foto

Stephen Gyllenhaal

  • nar. 4.10.1949 (69 let)
    Cleveland, Ohio, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Stephen Roark Gyllenhaal je americký režisér a básník. Narodil se v Clevelandu ve státě Ohio. Vyrůstal v Pennsylvánském městě Bryn Athyn v rodině silně věřících swedenborgiánů, což jsou členové Církve Nového Jeruzaléma. Je potomkem důstojníka Nilse Gunnessona Haala, který byl v roce 1652 povýšen do šlechtického stavu královnou Kristýnou Švédskou, čímž vzniklo příjmení Gyllenhaal.

V roce 1972 získal diplom z Anglického jazyka na soukromé škole Trinity College v Hartfordu. Jeho režisérská kariéra začala krátkometrážním snímkem EXIT 10 z roku 1979. Věnuje se hlavně práci pro televizi. V roce 1991 také režíroval jednu epizodu seriálu MĚSTEČKO TWIN PEAKS. V roce 1990 byl nominován na cenu Emmy za režii k filmu VRAŽDA NA MALÉM MĚSTĚ. Do povědomí českých diváků se mohl dostat filmem VODNÍ ZEMĚ. U nás jsou však známé spíše seriály jako VRAŽEDNÁ ČÍSLA, MENTALISTA, nebo SPRAVEDLNOST V KRVI.

Díky Stephenovi se před kamerou objevily i jeho děti, Jake a Maggie Gyllenhaal. Ti dnes svou slávou předčily otce -režiséra i matku - scénáristku. Maggie byla dokonce v roce 2010 nominována na Oscara za roli ve filmu Crazy Heart. Stephenova bývalá manželka, Naomi Foner napsala scénář k dvěma jeho filmům a byla také nominována na Oscara za drama Čas zastavit se. Dnes žije s druhou manželkou, Kathleen Man Gyllenhaal na havajském ostrově Oahu.

Pavla "Pria" Pánová

Režijní filmografie

Filmy

2016 So B. It
2013 Slib mlčení (TV film)
2012 Grassroots
2011 Falešné přátelství (TV film)
2007 Manchild (TV film)
2006 Časovaná bomba (TV film)
2002 Skryté hlasy (TV film)
2001 Bachař z věznice Red Rock (TV film)
Vězeňská správkyně (TV film)
1999 Resurrection (TV film)
1998 Tráva je zlatej důl
Život ve lži (TV film)
1996 Shattered Mind (TV film)
1995 Ztracený Izaiáš
1993 Nebezpečná žena
1992 Vodní země
1991 Paris Trout (TV film)
1990 Rodina špionů (TV film)
Vražda na malém městě (TV film)
1988 Leap of Faith (TV film)
Slíbený zázrak (TV film)
1987 Abduction of Kari Swenson, The (TV film)
1985 Úplné šílenství
1980 What Are Best Friends For? (TV film)
1979 Exit 10

TV seriály

2016 Miliardy (TV seriál)
The Punch (S01E07)
2013 Rectify (TV seriál)
2012 Okrsek 22 (TV seriál)
2011 Spravedlnost v krvi (TV seriál)
Family Ties (S01E12)
2010 Spravedlnost v krvi (TV seriál)
Privilege (S01E03)
Vražedná čísla (TV seriál)
Ďábelská holka (S06E13)
Škrábání (S06E11)
2009 Vražedná čísla (TV seriál)
Říše snů (S06E06)
Perfektní zločiny (S05E22)
Podfuk (S05E12)
2008 Vražedná čísla (TV seriál)
Všeuměl (S05E04)
Mat (S04E14)
2007 Vražedná čísla (TV seriál)
V bezpečí (S04E06)
Snadný výdělek (S03E23)
2006 Vražedná čísla (TV seriál)
Špión (S03E04)
Pistole a růže (S02E20)
2003 Lucky (TV seriál)
2002 Everwood (TV seriál)
Oddělení loupeží a vražd (TV seriál)
Policejní odznak (TV seriál)
Dawg Days (S01E04)
2000 The $treet (TV seriál)
1999 Wasteland (TV seriál)
1998 Doktoři z L. A. (TV seriál)
Felicity (TV seriál)
1993 Zločin v ulicích (TV seriál)
1991 Městečko Twin Peaks (TV seriál)
The Path To The Black Lodge (S02E20)
1979 CBS Afternoon Playhouse (TV seriál)

Scenáristická filmografie

Filmy

2012 Grassroots
1998 Tráva je zlatej důl
1985 Lunapark smrti

TV seriály

1979 CBS Afternoon Playhouse (TV seriál)

Herecká filmografie

Filmy

2007 Crashing

Producentská filmografie

Dokumentární

2015 In Utero

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace