foto

Yves Beneyton

  • nar. 3.8.1946 (74 let)
    Baden-Baden, Německo

Biografie

Herec Yves Beneyton patří již několik desetiletí k uznávaným osobnostem francouzského filmu a televize, těžiště jeho uměleckých aktivit ale od mládí spočívá v divadle. Narodil se v německém Baden-Badenu, což souvisí s postavením jeho otce – Lionel Beneyton (1920-1992) byl účastníkem protiněmeckého odboje a po válce byl jako důstojníkem pobočníkem velitele francouzské okupační zóny v Německu. Později Lionel Beneyton opustil armádu a zastával manažerské posty v několika firmách. Po matce Line Beneyton, rozené Howard (1916-2004) byl Yves vnukem amerického sochaře Cecila Howarda a také synovcem režisére Noëla Howarda. 
 
Yves Beneyton studoval herectví v letech 1963-1966 u původem ruské herečky Tani Balachové, na jevišti stál již v roce 1965 v Théâtre Récamier v Gorkého hře Nepřátelé, poté vystupoval mimo jiné na divadelních festivalech, absolvoval také turné po Belgii. V jeho počáteční filmografii se sice dobře vyjímají Godardovy film DVĚ NEBO TŘI VĚCI, CO O NÍ VÍM (2 ou 3 choses que je sais d’elle, 1967) a WEEK END (1967), kde se ovšem mihnul jen v epizodních rolích. Větší příležitost dostal až v jedné z hlavních rolí Carného filmu MLADÍ VLCI (Les jeunes loups, 1968).
 
Na přelomu 60. a 70. let pobýval v Itálii, kde hrál velké role v několika filmech, vzpomeňme alespoň Salceho komedii JÁ A ON (Io e lui, 1973), v níž se již poněkolikáté sešel se svou krajankou Bulle Ogier. Po návratu do Francie hrál hlavní – i když bezejmennou – roli nebezpečného psychopata v kriminálním dramatu CIZÍ KRVÍ (Par le sang des autres, 1974), poté několikrát točil i pro německou produkci. Z jeho další filmografie stojí za zmínku mezinárodně oceněný titul KRAJKÁŘKA (La dentelliere, 1977), v němž byl jako student François partnerem Isabelle Huppert. Znovu točil také v Itálii, v režii slavného Luigiho Zampy hrál ve filmu NETVOR (Il mostro,          1977).
 
Po náročném období před filmovou kamerou se až koncem sedmdesátých let vrátil k divadlu, vystupoval například v Théâtre de Boulogne-Billancourt, v roce 1981 absolvoval také turné po Švýcarsku. Mezitím navázal početně bohatou spolupráci s televizí a v roce 1982 zabodoval na televizním festivalu v Monte Carlu díky své účasti ve snímku LA CHAMBRE (1982). Diváci jej mohli vidět v několika mezinárodně obsazených projektech historického žánru, v seriálu BORGIOVÉ (The Borgias, 1981) hrál krále Ludvíka XII., později ztvárnil postavu právníka Fouquier-Tinville ve druhé části koprodukčního projektu FRANCOUZSKÁ REVOLUCE (La révolution française, 1989), mezitím hrál také v řadě seriálu s kriminalistickou tématikou.
 
Kromě divadla a televize se nadále příležitostně objevoval v mezinárodních filmových projektech (VÝZNAMNÝ OBOR – Eminent Domain, 1991; MAKLÉŘ – Rogue Trader, 1999), ve Francii se po letité přestávce před filmovou kamerou objevil v rámci dramatu ICI-BAS (2012). Významnou součástí uměleckého profilu Yvese Beneytona je také dabing, jemuž se věnuje již řadu let, pro francouzskou distribuci v kinech několikrát namluvil například Michaela Yorka.
 
Yves Beneyton je ženatý, od roku 1982 je jeho manželkou divadelní, filmová a televizní herečka Elisabeth Margoni (*1945).
 

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

2012 Zde na zemi
2003 Une affaire qui roule
2000 La banquise (TV film)
Piège, Le (TV film)
1999 Makléř
Mladý Indiana Jones: Peklo v zákopech
1998 Déjà mort
Mémoires perdues (TV film)
Un flic presque parfait (TV film)
1994 Dieu que les femmes sont amoureuses
Tabou
1992 C'est mon histoire: Un enfant tant désiré (TV film)
Suite en noir (TV film)
1990 Eminent Domain
1989 Francouzská revoluce (TV film)
1988 La Croisade des enfants (TV film)
Polibek tygra
Sanguines
1987 Francois Villon - Básník a tulák
1986 Dopisy neznámému milenci
Force du destin, La (TV film)
1985 L'amour propre ne le reste jamais très longtemps
1983 Fuite en avant, La
La chambre (TV film)
Na příkaz krále (TV film)
Zločin
1982 Amok
Enigma
1981 La Caduta degli angeli ribelli
Ohnivé vozy
1980 L'embrumé (TV film)
1979 On efface tout
1977 Krajkářka
Mostro, Il
1976 L'Ombre des châteaux
Tři cesty k jezeru (TV film)
Zerschossene Träume
1975 Le grand délire
Verbrande brug
1974 Par le sang des autres
Verginità
1973 Io e lui
Mariage a la mode, Le
1972 Guardami nuda
Nel nome del padre
1969 Paulina s'en va
Šílená láska
1968 Jako blázen
La révolution n'est qu'un début. Continuons le combat
Les Jeunes loups
Les idoles
Visa de censure
1967 Deux ou trois choses que je sais d'elle
Week-End

TV seriály

2010 Virtuoses, Les (TV seriál)
2001 Semailles et les moissons, Les (TV seriál)
1999 Petite fille en costume marin, La (TV seriál)
1998 Žena zákona (TV seriál)
Double détente (S03E02)
Mémoire perdue (S03E01)
1997 Žena zákona (TV seriál)
Les Pirates de la route (S02E02)
La Grotte (S02E01)
Docteur Sylvestre (TV seriál)
La Vie entre quatre murs (S03E04)
1996 Žena zákona (TV seriál)
Lola, Lola (S01E01)
1993 La scalata (TV seriál)
1992 Mladý Indiana Jones (TV seriál)
Germany, Mid-August 1916 (S02E03)
1989 Un privé au soleil (TV seriál)
1987 Eurocops (TV seriál)
1986 Návrat Sherlocka Holmese (TV seriál)
Druhá skvrna (S01E04)
1984 Diana (TV seriál)
Disparitions (TV seriál)
Robin Hood (TV seriál)
Sedm chudých rytířů (S01E03)
1983 Poneys sauvages, Les (TV seriál)
1981 Borgiové (TV seriál)
Guerre en pays neutre (TV seriál)
1980 Profesionálové (TV seriál)
Nebezpečné sporty (S04E08)
1979 Journal, Le (TV seriál)
Île aux trente cercueils, L' (TV seriál)
1977 Au plaisir de Dieu (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky