Reklama

Reklama

Městečko Twin Peaks

(seriál)
  • USA Twin Peaks (více)
Trailer
Drama / Mysteriózní
USA, (1990–2017), 42 h 53 min (Minutáž: 46–94 min)

Hrají:

Kyle MacLachlan, Michael Horse, Mädchen Amick, Dana Ashbrook, Richard Beymer, Sherilyn Fenn, Harry Goaz, Michael Ontkean, Lara Flynn Boyle, Warren Frost (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(48)

Obsahy(1)

Ve Twin Peaks je nalezena brutálně zavražděná Laura Palmer. Zvláštní agent FBI Dale Cooper (Kyle MacLachlan) spolu se šerifem Harrym S. Trumanem (Michael Ontkean) brzy zjistí, že v tomhle napohled spořádaném maloměstě není nic takové, jak se zdá. (Magic Box)

Videa (6)

Trailer

Recenze (720)

Boogeyman 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Je zde sice poměrně velké množství nechtěně úsměvných scén (všechny přehnaně dramatické zamilované pasáže s Donou a Jamesem, to samé u šerifa a Jocelyn, nebo herecký um muže ztvárňujícího Leea Johnsona ((ten se ovšem z naprostého dřeva dostane do takřka oskarové ligy po Leeově „nehodě“, ne že by svůj projev jakkoli změnil)), jenže tyto nedostatky zcela blednou vedle silného kriminálního příběhu odehrávajícího se v jednom hodně svéráznám pohraničním městečku, kde jsou podezřelí všichni a zároveň nikdo, ale především vedle jedinečné postavy federálního agenta Coopera a jeho spolupráce s místním policejním sborem. Kyle MacLachlan skutečně stvořil jeden z nejživotnějších charakterů všech dob, jeho hipík v obleku Dale Cooper je naprosto geniální a v kombinaci s šerifen Harry Trumanen a jeho zástupci Hawkem a Andym a bohužel málo se vyskytujícími agenty Albertem a Gordonem Colem tvoří nejlepší vyšetřovací tým, který se kdy na televizní obrazovce objevil. Ovšem kdykoliv tahle parta zmizí ze scény a děj se přesune mezi ostatní obyvatele Twin Peaks, seriál z nebeských výšin padá do vod průměru, některé linie jsou pak vyloženě nudné. Ovšem zhruba v polovině, když je vyřešena vražda Laury, seriál přijde o hnací motor v podobě příběhu, děj se rozplizne z atmosférického mysteriózna do téměř sci-fi roviny, začne nastolovat obrovské množství nezodpovězených otázek a vaří z vody v podobě zcela zbytečný a nezajímavých odboček (James a bohatá panička s Jaguárem). Věčná škoda, že nevznikla plánovaná třetí série, kde by snad všechny započaté linie důstojně vyvrcholily, předchozí zbytečnosti by nabraly na významu a z Městečka Twin Peaks by se pak snadno stal doslova majstrštyk. Ale i přesto, že jde o neuzavřené dílo, svých pět hvězdiček si zaslouží. PS: Marně jsem doufal, že následný film Twin Peaks:Fire walk with me na pár otázek odpoví (kdo je Bob…a hlavně co se stalo s Cooperem a Annie po návštěvě Černého vigvamu – protože ačkoliv jde o prequel, v titulcích figuruje Heather Graham), ale až na rekonstrukci dávno známého Fire walk with me nic moc nevysvětlí, spíš ještě pár otázek přidá. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Seriál som rozpozeral kedysi na ČT, takže som ho nemohol sledovať úplne pravidelne a nepodarilo sa mi ho ani úspešne dopozerať. Odvtedy nepozerám v televízii seriály na pokračovanie, pretože ma nebaví si podľa nich zariaďovať voľný čas. Možno, ak by seriál nebol tak adorovaný, mal by som k nemu vrelejší vzťah a zohnal by som si ho komplet na DVD a konečne ho dopozeral celý. ()

Reklama

swamp 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Bylo mi ctí se svými nejlepšími přáteli okusit v pěti dnech 'excuse me, damn good cup of coffee at place where cherry pies go when they die'. Je nadmíru jasné, co Twin Peaks dělá takovým seriálem, jakým vskutku je - kultovním, tajemným, absurdním, šíleným, nepředvídatelným, halucinoidním, kofeinovým - dělá ho takovým kvartet Lynch x MacLachlan x Frost x Badalamenti. Speciální agent FBI Dale Cooper se pro mě stal jednou z nejkultovnějších a nejlépe sehraných partií detektivního žánru všech dob, jeho afektovanost jde ruku v ruce s jeho vyzrálostí, nadhledem a sklonem k pití kávy a užívání si jídla. SPOILER Když na konci seriálu šíleně začne kvílet své 'How's Annie? How's Annie?', jen těžko se popadá dech a slza v oku dává tušit netušenému. 'the owls are not what they seem' 'Fellas, coincidence and fate figure largely in our lives.' 'Harry, I have no idea where this will lead us, but I have a definite feeling it will be a place both wonderful and strange.' 'Harry, I'm going to let you in on a little secret. Every day, once a day, give yourself a present. Don't plan it. Don't wait for it. Just let it happen. It could be a new shirt at the men's store, a catnap in your office chair, or two cups of good, hot black coffee.' Všechny tyto repliky vycházejí z jeho úst s úsměvem, ať už se jedná o oznamování obyčejné informace či jména vraha. Na to, že je seriál z počátku let devadesátých, objeví se v něm spousta nádherných dívek, Laurou (Maddy) počínaje - Audrey konče. Ze známějších tváří vás jistě překvapí postava majora Briggse (Don S. Davis ze Stargate) či Dennise (šílený David Duchovny). Ale hlavně, hlavně mi věřte, že sovy, bílí koně, semafory, tancující trpaslíci a prorokující obři, uktápzop (pozpátku) mluvící oběti? ve vigvamu, Bob či žena s polenem vám nedají spát, dokud neuvidíte díl poslední .. a ještě hodně dlouho potom. ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

V drvivej väčsine prípadov, seriály hodnotím až po skončení prvej série. Naposledy som výnimku spravil u nového Raimiho a tu (s01e04) ju musím urobiť zas. Neskutočné. Dnes je to "len" kultový seriál. Čo to mohlo byť v 90.tych rokoch? Ohni se mnou pojď. "Dáte si čerstvý borúvkový koláč?" Milá Diane, stromy sú tu úžasné a ja nenachádzam slov... ()

salahadin 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nesnáším slovo kult, pro mě není nic v oblasti filmu kultem. Neuctívám ani filmové postavy ani režiséry, nikoho. Řekněme ale, že seriál Twin Peaks by se dal přirovnat ke coca-cole a Dale Cooper ke kofeinu = zatraceně chutné a zatraceně návykové (co se týče kinematografie). Miluji mysteriozitu, tajemno, atmosféru, tři esence vrcholného požitku z projekce. A Lynch je všechny napěchoval do jednoho lákavého balení. Já ale netvrdím, že je seriál bezchybný a to je několik postav, které mi lezou nesnesitelně na nervy (polda co bulí jako želva, sekretářka s hlasem batolete a pár dalších). Ale čert je vem, Twin Peaks mi dokázalo, že "detektivka" je vlastně zábava (a to jsem detektivky - nebo jak to správně nazvat - nesnášel). Bravo. ()

Galerie (1 330)

Zajímavosti (96)

  • Vodopád, který je v úvodní znělce k seriálu, se jmenuje Snoqualmie Falls. (Varan)

Související novinky

Zemřel skladatel Angelo Badalamenti

Zemřel skladatel Angelo Badalamenti

13.12.2022

Svět filmové hudby přišel o jeden ze svých významných hlasů, ve věku pětaosmdesáti let totiž v neděli v New Jersey zemřel americký hudební skladatel Angelo Badalamenti. Informaci o úmrtí zveřejnili… (více)

Zemřel herec David Warner

Zemřel herec David Warner

25.07.2022

Nekorunovaný král filmových „záporáků“ a britský džentlmen s neuvěřitelně plodnou kariérou, která čítá na dvě sta třicet filmových a televizních rolí - těmito slovy by se dal představit David Warner,… (více)

Spielberg obsadil Davida Lynche

Spielberg obsadil Davida Lynche

05.02.2022

Režisér Steven Spielberg (Ready Player One, West Side Story, Čelisti) už je pilně v procesu příprav svého dalšího filmu. Ten ponese název The Fabelmans a měl by do velké míry být režisérovou… (více)

Nejlepší seriály posledních deseti let?

Nejlepší seriály posledních deseti let?

01.11.2019

Konec roku se pomalu ale jistě blíží a s ním pochopitelně brzy dorazí i nejrůznější filmové a seriálové žebříčky. Ty nás teď ale nezajímají. Místo toho se podíváme na žebříček, který se ohlíží rovnou… (více)

Reklama

Reklama