foto

Jean Negulesco

  • nar. 26.2.1900
    Craiova, Dolj, Rumunsko
  • zem. 18.7.1993 (93 let)
    Marbella, Andalucía, Španělsko

Biografie

Narodený 26.2.1900 v Rumunsku (vo svojej autobiografii tvrdil, že sa narodil 29. februára, avšak v roku 1900 nebol priestupný rok). Študoval maliarstvo v Paríží a od roku 1927 začal vystavovať svoje práce v New Yorku, kde aj ostal.

V Hollywoode pôsobil od začiatku 30. rokov 20. storočia ako asistent scény a potom asistent réžie napr. vo filme Pod cudzou vlajkou (1932). Až do svojho režisérskeho debutu (1941) písal scenáre k filmom. Nakrútil 34 celovečerných filmov. V jeho tvorbe prevažovali melodrámy a romantické príbehy, ktorých komerčný charakter zvýraznil v 50. rokov použitím farby a širokého plátna. Jeho režisérskym debutom bol film „Singapore Woman“, natočený v roku 1941.

V roku 1948 bol nominovaný na Oscara za réžiu za film „Johny Belinda.“ V roku 1955 získal cenu BAFTA za najlepší film „How to Marry a Millionaire“. Jeho film z roku 1959 „The Best of Everything“ sa dostal na zoznam magazínu Weekly „50 najkultovejších filmov všetkých čias“.

Lyuk

Režijní filmografie

Filmy

1970 Hello-Goodbye
The Invincible Six
1965 Největší příběh všech dob
1964 The Pleasure Seekers
1962 Jessica
1959 Count Your Blessings
The Best of Everything
1958 Certain Smile, A
Gift of Love, The
1957 Boy on a Dolphin
1955 Daddy Long Legs
Když nastaly deště
1954 Three Coins in the Fountain
Woman's World
Řeka do nenávratna
1953 Jak si vzít milionáře
Scandal at Scourie
Titanic
1952 Lure of the Wilderness
Lydia Bailey
O. Henry's Full House
Phone Call from a Stranger
1951 Take Care of My Little Girl
1950 The Mudlark
Three Came Home
Under My Skin
1948 Johnny Belinda
Klub u cesty
1947 Deep Valley
1946 Humoreska
Nikdo nežije věčně
Three Strangers
1944 Grandmother's Follies
Listen to the Bands
Roaring Guns
South American Sway
The Conspirators
The Mask of Dimitrios
1943 All-Star Melody Masters
Cavalcade of the Dance with Veloz and Yolanda
Over the Wall
Ozzie Nelson and His Orchestra
Sweetheart Serenade
Three Cheers for the Girls
United States Army Band, The
United States Navy Band, The
Women at War
1942 Borrah Minnevitch and His Harmonica School
Carl Hoff and Band
Glen Gray and the Casa Loma Orchestra
Spanish Fiesta
The Daughter of Rosie O'Grady
The Playgirls
United States Army Air Force Band, The
United States Marine Band, The
1941 At the Stroke of Twelve
Carioca Serenaders
Cliff Edwards and His Buckaroos
Freddie Martin and His Orchestra
Gay Parisian, The
Hal Kemp and His Orchestra
Jan Garber and His Orchestra
Marie Green and Her Merry Men
Singapore Woman
Skinnay Ennis and His Orchestra
The Dog in the Orchard
Those Good Old Days
University of Southern California Band and Glee Club
1940 Alice in Movieland
City for Conquest
Henry Busse and His Orchestra
Joe Reichman and His Orchestra
The Flag of Humanity

Dokumentární

1956 Dark Wave, The
1943 Army Show
Food and Magic
The Voice That Thrilled the World

Herecká filmografie

Filmy

1987 Le Jupon rouge

Dokumentární

1997 Reality Trip, The (TV film)
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace