Reklama

Reklama

Jacques Prévert

Jacques Prévert

nar. 04.02.1900
Neuilly-sur-Seine, Paříž, Île de France, Francie

zem. 11.04.1977 (77 let)
Omonville-la-Rogue, Manche, Francie

Biografie

Jacques Prévert se narodil v Neuilly-sur-Seine, dnes luxusní čtvrti, tehdy předměstí Paříže. O sedm let později se s rodiči a bratrem přestěhoval do centra města. Jacques navštěvoval soukromou katolickou školu, ze které ale v patnácti letech odešel, protože se mu protivila vyučovaná dogmata. Střídal zaměstnání, většinu svého času prožil na pařížských ulicích, které mu byly hlavním a nekonečným zdrojem inspirace.

Mezi jeho přátele patřili Pablo Picasso, Joan Miró nebo Marc Chagall. Blízký mu byl surrealismus, bytostně však nesnášel jakékoli kategorizace nebo příslušnost k nějakému směru či vyznání, ať šlo o politiku, umění nebo náboženství. O to aktivněji se věnoval divadelnímu a filmovému umění. Založil divadelní skupinu Říjen (Octobre) a pro herce psal krátké písně a lyricko-dramatické texty. Psal i filmové scénáře, stal se z něj skutečný mistr filmového dialogu. Podílel se na dnes již klasických snímcích NÁBŘEŽÍ MLH, BRÁNY NOCI, DEN ZAČÍNÁ, NÁVŠTĚVA Z TEMNOT nebo DĚTI RÁJE. Se svým bratrem natočil i několik krátkometrážních filmů.

Prévert byl vynikajícím pozorovatelem, kromě Paříže a jejích obyvatel byla jeho velkou láskou příroda. Stejně jako miloval svobodu, nenáviděl autoritářství, násilí a pokrytectví jakéhokoli druhu. I v  jeho díle se odráží jak laskavost a jemná ironie, tak i jízlivost a ostrá kritika. Nad vším pak převládá pohled „věčného dítěte", stále znova okouzlovaného životem a zcela bezstarostného.

Posledně jmenovaná vlastnost byla charakteristická i pro způsob jeho tvorby. Prévert čmáral své texty na útržky papíru a rozdával je přátelům na potkání, takže když se je nakladatel René Bertelé rozhodl vydat, nebyla jeho práce vůbec jednoduchá. Výsledek ale stál zato. Sbírka Slova (Paroles) zapůsobila jako bomba, kritiky okouzlila nová metoda literární koláže, čtenáře pak jazyk, kterému rozuměli. Prévert zde proti sobě s oblibou staví zdánlivě nelogické obrazy, detaily i přímou řeč, rozsáhlé skladby i krátké popěvky. Nečekaná spojení, břitký vtip, symboly, paradoxy, absurdno, drobné události ze života obyčejných lidí, náhodné rýmy i naléhavá sdělení, všemi těmito termíny lze tyto texty charakterizovat, a přitom žádný není dostatečně výstižný.

Prévert byl dvakrát ženatý, s druhou manželkou, herečkou Janine Laris, má dceru Michèle. Zemřel v 77 letech na rakovinu plic.

Jeho dílo čítá na čtyři desítky knih, filmů, koláží, písní a dalších textů. Slova dodnes drží absolutní rekord coby nejprodávanější kniha na francouzském trhu. Mnoho textů z této sbírky bylo zhudebněno (především skladatelem Josephem Kosmou) a staly se inspirací pro další umělecká díla. Mezi ty, kdo nazpívali jeho básně, patří Serge Reggiani (Koncert neměl úspěch/Společníci mých špatných dnů, A slavnost pokračuje, Pater noster), Marlene Dietrich (Snídaně), Yves Montand (V mém domě, Mrtvé listí) nebo Simone Signoret (Zahrada).

Vesper "vesper001" Lynd

Scenárista

Herec

Filmy
1951

Bim

1934

Atalanta

 

L'Hôtel du libre échange

1933

Ciboulette

1932

L'Affaire est dans le sac

1931

Les Amours de minuit

1924

Les Grands

Dokumentární
2018

Joan Miró (TV film) - a.z.

2003

Il était une fois... (seriál) - a.z.

1963

Le Petit Chapiteau - vypravěč

Krátkometrážní
1962

Le Songe de chevaux sauvages

Spisovatel

Dokumentární
1957

Setkání Seiny s Paříží - kniha

Krátkometrážní
2014

Je suis - povídka

1992

Xypnima arga to proi - kniha

Režisér

Filmy
1964

Le Petit Claus et le grand Claus (TV film)

Host

Pořady
1956

En direct de...

Reklama

Reklama