foto

Gastone Moschin

  • nar. 8.6.1929
    San Giovanni Lupatoto, Itálie
  • zem. 4.9.2017 (88 let)
    Terni, Itálie

Biografie

Gastone Moschin je rodákem ze San Giovanni Lupatoto (Benátky) v Itálii. Narodil se 8.6.1929. Vystudoval Akademii dramatických umění v Římě a svou „aristokratickou elegancí“ zanechal nesmazatelnou stopu v italské kinematografii.

Jako herec začal u divadelních společností v padesátých letech. Bylo to v Janově (Teatro Stabile di Genova) a v Miláně (Piccolo Teatro di Milano). Později také spolupracoval s turínským divadlem (Teatro Stabile di Torino). Od roku 1983 má vlastní společnost, která představuje hry jako POHLED Z MOSTU (Uno sguardo dal ponte-1984), VŠICHNI MOJI SYNOVÉ (Erano tutti miei figli -1989), nebo Čechovův RACEK (1990).

Za svou kariéru se objevil Gastone ve více než 100 filmových a televizních rolích. Poprvé se na filmovém plátně objevil roku 1955 jako Marco Riccitelli ve filmu LA RIVALE. Roku 1964 připravila italská televize seriál BÍDNÍCI (I MISERABILI), kde hrál hlavní roli Jeana Valjeana. O dva roky později dostává roli v úspěšné komedii SIGNORE & SIGNORI. Snímek oceněný na filmovém festivalu v Cannes, obdržel i David di Donatello Awards a byl nominován na Zlatý Glóbus. Roku 1973 zahrál přesvědčivě roli Filippa Turatiho v dramatu ZLOČIN NA MATTEOTTIM (Il Delitto Matteotti) s Francem Nerem v hlavní roli. Jeho známou rolí je Don Fanucci ve světově proslulém snímku KMOTR II (1974).

Výraznou rolí byl pro Gastoneho architekt Rambaldo Melandri, jeden z pětice přátel a neúnavných šprýmařů a recesistů v komediální trilogii MOJI PŘÁTELÉ (AMICI MIEI - 1975, 1982, 1985), která vznikla na základě skutečného příběhu. Gastone se osobně setkal i se skutečným architektem, jehož roli ztvárnil. Spolu s ním tu hrají Duilio Del Prete, nebo Renzo Montagnani (Necchi), Philippe Noiret (Perozzi), Ugo Tognazzi (Mascetti) a Adolfo Celi (Sassaroli). S touto rolí je také Gastone Moschin nejčastěji spojován.

Naposledy se na filmovém plátně objevuje Gastone roku 1997 ve filmu Renza Martinelliho PORZUS. Tento snímek bere Moschin jako jeden z filmů, který nebyl plně doceněn. V roce 2000 a 2001 hrál asi v 31 epizodách televizního seriálu DON MATTEO (hlavní roli seriálu obstarává Terence Hill). Za svou kariéru obdržel Gastone Moschin dvakrát Stříbrnou stuhu (cena italského národního svazu filmových novinářů) jako nejlepší herec ve vedlejší roli. Bylo to roku 1967 za roli Osvalda Bisigata v komedii SIGNORE & SIGNORI (1966) a podruhé v roce 1986 jako Rambaldo Melandri v komedii MOJI PŘÁTELÉ III (1985).

Mluvíme-li o hereckých vzorech, nemá Moschin nikoho konkrétního jako vzor, ale vzpomíná, že hodně ho naučil Enrico Maria Salerno (18.9.1926-28.2.1994), se kterým pracoval tři roky v divadle. Soudí, že to byl rozhodně „nejzajímavější“ herec z druhé poloviny minulého století.

Gastone je v současné době známý jako pedagog. Od roku 1990 žije v Capito, u Narni. Zde měl také prvního koně používaného na hipoterapii v oblastiUmbrie.

V roce 2006 redigoval inscenaci hry Thorntona Wildera MALÉ MĚSTO (Piccola Città ). Tato hra byla v repertoáru „Teatro Stabile dell'Umbria“ v divadelní sezóně 2006/2007 v městských divadlech v Narni a v Todi (oblast Umbria).

Manželkou Moschina byla od roku 1970 Marzia Ubaldi a mají společně dceru Emanuelu. Dnes jsou již rozvedeni, ale společně založili hereckou akademii MUMOS působící v Terni v Itálii.

V posledních letech byl dlouho lékaři pozorován kvůli těžkým chronickým srdečním onemocněním. Nakonec po několika denní hospitalizaci v nemocnici Santa Maria v italském Terni zemřel.

Petr "Hennes" Hennebichler

Herecká filmografie

Filmy

1997 Porzus
1996 Grande quercia, La
Magi randagi, I
1992 Kmotr 1, 2, 3 (TV film)
Non chiamarmi Omar
1991 Donne con le gonne
Ritals, Les (TV film)
1988 Milionová pojistka
Rimini, Rimini - po roce
1986 Trn v srdci
1985 Moji přátelé III
1984 Melodramma (TV film)
1983 Pájaros de ciudad
Scherzo del destino in agguato dietro l'angolo come un brigante da strada
1982 Moji přátelé II
1981 Lev pouště
1980 Amor es veneno
Compagna di viaggio, La
Si salvi chi vuole
1978 Poliziotto senza paura
1977 Mogliamante
1976 Žena u okna
1975 Moji přátelé
1974 Commissariato di notturna
E cominciò il viaggio nella vertigine
Erotomane, L'
Kmotr II
Squadra volante
1973 Paolo il caldo
Zločin na Matteottim
1972 Causa di divorzio
Don Camillo e i giovani d'oggi
Fiorina la vacca
La violenza: Quinto potere
Milán, kalibr 9
1971 Io non vedo, tu non parli, lui non sente
Mio padre Monsignore
Roma bene
Stanza 17-17 palazzo delle tasse, ufficio imposte
1970 Concerto per pistola solista
Inafferrabile invincibile Mr. Invisibile, L'
Konformista
Šantanová Nini
1969 Kam jdeš úplně nahá?
Specialista
1968 Italská tajná služba
Neznalost řeči nevadí
Sette volte sette
Sissignore
1967 Faccia a faccia
Harém
L'amour à travers les âges
La notte è fatta per... rubare
1966 Du mou dans la gâchette
Dámy a pánové
Grande colpo dei sette uomini d'oro, Il
Královny
Ray Master l'inafferrabile
Top Crack
1965 Berlino - Appuntamento per le spie
Doba naší lásky
Sette uomini d'oro
1964 Cento cavalieri, I
Extraconiugale
Vendicatore mascherato, Il
1963 Amore in 4 dimensioni
Il fornaretto di Venezia
Il successo
Nesnadná láska
Rimpatriata, La
Ženich na inzerát
1962 Tiro al piccione
Zuřivá léta
1961 Jaká slast žít
1960 Znovu v nesnázích
1959 Il vedovo
1955 Rivale, La

TV seriály

2000 Don Matteo (TV seriál)
Sei forte, Maestro (TV seriál)
1997 L'avvocato delle donne (TV seriál)
1976 Rosso veneziano (TV seriál)
1964 I miserabili (TV seriál)
1963 Il mulino del Po (TV seriál)

Dokumentární

2006 Adolfo Celi, un uomo per due culture

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky