť a odokryje sa tajomstvo o znovuopakujúcej sa histórii. ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Dvě marx-leninské země se spojily, vzali si mysteriozní předlohu E. T. A. Hoffmana a natočili antikatolickou propagandu, která je docela zajímavá, koukatelná a povedená. Dvorská je úchvatná, obrázky Schallerové si tehdy doufám mladý dělnický proletariát lepil v práci do skříněk. Celé to má zajímavou pochmurnou a bezvýchodnou atmosféru, i když je to všechno tak nějak prvoplánovité a tajemně nepřekvapivě zamotané (až skoro cimrmanovské rodinné vztahy, všichni spojeni se vším a všechno se to točí jen kolem několika předem určených a jasně čitelných postav). Ale jo, ty "ďábelsky-snové" sekvence jsou docela zajímavé a samotný ďábel-našeptávač je pěknej hajzlík. ()

Reklama

honajz 

všechny recenze uživatele

Jako on ten film není blbý, ale je strašně divně natočený. Ani mi tak nevadí experimentální přístup se střihy přes osu, přesuny postav z místa na místo během jednoho střihu, fantastickými vizemi, podivnými skoky v ději. Ale spíše neujasněnost, co chce říct a klopotnost sdělování informací divákům. Protože některé vztahy jsou jasné hned (matka, otec), jiné až do konce vyjasněny nejsou (ten podrazácký mnich), přesto s tím tvůrci šachují naprosto nesmyslně. Ďábla zde skvěle uhlazeně a uhlazeně podrazácky hraje Andrzej Kopiczynski, jenž má velkou oporu v podobně ďábelském biskupovi v podání Krzysztofa Chamiece. Čímž se dostávám k podivné zajímavosti, jíž bych mohl říkat pracovně "efekt Poltergeista": všichni, kdo zde hráli ďábelské nebo ďáblovi sloužící postavy, zemřely předčasně: Chamiec ve věku 71 let, Besson ve svých 58 letech, Milena Dvorská (která má ve filmu i nahatou a obscénní scénu) v 71 letech, Fetting ve věku 73 let, Dommisch v 56 letech, Norbert Christian v 51 letech. Snímek hodně připomíná Valerii a týden divů, a možná proto si tvůrci vybrali Jaroslavu Schallerovou, které to tady stále velmi sluší, ale na rozdíl od tohoto filmu tento má nakonec smysluplný děj a pomalu odhalované stopy pomáhají seskládat si, k čemu došlo. Film není ani vyloženě proticírkevní, byť naznačuje, že biskup i mniši jsou pod vlivem zla, ale spíše naznačuje, že to zlo si do svých životů pouštíme my sami, my sami si ho hýčkáme a předáváme dál, z různých zištných důvodů. A i když je poselství vcelku depresivní, přesto mne potěšilo, že sem tvůrci na konec dali alesoň malé zrnko naděje. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Hodně zvláštní německo-československá spolupráce – toto historické drama s náboženskou tématikou, ale zároveň i slušnou akční scénou – opravdu ďábelský mix, který se mohl opírat především o slušně vybrané herce – kteří předvedli solidní výkony a příběh, jenž mne kupodivu nenudil (a to i přesto že pánbíčkářství nesnáším). Pochválení určitě zaslouží jak uhrančivá mrška Milena Dvorská (tady jí to vážně seklo), tak i nadržená Valerie, pardon zbouchnutá Aurelie (mě se nějak ty role Schallerové pletou). Hudební doprovod byl skutečně slušný a Andre Asriel se na něm pořádně vyřádil. 50% ()

type_B 

všechny recenze uživatele

Jsem v rozpacích - kdysi jsem měl Hoffmanovu knížku Elixír Ďábla, ale ztratila se mi před tím, než jsem ji přečetl. Podobně se mi ztratil smysl filmu, než jsem ho dokoukal. Že by ruka Ďáblova? Elixíry Ďábla působí spíše jako surrealistická koláž romantizujících prvků (a v tom se, mimochodem, podobá Máchovu Máji). Silně mi tento film připomněl i filmové zpracování Váchalova Krvavého románu, pohříchu však nedosahuje jeho zábavnosti. ()

Zajímavosti (2)

  • Scény z chrámu a okolí byly natáčeny ve Svaté Hoře v Příbrami. (honajz)
  • Film bol natáčaný v Drážďanoch, Magdeburgu, Rokytniciach a Krkonošiach. (dyfur)

Reklama

Reklama